– Vi har fokus på å være med på å skape et bedre miljø for muslimer i Norge, og ikke minst et bedre samspill med mennesker utenfor vårt miljø. Da er det viktig at vi blir mer åpne, og at vi forteller folk hva Islam er og hva det vil si å være muslim i praksis, sier Rama Alzeer fra Sandefjord, som er leder for nystartede Vestfolds Unge Muslimer (VUM).

Veldedighetsprosjekt

Onsdag var hun sammen med fire unge muslimer fra Larvik på besøk hos ordfører og varaordfører i Larvik for å presentere et spennende prosjekt som skal pågå under hele Ramadan, muslimenes hellige fastemåned.

Ramadan starter lørdag, og fram til 24. juni må alle muslimer følge reglene om blant annet å faste mellom soloppgang og solnedgang.

– Akkurat det er jo en utfordring i Norge der dagene er så lange på denne tiden. Så derfor fant vi ut at vi ville utnytte tiden godt, sier Alzeer med et smil.

Prosjektet VUM har satt i gang går ut på å tilby eldre i Vestfold hjelp til hagearbeid, maling, rydding, vasking, å kjøre søppel på Grinda, handle, gå en tur med den eldre, eller bare slå an en hyggelig prat.

– VUM ønsker å vise sin takknemlighet for alt de eldre har gjort for vår generasjon, og vi tror også at eldre nordmenn vil synes det vil være fint å bli litt bedre kjent med oss, sier Rama Alzeer.

– Vi håper mange vil benytte seg av vårt tilbud. Vi står klare til å bidra, så det er bare å ta kontakt, sier hun.

Cirka 100 muslimske ungdommer står klare til å bidra med det eldre i fylket vil ha hjelp til. Alle er over 15 år, og tilbyr sine ressurser inntil to timer hver dag.

– Kanskje noen eldre vil ha hjelp til å bli flinkere til å bruke data eller mobil? Det er mange av oss gode på, sier Rama Alzeer.

 

Vil bidra til integrering

VUM er startet som en forening bestående av muslimske ungdommer fra Larvik, Sandefjord og Tønsberg, og prosjektet som skal pågå under Ramadan skal starte i Larvik, og så, dersom responsen er god gjennomføres også andre steder i fylket.

– Vi kommer til å gjennomføre også andre prosjekter framover. I dag lager vi arrangementer for muslimsk ungdom, men vi vil framover også invitere andre til å delta på det vi setter i gang.

– Blant annet vil vi invitere ikke-muslimsk ungdom inn i våre moskeer for å vise dem hva vi gjør der. Vi har ikke vært flinke nok til å bidra til integrering selv, og det ønsker vi å gjøre nå, sier Rama Alzeer.

Viktig prosjekt

Ordfører Rune Høiseth sa til ungdommene han møtte på rådhuset fredag at han synes initiativet deres er svært viktig.

– Vi skal selvfølgelig hele tiden obbe med integrering, men det er også svært viktig at de muslimske miljøene tar et initiativ som det denne gjengen gjør for å bidra.

– Det disse ungdommene kommer med er fantastisk bra, og det er noe vi alle bør ønske velkommen. At de starter med å ville bidra til å hjelpe eldre som trenger hjelp er veldig flott, men også at de har et så stort ønske om å spre forståelse for hva dere religion står for og hva det betyr å være muslim. Det vil skape inkludering og forståelse, sa Rune Høiseth.

Prosjektet som skal gjennomføres under Ramadan har fått navnet «En dugnad for helter», og eldre som ønsker å få besøk og hjelp av en muslimsk ungdom kan kontakte organisasjonen på telefon 93 66 66 68. Telefonen er betjent hver dag mellom klokken 10 og 18 i perioden 27. mai til 23. juni.

Dette er Ramadan

Ramadan er den niende måneden i den islamske kalender og islamske fastemåneden. Den mest framtredende hendelse i denne måneden er en faste som blir praktisert av alle muslimer. Den fysiske faste for muslimene er et uttrykk for en indre renselse, og dessuten en prøve på lydighet og utholdenhet. Blant andre formål med fasten kan nevnes at man ved å faste erfarer sultfølelsen hos de fattige, og at rik og fattig settes på samme trinn. Fasten kan også oppfattes som en takk til Gud for hans ledelse og barmhjertighet og en fornektelse av seg selv hvor man bortviser det som gir grunnlag for umoral og etterstreber høyere verdier, dvs. de åndelige verdier. Altså er fasten både en fysisk, moralsk og åndelig disiplin.
Det anbefales å spise og drikke før daggry, og å bryte fasten ved solnedgang med et kveldsmåltid. De fleste muslimske samfunn har også utviklet spesielle mattradisjoner knyttet til fasten.
Gamle og kronisk syke slipper å faste hvis dette er til skade for dem, og unge mennesker er også fritatt fram til de har nådd puberteten, men de kan faste hvis de klarer og ønsker det. Gravide kan ta igjen fasten etter at barnet er født. Ammende mødre er også fritatt.
Fastemåneden avsluttes med id-festen, som er muslimenes største høytid. Id begynner ved solnedgang den siste dagen i Ramadan, og varer hele neste dag. Høytiden feires i hjemmene og moskeen. Man gir hverandre gaver, har festklær på, pynter hjemmet og spiser et festmåltid.
Ramadan markeres fordi Muhammed mottok sin første åpenbaring på denne tiden, nærmere bestemt de siste ti dagene denne måneden. Disse ti dagene markeres derfor særskilt.

Kilde: Wikipedia