Rundt 200 sto klare i Galleri Midstuen for å ta imot kunstner Ari Behn, som ankom en fashionabel time etter at dørene ble åpnet. Sammen med kunstner Tor Rafael Raael tilbrakte han store deler av lørdagen blant de galleribesøkende under pop up-utstillingen de har sammen med fotograf Per Heimly og kunstner Mikael Persbrandt.

– Det har vært veldig bra med folk begge dagen og allerede første dagen noterte vi oss salgsrekord, forteller Heidi Saxegaard Eriksen i Rakkestad Kunstforening. En time etter utstillingen åpnet søndag hadde de registrert 27 salg.

– Er en spontan prosess

Mest iøynefallende var Ari Behns kanskje mest kjente kunstverk "100 strokes before I go", som fylte store deler av den østlige galleriveggen med sine 2x2 meter.

– Tittelen symboliserer den gamle ideen om at kvinner skal børste håret hundre ganger før de legger seg. Men det kan også tolkes annerledes, og det er ikke nødvendigvis feil, sier kunstneren.

Det fargesterke maleriet viser en kvinne i grønn, utringet kjole med blått ordensbånd med en avkappet hånd og flere føtter i bevegelser.

– Det er en mekanisk hånd som vinker. Og føttene viser til mange skobytter, jeg har vært vitne til et par skobytter opp gjennom, smiler han.

– Og kvinnen i stolen?

– Det handler om det å gå inn i rollen som den nye dronningen.

Bildeserie

Se bilder fra den stjernespekkede kunstutstillingen i Midstuen

Maleriet viser også mange ulike typer skjermer, samt påskriften «Oh those royals» og "What can you say".

Jeg maler fra livet mitt og er ærlig. Det er jeg alltid.

– Hvordan starter du når du skaper et maleri?

– Jeg har en idé før jeg begynner, men selve bildet og historien skapes mens jeg maler. Det er en kontinuerlig, spontan prosess, sier han.

"100 strokes before I go» laget han i 2014 og originalen i storformat var det eneste maleriet som var merket "privat eie" under utstillingen i Galleri Midstuen. Det har han nemlig lovet bort til sin eldste datter. Trykket var derimot ett av ti som var til salgs i tillegg til seks originalmalerier.

Kunsten til Behn er lag på lag med historier malt i sterke farger med svært ofte en melankolsk undertone. Kontrasten mellom de sterke til dels «glade» fargene og det like sterke, mørke temaet gir dem et helt spesielt uttrykk og ettertanke for betrakteren.

Behn er effektiv på malerfronten for tiden og forteller at han dedikerer mye av sitt liv til kunstnerskapet.

– Jeg maler til alle døgnets tider. Det er stort sett det det går i for tiden, forteller han.

– Utrolig fascinerende

Det er ikke dagligdags at Galleri Midtstuen og Rakkestad har hatt gleden av å verte en så stjernespekket og annerledes kunstutstilling. De fem maleriene til Mikael Persbrandt er de eneste som er godkjent for salg i Norge og viste at den kjente skuespilleren også kan kunsten å uttrykke seg på enda et lerret. Per Heimly og Tor Rafael Raael viste fram et par eksemplarer fra sitt helt spesielle samarbeid, som resulterte i tredimensjonal surrealisme og et nytt innblikk i kunstner Raaels veldig så unike univers. Heimly benektet seg heller ikke og viste fram sitt mangfold gjennom fotografier med både drømmeaktig ro og dyrisk uro.  Selv om variasjonen i utstillingen var stor, hadde kunstnerne til felles den mørke undertonen i de aller fleste av sine skaperverk.

Venninnene Ann Kristin Hansen fra Sarpsborg og Kristin Stenholt fra Rakkestad var blant de mange som lot seg imponere over både kvaliteten og variasjonen.

– Jeg synes det er utrolig fascinerende med verk som utfordrer litt i forhold til bildekunst. Det er mye uttrykk og følelser, sier Hansen.

Stenholt har bodd i Rakkestad i to år og lot seg også imponere over utstillingslokalene.

– Når det var så kjente navn på plakaten var det en flott anledning å komme til Galleri Midstuen, og det blir nok absolutt ikke siste gang jeg kommer hit, sier hun.

Over 250 var innom Galleri Midstuen på åpningsdagen og kunstforeningen meldte om god trafikk fra dørene ble åpnet på søndag. Etter denne utstillingen tar de fire kunstnerne sirkuset med seg videre til Tønsberg.

Utstillingen i Galleri Midstuen holder åpent ut søndagen.