«Da musikken stilnet» - ei bok i rett tid

Ei bok om musikklivet og pandemien. Imponerende raskt levert. Men det ser dessverre ut til at det kommer til å bli behov for flere slike bøker. For per 19. januar 2021 står utelivet og musikkbransjen der dessverre som et stort spørsmålstegn.


Boka er et samarbeidsprosjekt mellom skribenten Arvid Skancke-Knutsen og fotografen Per Ole Hagen.

Hagen har besøkt diverse konsertsteder og festivaler over store deler av landet. Slik er bildene en god, dagsaktuell dokumentasjon over deler av norsk musikkliv. De fleste fotografiene er helt OK – verken mer eller mindre. Enkelt befinner seg likevel i kategorien superb; forevigelsen av Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvær, Hedvig Mollestad, Shining, Tora Dahle Ågaard, Ingebjørg Bratland og Aimin For Enrike.

Hvis det er noe denne boka dokumenterer, så er det faktagrunnlaget i Gro Harlem Brundtlands berømte tese om at «alt henger sammen med alt». Enkelt sagt: Musikkbransjen/musikkindustrien er så utrolig mye mer enn Kurt Nilsen og de andre som har greid å kave til seg millioner i støtte. Dette skriver jeg ikke for å sverte Kurt Nilsen; han og de andre millionselgende jule-artistene har ikke gjort annet enn å være flinke til å sende søknader til det offentlige. Og det er jo ikke forbudt å være flink, heller ikke i dette faget.

Likevel er det et faktum at mange aktører sitter igjen med inntrykket av at de offentlige midlene har blitt skeivt fordelt.

Kan det ha kommet noe positivt ut av krisa? Ja. Daglig leder i RiggPartner AS på Skedsmokorset mener krisa har ført bransjen tettere sammen. Og der er vi vel ved bransjeproblemets kjerne: Hvor lenge kan vi leve med de facto lock down i konsertmarkedet før bransjen rett og slett ikke er noen bransje? De som inntil mars 2020 levde av å rigge lydanlegg, styre lyd- og lysanlegg – ja, hele road crew-bransjen – må jo ha noe annet å leve av enn en hel haug uvisse kompensasjons- og tilskuddsordninger!

Kunstmusikk-komponisten Dagfinn Koch mener NRK burde gjort mye mer. Han mener NRK er alt for opptatt av å «nå alle», i konkurranse med de kommersielle kanalene. Han har antageligvis et poeng. Burde NRK brukt noen av sine fem milliarder til å støtte musikklivet mer aktivt i disse krisetider?

Morten Lunde – musiker i Kosmik Boogie Tribe og i tillegg bartender og lydtekniker – mener de offentlige midlene har blitt skeivt fordelt, blant annet via strømmekonsertene. Og han rører ved et mer betent spørsmål internt i bransjen: «Det har vært flere eksempler på at artistene har tjent langt mer enn de hadde gjort med en vanlig konsert uten at det har vært noen solidaritet med apparatet rundt. Det irriterer meg veldig.»

Regjeringa la tidlig ned forbud mot større kultur- og idrettsarrangement, og tidlig i boka står det å lese: «Dermed var festivalsommeren 2020 offisielt avlyst.» Det er ikke helt riktig, for jeg var da til stede på Moldejazz 2020 – en festival som med 3000 solgte billetter til og med gikk med overskudd. Men i det store bildet er nok «offisielt avlyst» en korrekt beskrivelse.

En av frivillige (!) medskribentene – Anne Cecilie Winther, daglig leder i Oslo Kru – sammenfatter krisa: «Vi har også erfart at vår bransje er fullstendig ukjent for regjering og storting, og at det har manglet en forståelse for hvor mye kompetanse, hvor mange arbeidsplasser og hvor stor merverdi vår næring har.»

Vi lar siste ord gå til Silje Larsen Borgan, leder av stiftelsen Little Big Sister: «For dette vet vi; vi trenger alltid musikken. Kunstens betydning svekkes aldri. Den er tilstede overalt og fyller rommene der ord ikke strekker til. Den skaper mening, kontakt, trøst, opprør energi, varme, glede, sorg og samhørighet. Den gjenspeiler oss og vi finner oss selv i den. Den opprører oss, og vi lærer om hverandre i den.»

Just precis, som svenskene sier.

ARVID SKANCKE-KNUTSEN & PER OLE HAGEN
Da musikken stilnet
Absolutt forlag


Del på Facebook | Del på Twitter

Rolling Stones i Norge – mye starta på Sjølyst i 1965

(30.11.23) Det er en sann fryd å lese Yan Friis’ bok om The Rolling Stones – for han går sannelig både grundig og morsomt til verks!


Børre Haugstad er snart en pop-statue verd

(15.11.23) Pop-historikeren Børre Haugstad fortsetter sitt imponerende arbeid med å dokumentere moderne popmusikk-historie. Nå har turen kommet til Storbritannia og den mildt sagt begivenhetsrike perioden fra 50-tallet til slutten av 60-tallet.


Arif har hatt nok av snubletråder

(08.11.23) Noen vil helt sikkert mene at det begynner å bli overflod av bøker om de av våre nye landsmenn som har hatt en vanskelig oppvekst. Mulig det, men Arif er nå en gang en ganske spesiell fyr.


En utrolig musikalsk jordomseiling

(30.10.23) Sigbjørn Nedland tar deg med på en tvers gjennom fantastisk musikalsk reise. Tidløst fortalt, totalt uavhengig av land- og kontinentgrenser. Kanskje er det dette som burde kalles dagsaktuell historieskriving?


Britney Spears: Et rop om frihet

(24.10.23) Til tider er dette veldig vond lesning. Superstjerna Britney Spears (41) har opplevd alt for mye faenskap i livet.


Solid om alle sangene til Rolling Stones

(09.06.23) Boka for alle Stones-fans. I tillegg er den boka for alle musikkinteresserte og vitebegjærlige som liker å holde seg med et anstendig musikkbibliotek og liker å vite hva de snakker om.