– Dette er vårt skoleprosjekt som tar utgangspunkt i VIS (vennskap, inkludering og sosial kompetanse). Det heter Inkludertfestivalen, og har naturlig nok mye fokus på samhold, sier lærer i programfaget sal og scene, Bjørn Erik Næss.

Det er for tredje gang at Mellomhagen ungdomsskole rigger i stand Inkludertfestivalen. De har jobbet lenge for at samholdet på skolen skal bli så godt som overhodet mulig.

– Elevene koser seg skikkelig med å forberede festivalen, og jeg vet at de jobber mye med inkludering før selve festivalen også.

Elevene styrer

Det var Bjørn Erik som tok initiativet til prosjektet, men det har stort sett vært elevenes oppgave å lage festivalen.

– Det er de som er primusmotoren her, altså. Elevene som har valgfaget sal og scene er arrangørene. De har dette som sitt hovedprosjekt den siste perioden før ferien, forklarer Næss.

I tillegg til å rette oppmerksomheten mot inkludering, har festivalen et hovedtema. I år er det miljøvern og bærekraftig utvikling som er den røde tråden.

– Vi har mange boder som underbygger det fokuset. Matbodene er vegetariske, og vi har en egen informasjons-bod for WWF (Verdens naturfond), som vi samler inn penger til i år, fortsetter Næss.

For å gå i ett med temaet, har elevene og lærerne kledd seg i hippieklær. Sal og scene-elevene har også designet sine egne T-skjorter i stil med miljøvern.

LES OGSÅ: Stor suksess for årets elevbedrift: – Vi har fått mest skryt for restauranten

– Morsomt og viktig

De siste månedene har elevene planlagt det som måtte til før Inkludertfestivalen kunne gå av stabelen.

– Vi har kommet med ideer og innspill til hva vi burde ha med, og så flettet vi det sammen til den fine festivalen vi har i dag, sier Frida Eikeland (14).

Elevene fra sal og scene anser det som en feiring av det de jobber med i VIS-prosjektet. I tillegg er det et tiltak som skal bedre det sosiale miljøet på skolen.

– Det er en morsom, og ikke minst viktig, setting. Dessuten liker elevene at det skjer noe, at vi har noen annerledesdager. De har snakket mye om Inkludertfestivalen, sier Bjørn Erik.

LES OGSÅ: Ungdom sier de opplever mye seksuell trakassering, men hva de lærer om grenser for egen kropp varierer fra skole til skole

Bildeserie

Se bilder fra Inkludertfestivalen

 

God stemning

Festivalen skulle egentlig vært arrangert onsdag, men på grunn av det dårlige været, måtte de utsette det en dag. Det så skummelt ut torsdag morgen, men det skulle ikke ta lang tid før sola kom fram.

– Vi har vært skikkelig heldige med været. Folk sitter i gresset, og vi går tynnkledd – akkurat sånn det skal være på en festival, smiler Madelen Lassesen (15).

Hun går sal og scene, og synes opplegget de har rigget i stand er veldig bra.

– Alle blir inkludert og alle er sosiale. Det er så mye som skjer her med ulike boder og aktiviteter, sier venninnen Emma U. Buaas (14).

Ungdomsskolen har også invitert 7. klasse, slik at de får et artig og hyggelig inntrykk av det de møter til høsten.

– At vi inkluderer de kommende 8.-klassingene er bra. Det står litt i stil med det vi fremmer på festivalen. Vi prøver å få med oss folk, og vise at det ikke er vanskelig å få kontakt med hverandre, forteller Frida.

Hva er det beste med en slik festival da?

– At vi fokuserer så mye på fellesskapet. Så er det jo veldig stas å ha laget egne T-skjorter på forhånd, og så skal vi jo ikke klage over gratis mat, ler de tre jentene.