Jeg forventer i 2020 at en allmennlege, lektor, forfatter og anerkjent samfunnsdebattant skal holde et saklig og balansert nivå – og ikke forsøke å skape et massehysteri. Spesielt når du er mye brukt som ekspert i riksdekkende radio, tv og skrivende medier – med egne spalter og podkaster.

Derfor er det overraskende når Kaveh Rashidi henger ut ett hotells frokost for sine 21.000 følgere på Twitter – selv om han ikke forteller hvilket hotell det handler om. En synsing og personlig betraktning om sin egen skuffelse, om hva han synes og ser i løpet av kort tid ved en hotellbuffé, før han raser ut døra og kjøper seg sin egen frokost i en dagligvareforretning.

LES OGSÅ: Kjendislege på besøk i Larvik er svært kritisk til hotell-buffeten (for abonnenter)

Rashidi beskriver folk som står tett i tett, og har lagt ved et bilde der tre mennesker står langt unna hverandre. Ingen av dem bryter reglene om avstand, men det ser ut som en person tar hånda ned i salaten.

Han beskriver en som snyter seg forsiktig og et stykke unna. Nettopp slik smittevernreglene forteller oss at vi skal.

Han peker imidlertid ikke på noen lovbrudd eller noen brudd på smittevernregler. Han går ikke til angrep på dem som har laget reglene for hvordan norske hoteller kan anrette sin frokost etter 15. juli – bare brudd på hva han mener er akseptabelt.

De reglene kan du lese om her.

Så kaster Aftenposten seg inn i diskusjonen, og tilbyr Rashidi penger for å skrive en kronikk. Vi vet ikke om det var fordi Rashidi krevde penger, og ikke ville la seg intervjue, eller om Aftenposten valgte denne løsningen fordi han allerede skriver faste spalter i A-magasinet. Det resulterte i hvert fall at Rashidi ikke vil la seg intervju av Østlands-Posten, fordi han hadde en avtale med Aftenposten.

Først langt ned i kronikken, etter samme runde med kritikk av det hemmelige hotellet – med et buffébord i larvikitt – kommer det fram at dette ikke er en kritikk av et av mange norske hotell, selv om alt så langt har handlet om dette, men om at folk ikke bryr seg om den felles norske innsatsen.

Min kommentaren tar på ingen måte Grand Hotel i forsvar, om Rashidis opplevelse tirsdag morgen. Jeg var ikke til stede, og vet ikke hvor mange ganger personalet har skiftet bestikket på buffeten, byttet ut matfatene, vasket håndtak og knapper. Jeg vet heller ikke hvor mange som har desinfisert hendene før de forsyner seg, eller hvor mye kø det var.

Da jeg bodde en natt på hotell i sommer, spiste vi frokost fordi det var rullering i matsalen, bookede tider og en halv time før alle ble skippet ut, og ting byttet ut.

Smittevern er en viktig problemstilling på hvert eneste serveringssted, men det er altså ikke, så vidt vi har kjennskap til, avdekket noen brudd på smittevernreglene ved Grand.

Det er imidlertid på sin plass å spørre Rashidi om han ikke heller bør bruke kreftene sine på å få norske myndigheter og folkehelseinstituttet til å endre reglene, dersom han med faglig begrunnet kunnskap som lege mener at ting ikke er forsvarlig, slik han gir uttrykk for? Han henger ut brukerne av norske hotellfrokoster, som folkehelseinstituttet fra 15. juli sa var forsvarlig.

Det er tross alt de som har laget regelverket han er imot.

Det er han imidlertid ikke er så interessert i, for 7. august skrev Rashidi en melding på Twitter der han ba folk om å bruke mindre energi på å kritisere regjeringens koronatiltak. Han ba sine følgere og alle andre om å følge rådene om å holde avstand, vaske hender, bli hjemme hvis du har symptomer og unngå å reise til steder med mange mennesker.

Han oppfordret til solidaritet og dugnad. I kronikken i Aftenposten skryter han av sin egen innsats: Jeg gjør så vanvittig mye for å forhindre smitte.

Men han la ut på en reise han kaller jobb, men som i realiteten trolig var for å være med på innspillinger i tv-konseptet firestjerners middag. Forrige uke skrev han nemlig på Twitter at han han skulle på innspilling denne uka, og ønsket tips til hva slags underholdning han skulle ha i programmet, som også inneholder en politiker, en popstjerne og en forfatter.

I tillegg valgte Rashidi å overnatte en natt på hotell i Larvik og reise med kollektivtransport hjem til Oslo, selv om han understreker at han har hjemmekontor, og gjør en helsikes dugnadsinnsats på vegne av det norske folk, for å begrense smitten.

Gjør du det best ved å spise middag med fremmede som ikke er dine «lekevenner», Rashidi, eller ved å bo på hotell?

«Er jeg hysterisk, har mediene skremt vettet av meg?» Spør Rashidi i kronikken i Aftenposten. Det får andre avgjøre, men det er faktisk du som er i ferd med å skremme opp befolkningen med slike kronikker og innlegg, i stedet for å ta en saklig diskusjon med myndighetene om regelverket – basert på din kunnskap som anerkjent lege.

Vi andre kan håpe på at du står opp med riktig bein neste gang du er på besøk i Larvik eller en annen hyggelig norsk turistby, slik at du husker at du har en viktig rolle i samfunnet, og at du faktisk selv husker å leve slik du ber andre om å gjøre.

Også i virkeligheten da, og ikke bare på sosiale medier.

PS! Kaveh Rashidi har rett i en veldig, veldig viktig ting. Det er for mange i Norge i august 2020 har blitt for slappe med hensyn til i smittevern, og har for mange klemmevenner eller personer de omgås. Den norske dugnadsånden er i ferd med å rakne på grunn av dem som ikke lenger er så tålmodige, og det vil ramme mange uskyldige framover.