Det er takket være vennskapet med raksting Even H. Kaalstad at den kjente mosaikkunstneren førstkommende lørdag åpner utstillingen «Harriet Backer – mosaikk» i det lokale kunstgalleriet. Med seg har hun rundt 30 verk inspirert av alt fra den største sorgen i hennes liv til det ifølge kunstneren vakreste stedet på jord.

En umiddelbar forelskelse

– Så du har valgt å henge de to sammen, sier Backer spørrende, før hun skryter av valget til Kaalstad. Hun har gitt vennen full frihet i Galleri Midtstuen og er godt fornøyd med resultatet.

– Even har et veldig godt øye, også er han veldig bestemt så jeg tør ikke å si imot, spøker hun.

De to møttes for over 30 år siden da Kaalstad jobbet i en bokhandel på Røa i Oslo med Backer som fast kunde av røde kulepenner. Over disken ble et vennskap for livet skapt, og nå har rakstingen endelig fått fristet kunstnervennen til å stille ut i bygda.

Backer har vært kunstner hele livet og interessen for mosaikk ble vekket da hun som 12-åring sto modell for sin bestemors venninne.

– Hun var kunstmaler og hadde en bok slått opp på en side med et bilde av mosaikk. Jeg så det kun et kort øyeblikk, men det bildet slo ned i meg som lyn fra klar himmel. Det var en umiddelbar forelskelse og jeg visste med en gang hva jeg skulle vie livet mitt til, sier hun.

Takket være støttende foreldre startet Backer på utdannelse ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo og studerte videre i Paris og i Ravenna. Den viktigste lærdommen gjorde hun derimot selv da hun valgte å gå vekk fra noe av det hun hadde lært på kunstskolene.

– Jeg ønsket å jobbe friere med mosaikk enn det jeg lærte i Ravenna og utviklet min egen stil med en friere form. Vi lærte at vi skulle male først for så å legge mosaikk, men for meg ble mosaikken forvandlet til annenrangs kunst. Det gjorde at inspirasjonen forsvant underveis i prosessen, så jeg valgte å la steinene inspirere meg og la motivet bli til i prosessen, forteller hun.

– Vakreste stedet på jord

De ferdige kunstverkene som pryder veggene i Galleri Midstuen har mye historie i hver eneste lille stein som Backer har plukket underveis på sine vandringer i naturen. Kunstneren står naturen nær og hennes kunstneriske prosess består av alt fra å plukke steiner og fossiler, hogge, hamre og meise løs på funnene til å sette de sammen til et motiv.

(artikkelen fortsetter under bildet)

– Det er steinene som inspirerer meg og det er ikke det høl i jorden jeg ikke har vært i på leting etter nye funn, forteller hun.

Gruver og huler er ettertraktede reisemål for Backer, som til stadighet er ute på reiser. Og det er spesielt et reisemål som ligger hennes hjerte nært.

– Jeg har vært i Ny-Ålesund i Svalbard rundt 25 ganger. Det er det vakreste stedet på jord, understreker Backer med stjerner i øynene.

Det var ved en ren tilfeldighet hun oppdaget drømmestedet for flere år tilbake da hun så en annonse i Aftenposten hvor de reklamerte for en tur med reketråler til Longyearbyen.

– Og slik startet fascinasjonen. Det er så vakkert der. Belysningen og stillheten. Man får følelsen av at man bare er til og tiden flyr uten at man enser det. Også har man ikke telefondekning, det har mye si, sier hun.

På Svalbard låner hun kunstnerhytta til NKB og flere av hennes kunstverk har steiner fra gruven i Kings Bay.

Stadig på søken

Backer har vært kunstner hele livet og fikk tidlig garantiinntekt for kunstnere.

– Har du aldri følt at du har gått tom for inspirasjon?

– Nei, for jeg søker hele tiden etter inspirasjon. Jeg reiser verden rundt sammen med andre mosaikkunstnere og vi inspirerer hverandre, også er jeg nysgjerrig av natur. Alt fra en liten stein til et vissent blad kan sette i gang den kreative prosessen. Opplevelser i livet gir også en inspirasjon til å skape, forteller hun.

Et av verkene Backer stiller ut i Galleri Midtstuen heter «Stråling». Det kom til verks etter at Backer opplevde en mors verste mareritt da datteren døde av kreft.

– Det er det verste jeg har opplevd. Å lage disse bildene har vært en måte for meg å jobbe meg gjennom sorgen, selv om man aldri kommer gjennom det. De hvite steinene har jeg funnet i Spania og motivet viser svulstens form og stadier. Grusomt, men også visuelt vakkert, forteller hun.

Backer stiller også ut flere bilder med motiver fra Svalbard og verk inspirert av mikrofotografering av bark.

– Hva ønsker du å oppnå med kunsten?

– Jeg ønsker å spre glede til menneskene rundt meg. I mosaikken har hver bit sin mulighet til liv. Jeg kan ikke tenke meg noe vakrere og mer nyttig jeg kunne brukt livet mitt til, sier hun.