(Tønsbergs Blad)

Oslofjorden er ikke som før. Skal du ha god informasjon når du er på sjøen, bør du oppdatere til de seneste kartene.

Endret lyktsystem

Kystverket sitt farledprosjekt i «Innseiling Oslo», har utgjort ca. 150 endringer fra den tidligere sjømerkingen. Alle er med i nye utgaver av sjøkart i Oslofjorden.

– Lyktsystemet i Oslofjorden er endret, blant annet med nye lykter og merker. Det er derfor viktig å ha oppdaterte kart, særlig hvis man er ute i båt om natten, sier seksjonssjef for kartseksjonen i Kartverkets sjødivisjon, Gjermund H. Bakken.

Det er ikke bare lyktsystemet som er nytt i Oslofjorden.

– Det er også gjort utdypinger. Det er sprengt bort grunner for å åpne for nye steder å seile som er mer hensiktsmessig for båttrafikken, sier Bakken.

LES OGSÅ: Kartlegger fjorden, meter for meter

Ta kontakt

Bakken anbefaler alle som ferdes på sjøen til å ha oppdaterte sjøkart.

– De som har en kartplotter må ta kontakt med leverandøren av sin kartplotter for å få oppdatert sine kart. Hvis du bruker papirkart kan du ta kontakt med godkjente forhandlere av sjøkart, sier Bakken.

Kartverkets offisielle sjøkart bestilles og skrives ut på forespørsel. Tjenesten kalles Print on Demand (POD) og tilbys av godkjente POD-forhandlere. Med et Print on Demand-kart får man et sjøkart som er oppdatert til dags dato med alle navigasjonskritiske oppdateringer og rettelser som har vært publisert i Etterretninger for sjøfarende (Efs). Det betyr at ferske Print on Demand-kart er tilgjengelig hver fjortende dag. Kartene kan også inneholde oppdateringer som ikke er publisert i Efs.

Trenger du et nytt kart? Gå inn på denne siden.

LES OGSÅ: – Før du aner det, kan du være på et skjær

Tegn selv

Som sjøfarende kan du gjøre litt for å holde kartene oppdatert selv, men før eller siden trenger du et nytt kart.

– Etterretning for sjøfarende legger ut alle navigasjonskritiske endringer fortløpende. Disse endringene tegner man inn på kartene sine, men når endringene blir så mange at kartet blir rotete, bør det skiftes, sier Gjermund H. Bakken.

LES OGSÅ: Hektisk hos Tjøme radio i kulingen