– Det er en helt spesiell Hamsun-anledning i år. I 1917 kom nemlig «Markens grøde» ut og den ble faktisk for en stor del skrevet her i Larvik. Våren 1917 leide Hamsun-familien Jegersborggate 10, men Knut Hamsun selv skaffet seg en skrivestue i Doktor Holms vei og det var her han ferdigstilte romanen han senere vant nobelprisen i litteratur for. Her skrev Larvik seg inn i verdenslitteraturen.

Det forteller Per Nyhus fra Larvik Historielag som har hatt ansvaret for heftene med historiske bilder som har fulgt samtlige av de sju byvandringene som hittil har vært arrangert. Denne gangen – den åttende – er det historielaget og Larvik Museum som sammen arrangerer vandringen.

– Larvik Historielags byvandringer med gamle larviksbilder har vært arrangert hver 2. pinsedag siden 2012, som regel med meget god oppslutning. Med årets vandring har vi gått gjennom hele den historisk interessante delen av byen og det er ikke umulig at turene gjentas og kanskje kan heftene samles i en interessant turbok for Larvik by, undrer Nyhus.

Start i Badeparken

Årets byvandring starter klokken 11.00 i Badeparken der Knut Hamsun og familien var direktørparet Bjarne og Cecilie Aagaards spesielle gjester i 1917. Videre går turen bort Doktor Holms vei der nobelprisvinneren altså hadde sin skrivestue. Hamsun-delen av programmet er det Dyveke Bast som har ansvaret for.

Deretter går en ned til Sveins gate der familien Sachnowitz bodde. Deres tragiske historie, og også om tiden etter krigen, blir fortalt av Ane Ringheim Eriksen og Marianne Sørensen fra Larvik Museum.

Så er det klart for Steingata 7 og det er intet mindre enn Thor Heyerdahls barndomshjem. Æresborgerens barndomshistorie og mye om oppveksten i Steinane blir fortalt av Turid Bergene fra Larvik Historielag.

Interessante historier

Det er med andre ord tre meget interessante historier og personligheter byvandringens deltakere får med seg denne gangen. Og selv om turen kan virke lang, reklamerer arrangørene med at det stort sett dreier seg om nedoverbakker. I løpet av tre timers tid skulle det meste være unnagjort.

– Men er ikke dette vel store temaer å samle i en eneste byvandring? Hamsun, Sachnowitz og Heyerdahl rommer jo nok materiale til hver sin egne vandring?

– Det stemmer vel, men det samme kan sies om alle de sju byvandringene vi har gjennomført. Gamle Larvik kommune rommer et vell av interessant historie og denne gangen har vi valgt å samle tre temaer i en bolk. Det har vi egentlig alltid gjort og det har falt i god jord. På de tidligere byvandringene har vi hatt opp mot 200 deltakere, forteller Per Nyhus.

Men bruk for all del ikke Knut Hamsun som en reklamefigur for Larvik. Han mistrivdes sterkt i byen, som den vrange og egenrådige mannen gjorde de fleste steder han bodde og han skrev i et brev til Marie da han reiste med dampbåten vestover mot Kragerø: «Jeg kom ikke langt nok bort fra Larvik». Men «Markens grøde» skrev han her.