Da Norge stengte ned igjen etter nyttår, gjorde regjeringen det obligatorisk for reisende å ta koronatest. Testen måtte tas innen et døgn etter ankomst. Det har vist seg at dette ikke har fungert godt nok. VG skrev tidligere denne uken at Over 6.200 personer droppet koronatest på Oslo lufthavn. Reglene sier at man kan teste seg i kommunen man skal til innen et døgn, men det finnes ingen oversikt over hvem som lar seg teste og ikke. Gjør man ikke det, er det straffbart.

Av dem som lot seg teste for korona i uke 1 var 15 prosent av de kjente tilfellene smittet i utlandet, ifølge Folkehelseinstituttets ukesrapport. Uken før var andelen 7 prosent. Muligheten til å reise og bevege oss som vi ønsker, er ikke risikofritt. Man kan være for eller imot restriksjoner, men så lenge de finnes, er det noe man må rette seg etter. Etter den totale nedstengningen i fjor vår har det vært viktigere og viktigere for myndighetene å treffe i kommunikasjonen, slik at folk faktisk forsto og respekterte begrensingene.

Men folk vil etter hvert vise motstand dersom de føler at de etterlever alle regler, og så forverres situasjonen av noe de ikke kan kontrollere, men som myndighetene kan gjøre noe med. Importsmitte er et eksempel på det. Derfor er det positivt at regjeringen nå varsler innstramminger på dette området - at man skal teste seg når man kommer til landet. Tilstrekkelig midler skal og må bevilges til å øke kapasiteten. Det vil sjølsagt koste, men sammenlignet med tiltakene som innføres ved økt smitte og konsekvensen dette har for bedrifter og enkeltpersoner, er det en god investring.