(Siste)

[broom.no]  Den rekordlave pengemarkedsrenten Nibor gjør det stadig billigere for bankene å låne ut penger.

Aldri før har bankene kunne låne billigere av hverandre.

Forbrukerrådet mener den lave pengemarkedsrenten nå bør komme kundene til gode, og stiller klare krav.

– Kundene må kunne forvente en effektiv boliglånsrente som er nær eller under to-tallet. Hvis man ikke banken kan tilby dette, bør man bytte bank. Det er ikke vanskelig å bytte. Det er mange banker som vil ha nye kunder, sier fagdirektør for finans i Forbrukerrådet Jorge Jensen til Nettavisen.

– Går man inn og krever en lavere rente bør man også være beredt på forlate banken, fortsetter han.

Økt konkurranse

Selv om det er blitt billigere for bankene å hente inn penger, blir de trolig sittende på gjerdet.

– Det er konkurransen i markedet som avgjør hvor lang tid det vil ta før bankene tilpasser seg den lave pengemarkedesrenten, sier Jensen.

Fagdirektøren i Forbrukerrådet viser til at kundene stadig blir flinkere til å sette bankene opp mot hverandre.

– 2015 var et veldig bra år hvor folk var flinke til å skifte bank og manøvrere økonomien sin. Det samme var tilfellet i 2016. Dette er forhold som stimulerer bankene til å være kjappere i responsen på å endre renten, fortsetter han.

Jorge Jensen påpeker at det også er mange banker som forskjellsbehandler kundene sine.

– Akkurat nå er det de unge akademikerne som får de beste betingelsene. Dette er en kundegruppe de store bankene slåss om, som igjen har ført til varige bevegelser i markedet, sier han.

Det påslaget som bankene tar på renta på boliglån er lavt sammenlignet med hva det var på 1990-tallet og 2000-tallet.

Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren

 

Men selv om mange banker velger å forskjellsbehandle kundene, finnes der unntak.

– Skandiabanken og Bolig Næringsbanken er eksempler på gode banker som ikke forskjellbehandler kundene sine. Her slipper man å måtte forhandle renta hele tiden. De har én pris for alle kunder, sier underdirektøren.

Dette er også banker som gjør det godt på Finansportalen, Forbrukerrådets egen oversikt over bankene med de beste betingelsene.

– Om de ikke er nummer én, så pleier de å ligge høyt oppe blant de mest gunstige bankene, sier han.

Tjener ikke fett

Daglig leder Agnes Bergo i Pengedoktoren er ikke enig med Jorge Jensen i Forbrukerrådet. Hun mener bankene ikke skor seg på den lave pengemarkedsrenten.

– Det påslaget som bankene tar på renten på boliglån er lavt sammenlignet med hva det var på 1990-tallet og 2000-tallet, sier Bergo til Nettavisen.

Hun sier det ikke bare er den lave Nibor-renten som påvirker utlånsrenten.

– Finanstilsynet stiller også krav til bankenes reserver, og det må foretas avsetninger til disse. Bankenes margin er også lavere enn den var for 10-20 år siden. Jeg er egentlig ikke enig i at bankene låner billig av hverandre og låner ut dyrt til kundene når det gjelder boliglån. Derimot gjør bankene dette på forbrukslån, fortsetter hun.

Bergo har skrevet og bidratt til flere bøker innen personlig økonomi, blant andre lærebøker for Norges Handelshøyskole.

– På forbrukslån har bankene innlån på rundt 1,5 prosent og låner ut til 25 prosent. Om man får satt ned renten på et boliglån på 1,5 millioner kroner fra 2 prosent til 1,9 prosent har man ikke spart så veldig mye. Å få refinansiert et forbrukslån kan derimot være langt med lønnsomt, sier Bergo. (ANB)