– Nei, det er nok ikke så mange av oss, innrømmer Iris når vi antyder at det kanskje ikke er så vanlig med danske fjellgeiter.

Den blide «pigen» på Kiwi på Beitostølen bedyrer at hun trives best der det ikke er så varmt, og hun blir heller ikke svimmel av høyder.

Pinseaften går hun «helt til topps» og maratondebuterer i Fjellmaraton. De 42.195 meterne fra Heimsand Camping i Sjodalen til Beitostølen er regnet for å være et av de hardeste asfaltmaraton som finnes.

Skikkelig utfordring

Været er heller ikke alltid på løpernes side når de skal passere Valdresflya 1389 meter over havet eller Båtskaret ved foten av Bitihorn.

– Jeg vet kanskje ikke helt hva jeg går til, men det er en skikkelig utfordring. I tillegg er det viktig å stille opp i lokale arrangement, sier Iris, som i fjor debuterte på halvmaraton på fjellet. Men den dobbelte distansen er noe helt annet.

30-åringen fra Odense på Fyn har vært aktiv hele livet. Under oppveksten spilte hun for det meste håndball og badminton.

– Jeg spiller fortsatt håndball på Fagernes. Det var en fin måte å bli kjent med folk på da jeg kom hit for to år siden. Det er verre å finne noen å spille badminton med, sier hun med et smil.

Testet løypa

Løping har hun ikke gjort mye av, annet enn for å holde seg i form.

– Jeg deltok på noen løp i Danmark, men bare for mosjon og aldri langt. Halvmaraton i fjor var det lengste jeg har løpt, så helmaraton blir en helt ny erfaring.

Sist helg løp hun fra Maurvangen og opp på Valdresflya. Det er 11 kilometers sammenhengende stigning på rundt 400 meter.

– Jeg har også testet andre deler av løypa, så jeg er litt forberedt på hva som venter meg, sier hun. Grunnlaget har den danske jenta lagt gjennom skiturer i vinter og deretter løpstrening tre dager i uka.

Jobbet på Grønland

Iris har alltid blitt trukket mot kaldere breddegarder enn Danmark. Etter at hun studerte friluftsliv ved Høgskolen i Telemark (nå Høgskolen i Sørøst-Norge), jobbet hun ett år som sjef på et lite hotell og som guide på Grønland.

– Det er litt mer fjell og muligheter til skikkelig friluftsliv i Norge. Nå har jeg vært her i seks år og trives veldig godt, også jobbmessig.

Da hun kom til Beitostølen søkte Iris på nær sagt alt hun kom over av jobber. Selv om hun aldri hadde erfaring fra butikk tidligere, fikk hun jobb på Kiwi – og nå er hun også assisterende butikksjef.

– Sjefen er på ferie i fem uker og har overlatt ansvaret for butikken til meg. Det ser jeg på som en tillitserklæring og som jeg setter stor pris på.

Klatreguide

Ved siden av er Iris guide både for et dansk reiseselskap og på Via Ferrata, klatreruta opp Synshorn ved Bygdin. Fjellgeita fra paddeflate Fyn – hvor høyeste punkt er Frøbjerg Bavnehøj på 131 m.o.h. – mestrer det meste, men det gjenstår å se om hun klarer den hittil tøffeste utfordringen; helmaraton over Valdresflya.

– Jeg håper på ei tida ned mot fire timer, kanskje 4.10, sier hun – lett nervøs foran maratondebuten.

Norges nest eldste

Siden den spede starten i 1980 har Det norske fjellmaraton utviklet seg til å bli et av landets mest tradisjonsrike konkurranser.– Hvis jeg ikke tar helt feil er det bare Trondheim Maraton som har holdt på lenger enn oss, sier løpsleder Tor Erik Nyquist.

49-åringen fra Kråkerøy i Østfold (fyller 50 om noen få dager) har tidligere vunnet alle øvelsene i det som nå heter bare Fjellmaraton; helmaraton, halvmaraton, miniton og Fjellbukken.

– Han kunne vunnet alle øvelsene nå også, kanskje med unntak av Fjellbukken. Men er det veldig greit å ha en løpsleder som kan løp, mener primus motor Erik Østli.

Skal løpe i Tromsø

Nyquist har vært en av landets beste maratonløpere, med en personlig rekord på 2.18 – satt under Berlin maraton i 1996. I likhet med mange andre har han også prøvd seg på løyperekorden til Helge Østberg over fjellet, 2.32.56, satt i 1984.

– I 1997 gjorde Kristen Aaby og jeg er ordentlig forsøk, men den tida er utrolig sterk, innrømmer Nyquist, som gjerne skulle ha vært med på årets Fjellmaraton.

– Det lar seg dessverre ikke kombinere med å være løpsleder. Jeg skal løpe Midnight Sun Marathon i Tromsø 14 dager seinere i stedet, sier Nyquist, som til daglig er teamleder ved Beitostølen helsesportsenter.

– Jobben som løpsleder har jeg hatt de siste sju årene, forteller han.

Stabilt antall deltakere

Onsdag denne uka var det forhåndspåmeldt rundt 1100 til alle øvelsene. Det er litt mindre enn de to foregående årene.

– Jeg tror mange sitter litt på gjerdet og venter for å se hvordan været blir. Vi har jo ikke akkurat vært heldige de to siste årene. For to år siden snødde det, til og med, sier Nyquist.

Fra toppen i 1995 med 4800 deltakere – det samme året som flommen i Gudbrandsdalen sørget for en omlegging av løypa – til bunnen i 2010 med 1200 deltakere, har antallet stabilisert seg rundt 2000 de siste årene.

– Det lever vi veldig godt med. Vi er avhengig av været for å skape den folkefesten vi ønsker å få til. Prognosene ser ikke veldig bra ut for lørdagen, men forhåpentligvis blir det opphold. Vi kan ikke annet enn å gjøre det vi får gjort noe med.

Kortere ventetid

Selve konseptet Fjellmaraton har satt seg godt, synes Erik Østli og Tor Erik Nyquist.

Derfor har ikke tospannet – et bra tospann, ifølge Østli – de store nyhetene å komme med.

– Det eneste er at vi i år kjører alle deltakerne på halvmaraton opp på Valdresflya samtidig, slik at ventetida fram til start blir en halv time kortere. Vi har også fått kontrollmålt begge maratondistansene, sier Nyquist.

Terrengløpet Fjellbukken er blitt en populær distanse spesielt for skiløperne, og det er her de meste kjente navnene er å finne blant startlistene. Anders Gløersen og Petter Soleng Skinstad er to av dem. Kanskje dukker det opp flere også innen startskuddet går...

PS: Rekordholderen på helmaraton over fjellet, Helge Østberg, er faren til skiløperen Ingvild Flugstad Østberg. Moren, Marthe Flugstad, har vært raskeste kvinne over fjellet på 2.52 minutter. Begge rekordene har stått i over 30 år.