For 11. gang innbød spelmannslaget i helga til musikkhelg, med krydderkonsert, med uformelt samspill og ikke minst med produksjon av høyst spillbare instrumenter.

Det ble laget seljefløyter, som bare krever bearbeiding med en skarp kniv, og munnharper, som krever esse, ambolt og hammer, men som også er fullt mulig å lage i løpet av ei helg i hyggelig selskap.

Fra Nederland

Til Eiktunet kom folkemusikkentusiaster fra nær og fjern, ikke bare fra Norge, men også England, Sverige og Nederland.

Harm Linsen tok turen fra Nederland for tredje gang for å stå i ei varm og litt røykete smie og lage munnharpe. Linsen har allerede en samling av munnharper godt over nederlandsk gjennomsnitt, men finner stadig noe nytt å lære. Det gir nye modeller med litt annerledes klang.

Det skal helst være koks eller steinkull når man smir munnharper, men instruktør Svein Terje Mathisen sverger like gjerne til vanlig grillkull. En gammel støvsuger på blås erstatter belgen, og da kommer man lett opp i de gradene som kreves for at emnet skal bli rødglødende.

Slapp plastrør

Seljefløyteproduksjonen hang i en litt tynn tråd denne gang, på grunn av kald vår. Men Stein Villa, som sammen med Hans Fredrik Jacobsen kurset deltakerne i riktig bruk av tollekniven, hadde klart å finne brukbart fløytevirke nede ved Bondelia.

Så da slapp deltakerne å ty til alternativet; plastrør.

Leker for barna

Nytt av året var egne aktiviteter for barna. På plassen ved åttekanten lærte Silje Austdal og Karine Kjellberg Granli bort sang- og danseleker.

Etter lunsjpausen, der det tradisjonen tro ble servert hjemmelaget fiskesuppe med grønnsaker, ga barna en liten oppvisning for de voksne. Etterpå fikk de også prøve seg på å lage seljefløyter.

Hekta på langeleik

Trolig vil bandet Lady Moscow få et litt fastere tilskudd til instrumentparken. Felespiller Line Grenheim er blitt hekta på langeleik og har så vidt prøvd den i bandsammenheng.

Sammen med flere andre deltok hun på spillekurset under oppsyn av Gunvor Hegge. Der var også Gudrun Skogstad, opprinnelig fra Vang i Valdres. Hun stiftet bekjentskap med langeleiktradisjonen som ung. Siden har det vært litt til og fra, men nå har hun instrumentet stående framme. Og best av alt: Det hun kunne fra tidligere, har latt seg lokke fram etter at hun begynte å spille igjen.

Joik og strupesang

Musikkhelga ble innledet fredag kveld, med krydderkonsert på Hunn. Denne gang med Torgeir Vassvik, som både joiker og kan den litt sjeldne varianten strupesang. Også han har fattet interesse for munnharpe, og var en av dem som fikk opplæring av Karine Tangen og Sven Håkon Jørgensen i den gamle smia fra Øverby.

Lørdag kveld var avsatt til hyggelig samvær, naturligvis med mye improvisert spill, men kursene på Eiktunet fortsatte igjen søndag.