Hopp til innhold

Døve nektes visum til Norge

28 deltakere fra Afrika og Asia får ikke komme på døvekonferanse i Stavern. – Norge diskvalifiserer seg som vertsland for internasjonale konferanser, mener arrangør.

Fredtun Folkehøyskole i Stavern

STAVERN: Det er her på Fredtun Folkehøyskole som konferansen skal arrangeres i midten av juni. Arrangøren er spent på hvor mange deltakere som får komme til Norge.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Hele 165 deltakere har meldt seg på, men foreløpig ser det ut til at kun 137 får delta.

Arrangementet Deaf Ministries International (DMI) er en kristen konferanse for døve som finner sted den 12. til 16. juni i Stavern.

Dette er første og kanskje siste gangen den arrangeres i Norge. Den har blitt arrangert syv ganger tidligere, blant annet i Sør-Korea og Australia.

– En trist situasjon

Uken før konferansen går av stabelen, strømmer det inn meldinger om deltakere som nektes visum.

Gunnar Dehli, DMI

FORTVILER: Visedirektør Gunnar Dehli og resten av staben i Deaf Ministries International synes det er trist at flere døve blir nektet visum til Norge.

Foto: Privat

– De fleste er døve og kommer fra land som Uganda, Burundi, Rwanda, Kongo, Syria, Egypt og Malawi. Dette er en trist situasjon, sier visedirektør i DMI, Gunnar Dehli.

Han legger til at konferansen neppe vil bli lagt til Norge neste år.

– Antakelig må vi legge den til Afrika, for Norge diskvalifiserer seg som vertsland for internasjonale konferanser, mener Dehli.

UDI slår tilbake

Enhetsleder i Utlendingsdirektoratet (UDI), Steinar Rotevatn, sier han overhodet ikke er enig i sistnevnte påstand fra Dehli.

Steinar Rotevatn i UDI

VURDERER ALLE SAKER: Alle som søker om visum til Norge blir vurdert individuelt, sier enhetsleder Steinar Rotevatn i visum- og au pair-enheten i UDI.

Foto: Nora Lie

– Vi samarbeider svært tett med flere kulturinstitusjoner og større kulturarrangementer i Norge. Ønsket er å tilrettelegge for gjennomføring av disse arrangementene, og det gjør vi også, hevder Rotevatn.

Han legger til at 95 prosent av visumsøknadene ble innvilget i fjor, og at et visum til Norge gir adgang til hele Schengen-området. Visum gis kun hvis det er sannsynlig at visumsøkeren reiser hjem.

– Kommer søkeren fra et fattig land, preget av sosial uro og konflikter, er det mindre sannsynlig at søkeren vil returnere. Det samme gjelder hvis man er ung og uten familie.

Etterlengtet besøk

Gunnar Dehli i DMI kan derimot fortelle en annen historie. To av konferansedeltakere, som er døvemedarbeiderne fra Syria, har fått avslag på sine visumsøknader.

Begge skal ha både familie og jobb som pastorer i Damaskus. De har allerede fått tilbud om å flykte til Australia, men har ifølge Dehli takket nei.

– De er fryktelig lei seg for at de ikke får komme hit for å få et avbrekk i den tøffe hverdagen de har. Og ikke minst møte andre kollegaer og få støtte, sier Dehli.