I ordskiftet i Nordland hører vi røster fra politikere og fagbevegelse i valgkampmodus. Det skremmes om dramatiske økninger i strømpriser for industri og folk flest. Det er trist å se fakta dras i feil retning. Fakta er at Norge har handlet kraft med utlandet siden 1960-tallet. Dette har gitt store fordeler for både industrien, kraftprodusenter og deg og meg som forbrukere.

Norsk kraftforsyning ble bygget opp rundt industrien. Samspillet mellom kraftintensiv industri og kraftforsyningen er avgjørende også i dag. Norge har blant de beste rammebetingelsene på tilgang til ren, billig kraft i Europa. Industri Energi og Arve Ulriksen konstruerer et motsetningsforhold mellom den kraftkrevende industrien og annen industri og næringsliv. Vår rolle er å finne balansen mellom disse. Vannkraften var nøkkelen til utviklingen av Norge som industrinasjon. Den er fortsatt kjernen i norsk kraftproduksjon, og sørger for verdiskaping for hele samfunnet, ikke bare kraftkrevende industri.

Fornybarnæringen sysselsetter i dag rundt 20.000 årsverk i hele landet. Det gjøres nå et stort løft for å sikre fremtidens kraftforsyning gjennom store investeringer i fornybar energi og i strømnettet. Det bygges ut mer fornybar kraft enn det er gjort på 25 år i Norge. Forsyningssikkerheten styrkes og det skapes lønnsomme arbeidsplasser i hele landet. Det legges til rette for at vi tar mer kortreist kraft i bruk. Grønne datasentre kommer det mer av, og vi får enda flere elbiler og ferger kan ta i bruk våre fornybare kraftressurser.

Derfor la regjeringen frem en industrimelding tidligere i år, og en energimelding for første gang på 17 år i fjor. Dette var meldinger som rødgrønne partiene valgte å legge i skuffene, i de åtte årene de satt i regjering. Det blir fremstilt som om at vi ikke vil ta denne kraften i bruk. Fakta er at det motsatte er i gang. Innen 2020 viser NVEs analyser at vi vil ta i bruk rundt 10 TWH mer kraft. Det er jeg glad for, for det skaper større verdiskaping, sysselsetting og inntekter til felleskapet som går til velferd til folk flest.

Kraftsektoren skaper store verdier. Investeringer innenfor kraftforsyningen var i 2016 rekordhøye 26 milliarder kroner. Investeringer i fornybar energi bidrar til sysselsetting og aktivitet, og gir dessuten store ringvirkninger i de berørte regionene. 98 prosent av kraftproduksjonen kommer fra regulerbar, fornybar vannkraft.

Klimautfordringene gjør fornybarressursene enda viktigere. Disse dekker nærmere 70 prosent av det total energiforbruket i Norge. Til sammenlikning har EU et mål om minst 27 prosent andel fornybar i energimiksen innen 2030. Her kan norsk fornybar energi spille en viktig rolle. I dette perspektivet er kraftutvekslingen viktig.

Grønne datasentre kommer det mer av, og vi får enda flere elbiler og ferger kan ta i bruk våre fornybare kraftressurser

 

Til påstandene om at utenlandskablene ikke er samfunnsøkonomisk lønnsomme, så er dette er hensyn som er avgjørende i vurderingen av kabler for strøm. Da Statnett søkte konsesjon for de nye kraftkablene til Tyskland og Storbritannia i 2013, la de fram beregninger om at de to forbindelsene har god samfunnsøkonomisk lønnsomhet. Det er også verdt å merke seg at et bredt flertall på Stortinget støttet konsesjonene, deriblant AP.

Nye tall viser at selskapets samlede inntekter fra kabelforbindelsene til utlandet de siste fem årene har vært 2,8 milliarder kroner. Da er strømtapet ved overføringen av kraften trukket fra. 674 millioner kroner gikk til redusert nettleie for folk flest. I vurderingen av evt. nye kabler skal det tas hensyn til både fornybarindustrien, kraftkrevende industri, og alle oss andre strømbrukere. Slik skal det selvsagt fortsette å være når vi utvikler kraftsystemet for fremtiden.

Dette er en kompleks debatt som er vanskelig å forstå for den vanlige mannen i gata. Det er viktig at vi ser kraftsystemet i sammenheng når vi diskuterer risikoen for økte strømpriser. Om vi isolerer debatten til kun å dreie som kabelen til England vil det medføre en økt strømpris på 2-3 øre. Faktum er at vi har et overskudd av fornybar energi i Norge. Dette vil øke i årene foran oss. Så langt er det investert i over 7 TWH ny kraft i Norge. Mer vil komme. Dette vil gi balanse i regnskapet om høyere strømpriser i Norge. Derfor er propagandaen om at vi vil få 30-50 øre høyere strømpris feil. Og jeg synes det er trist at man ikke kan debattere denne saken basert på de faktiske forhold.

Elnar Remi Holmen (FRP)

Politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet