Hopp til innhold

Mistenker skjult agenda for streiken

– Jeg mener dette er en politisk kamp, og at det ikke handler om arbeidsrettigheter i det hele tatt, sier elev og ungdomspolitiker.

Skagerak International School

STREIK: Det er lærerstreik ved Skagerak International School i Sandefjord.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Streiken ved Skagerak International School i Sandefjord er en politisk streik og derfor i gråsonen av hva som er lovlig, mener Vestfold Unge Høyre.

– Dette er definitivt i gråsonen, sier Alexandria Marie Elboe Gogstad, som er nestleder i ungdomspartiet og elev ved privatskolen.

Streik

Lærerne er i streik fordi partene ikke har kommet til enighet om en tariffavtale. Utdanningsforbundet ønsker en tariffavtale direkte med den private skolen, mens skolen mener avtalen må være mellom skolens organisasjon, Abelia, og Utdanningsforbundet.

Partene har ikke kommet til enighet og dermed er 36 lærere tatt ut i streik. Unge Høyre mistenker Utdanningsforbundet for å ha en skjult agenda for streiken.

– Hvis man går inn på Utdanningsforbundets sider, ser man at de rett og slett har lagt ut en kampanje og strategi for hvordan de skal svekke landets privatskoler. Jeg ser en klar linje mellom hvordan de har publisert denne kampanjen, og så tatt ut alle lærerne på Skagerak i streik samtidig, for så å nekte å bli enige med Abelia.

– Jeg mener dette er en politisk kamp, og at det ikke handler om arbeidsrettigheter i det hele tatt, fortsetter Gogstad.

– Helt feil

En politisk streik er kun lovlig dersom den er varslet på forhånd og kun varer i noen timer, og Anne Yun Rygh i Utdanningsforbundet i Vestfold tilbakeviser Gogstads påstander.

– Det mener vi er helt feil. Vi streiker for å få en tariffavtale som inneholder lønns- og arbeidsvilkår for lærerne våre på lik linje med andre private og offentlige skoler, sier hun.

Rygh mener også det er en misforståelse at forbundet utelukkende er negativ til private skoler.

– Utdanningsforbundet har flere ganger, også i høring på Stortinget, sagt at vi er positive til private, internasjonale skoler. Vi mener det er et viktig pedagogisk alternativ til det offentlige. Det Utdanningsforbundet er motstander av, er det kommersielle. Altså de som tar utbytte av offentlige midler, og det gjør dem heldigvis ikke ved Skagerak.

Lærer ved skolen i Sandefjord, Kaja Løken Fevang, kjenner seg heller ikke igjen i Gogstads beskrivelser av Utdanningsforbundets politikk.

– Vi streiker for å få en tariffavtale som kan gi oss mer ro og ordna arbeidsforhold, sier hun.

Fevang legger til at hun synes det er leit at streiken rammer en tredjepart.

– Å streike er ikke noe vi gjør med lett hjerte, men det er sånn arbeidslivets regler fungerer.