«Elgen er løs» - nå også i bokform

Er det mulig å angripe en i utgangspunktet streit jazzrock-skive med akademisk penn? Gjett om!


Thomas Hylland Eriksen (1962-) er sosialantropolog, professor i faget. Han har bakgrunn fra Unge Venstre og anarkistmiljøet i Hjelms gate i Oslo – og har skrevet flere bøker enn antall år han har levd. De som klager på at akademikere på høyt nivå ikke deltar i det offentlige ordskiftet, kan i hvert fall ikke ha Hylland Eriksen i tankene.

På fritida trakterer han saksofon, og har progrocken som sitt hjertebarn. Det han ikke kan om artister som Captain Beefheart, Gentle Giant, Soft Machine, Yes, King Crimson, Tangerine Dream, Frank Zappa, Henry Cow og Van Der Graaf Generator er det ingen grunn til å skrive bok om. For snart to år siden leverte han et grundig essay om dette her i PULS.

Ligger ikke Moose Loose litt utafor denne gata? Kanskje, men kanskje ikke. Pål Thowsen (trommer), Jon Eberson (gitar), Bryjulf Blix (keyboards) og Sveinung Hovensjø (bass) skulle seinere bli kjent i vidt forskjellige musikalske settinger, noen av dem i adskillig mer kommersielle retninger enn Moose Loose representerte. Men er’u god musiker, så er’u vel god musiker?

Megasalg på platefronten var aldri ideen bak Moose Loose. «I stedet for å spille tre akkorder for tusen publikummere, spilte de tusen akkorder for tre publikummere.» Fullt så gæernt var det faktisk ikke, og jeg husker 30. juni 1973 som det var i går. Stappfull kinosal i Kongsberg, der jeg ble en slags trommeslager på 19. rad. Jeg forsvant totalt inn i musikken, og mener det var Erik Balke som prikka meg på ryggen: - Det ser ut som du liker dette, Rønsen?!

Her er masse referanser til Bitches Brew og «Afric Pepperbird», og selvfølgelig til alle Hylland Eriksens proghelter. Men i bunn og grunn er boka en lang anmeldelse av «Elgen er løs» fra 1974.

Om jeg skal sette fingeren på noe, må det være korrekturen. Det er helt unødvendig å stave Vømmøl Spellmannslag og Maj Britt Andersen feil.

«Elgen er løs» er en perle i norsk jazz/rock. Jeg istemmer, når Hylland Eriksen og Jon Eberson formulerer det sånn: «Moose Loose var en sjelden fugl, for ikke å si et sjeldent dyr, nemlig en kølsvart elg med sommerblomster på i glade farger på ryggen.»

Boka er knall bra, akkurat som albumet - og før du rekker å bestille den kan du hygge deg med «Funky Way» på Youtube. Her med Espen Rud på trommer og Pål Thorstensen på bass. Miles Davis holdt på med sitt, og både Weather Report og Mahavishnu Orchestra hadde debutert på LP-fronten. Men helnorske Moose Loose … Er det rart jeg gikk bananas?



Del på Facebook | Del på Twitter

Rolling Stones i Norge – mye starta på Sjølyst i 1965

(30.11.23) Det er en sann fryd å lese Yan Friis’ bok om The Rolling Stones – for han går sannelig både grundig og morsomt til verks!


Børre Haugstad er snart en pop-statue verd

(15.11.23) Pop-historikeren Børre Haugstad fortsetter sitt imponerende arbeid med å dokumentere moderne popmusikk-historie. Nå har turen kommet til Storbritannia og den mildt sagt begivenhetsrike perioden fra 50-tallet til slutten av 60-tallet.


Arif har hatt nok av snubletråder

(08.11.23) Noen vil helt sikkert mene at det begynner å bli overflod av bøker om de av våre nye landsmenn som har hatt en vanskelig oppvekst. Mulig det, men Arif er nå en gang en ganske spesiell fyr.


En utrolig musikalsk jordomseiling

(30.10.23) Sigbjørn Nedland tar deg med på en tvers gjennom fantastisk musikalsk reise. Tidløst fortalt, totalt uavhengig av land- og kontinentgrenser. Kanskje er det dette som burde kalles dagsaktuell historieskriving?


Britney Spears: Et rop om frihet

(24.10.23) Til tider er dette veldig vond lesning. Superstjerna Britney Spears (41) har opplevd alt for mye faenskap i livet.


Solid om alle sangene til Rolling Stones

(09.06.23) Boka for alle Stones-fans. I tillegg er den boka for alle musikkinteresserte og vitebegjærlige som liker å holde seg med et anstendig musikkbibliotek og liker å vite hva de snakker om.