Hopp til innhold

Kaos rundt kommunesammenslåing i Sande

Kommunen vedtok sammenslåing med Holmestrand etter folkeavstemning for ett år siden. Så hvorfor prøver politikere febrilsk å sette i gang en snuoperasjon på overtid?

Kafégjester i Sande

VIL NORDOVER: Kafégjestene ved dette bordet på Stasjonsgaarden i Sande sentrum ønsker en sammenslåing med Drammen og ikke Holmestrand.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Stemningen er god rundt et bord utenfor kafeen Stasjonsgaarden i Sande sentrum, selv om de som sitter rundt bordet ikke vil bli omtalt med navn.

– Bare skriv «rednecks-bordet», så skjønner folk hvem vi er.

Her er det ingen som vil ha noe av kommunesammenslåingen som allerede er vedtatt. I fjor ble det vedtatt at Sande kommune slås sammen med Holmestrand og Hof i 2020, etter en folkeavstemning som viste et flertall for nettopp det.

– Hele saken er fattet på feil grunnlag.

– Vi har alltid hatt mest tilhørighet mot Drammen, både med sykehus, jobber, forretninger og annet. Så hvorfor skal vi ikke ha det nå?

Kafégjester i Sande

UENIGE: Ved et annet bord utenfor kafeen vil to av tre ha sammenslåing med Holmestrand.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Steile fronter

Men det er Holmestrand Sande har vedtatt å slå seg sammen med, og det skjedde etter en folkeavstemning for et år siden. Da stemte 2 227 personer for sammenslåing med Holmestrand og Hof, mens 1 810 stemte for en sammenslåing med Drammen og Svelvik.

Den siste uken har det imidlertid blitt klart at opposisjonen jobber for omkamp.

Sande Høyre har bestilt en spørreundersøkelse som selskapet Opinion utfører for dem. Undersøkelsen har skapt sterke reaksjoner, både fordi noen har trodd at det er Sande kommune som utfører undersøkelsen, og fordi den kommer nå, ett år etter vedtaket om sammenslåing med Holmestrand.

– Vi har bestilt spørreundersøkelsen fordi vi vil vite hva folk mener nå, sier gruppeleder for Høyre i Sande, Sindre Stang.

Han mener forutsetningene er endret siden folkeavstemningen for et år siden.

Claes Gilliam

AVHOPPER: Claes Gilliam godtok folkeavstemningen for ett år siden, men har nå meldt seg ut av Arbeiderpartiet fordi han mener forutsetningene har endret seg.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Meldte seg ut

Claes Gilliam er enig i det. Han har meldt seg ut av Arbeiderpartiet på grunn av saken. Sammen med opposisjonen har han krevd et ekstraordinært kommunestyremøte som skal avholdes fredag.

– Folket tok en avgjørelse på et urealistisk grunnlag. I Sande har vi blant annet to sentrumsskoler og en barnehage som skal bygges. Samtidig står det i plattformen at vi ikke skal ha eiendomsskatt i den nye kommunen, og fortsatt skal ha gode tjenester. Det henger ikke i hop, sier Gilliam.

Elin Weggesrud, ordfører i Sande kommune

SKUFFET: Sande-ordfører Elin Weggesrud synes ikke noe om at opposisjonen vil ha omkamp om sammenslåing.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Selv om det ekstraordinære kommunestyremøtet fredag skulle ende med flertall for å gå til Drammen, er det imidlertid en stor sjanse for at det allerede er for sent.

Kommunalkomiteen leverer nemlig sin innstilling til Stortinget allerede torsdag, skriver Jarlsberg Avis. Der står det at Holmestrand, Sande og Hof skal danne kommune fra 2020, og Stortinget behandler saken 8. juni.

Sande-ordfører Elin Weggesrud (Ap) er svært skuffet over at denne omkampen har kommet på overtid.

– Det er lagt ned tusenvis av arbeidstimer for å bygge en ny organisasjon sammen med Holmestrand og Hof. Så dette kommer i seineste laget, sier hun.