Det er godt kjent at Google-senteret vil medføre betydelig behov for kraft, og at dette nødvendigvis medfører behov for en kraft utbygging. Per nå er det kjent at Fritzøe energi sammen med Hydro Rein ønsker å utnytte Fritzøes skoger til vindkraft/solkraft. Fritzøe skoger har eiendommer i Bamble, Holmestrand, Kongsberg, Porsgrunn, Siljan, Larvik og Skien. I en eventuell utbygging av vindkraft er Porsgrunn og Skien utelukket, da disse kommunene i inneværende politiske periode har sagt nei til utbygging av vindkraft.

Dette medfører en utbygging av vindkraft og/eller solkraft i områdene fra Larvik inn mot Skrim naturreservat (Skrim-Sauheradsfjella naturreservat – Wikipedia) i Vestfold og Telemark.

La oss starte med at det stadig oftere pekes på naturkrisen, som en like stor og alvorlig krise som klimakrisen, og i kjølvannet av dette er det stadig viktigere å prioritere hvordan naturen brukes (Vi er avhengige av mangfoldet – Sabima). I dette perspektivet virker det underlig å legge vindkraft i umiddelbar nærhet av naturreservat da det poengteres at dette er et område med få eller ingen inngrep i den senere tid og derfor er en godt bevart gammelskog noe som også gjelder for flere områder innenfor Siljan og Kongsberg mot Skrim (Redd gammelskogen – Sabima). Det faktum at områdene er en sjeldne naturtyper som inneholder flere rødlistede arter tilsier at det er viktig å bevare det biologiske mangfold i området og nærliggende områder. Per i dag er 48 % av de rødlistede artene i Norge knyttet til skog, og da spesielt gammel skog eller da urørt skog (https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2024-2/id3024887/)

Gammelskog bevarer mye karbondioksid og er dermed sammen med annen natur en viktig faktor i møte med klimakrisen. Inngrep i denne typen natur vil medføre at det frigjøres en ukjent mengde klimagasser. I forhold til klimakrisen er inngrep i denne typen natur ikke ønskelig, da bevaring av det biologiske mangfoldet i områdene reelt sett hjelper oss i kampen mot klimakrisen (Gammel skog kan være viktig for karbonfangst – Nibio)

Området som fra utbyggers side ønskes utbygd er områder, som brukes mye til rekreasjon og friluftsliv, og både sommer og vinter er det aktivt brukt av folk både fra Vestfold-siden, Grenland og Lågendalen/Sandsvær.

Her har man for eksempel skiløypenettet Vindfjellsamarbeidet og DNT har hytter et nettverk av stier i området (for eksempel Presteseter mellom Vindfjell og Omholtfjell). Hytteområdene på Skrim/Omholtfjell og skiløypene i dette området, der hytteeiere og turfolk vil få en fundamentalt annerledes opplevelse hvis vindturbinene i Fritzøe skoger blir en realitet.

Attraktiviteten for bruk av området vil bli sterkt redusert ved bygging av vindkraft, grunnet visuell dominans, støy og de omfattende natur inngrepene som vil følge med en utbygging. Spesielt er lyden fra vindturbiner hvor vingene på ytterpunktene beveger seg i nesten 300km/t er plagsom og forstyrrende, og gjør at området blir betydelig mindre attraktivt å bevege seg i.

Det medfører selvfølgelig også at hus og hytter i området vil falle i verdi, bli mindre attraktive å bruke og vanskelige å selge. Dette kan vi si med stor sikkerhet på basis av tidligere vindkraftutbygginger andre steder i landet.

Avslutningsvis må det nevnes den visuelle dominansen som 225m-250m høye turbiner medfører gjør at anlegget vil bli synlig på lang avstand fra der de bygges, og det vil derfor påvirke mange i de omkringliggende områdene rent visuelt.

Skrim/Vindfjell-områdene er selve indrefileten av skogsnatur vår region, og av svært stor betydning med hensyn til både naturverdier og friluftsliv, rekreasjon og folkehelse – sagt på en annen måte «dette er vårt Nordmarka». Skal vi virkelig ofre dette uerstattelige området for å forsyne Google med strøm? Vil vi virkelig det?

Så avslutningsvis er spørsmålet: Vil politikere i de aktuelle områdene tillate en utbygging i sin kommune? Så politikere i Vestfold: Hva sier dere om vindkraft i Vestfold og i grenseområdene mot Telemark og Buskerud?