I 2005 ble Fredrik Gjesbakk fra Bossmo & Ytteren IL kretsmester i langrenn i Leirfjord. Siden har resultatene blitt bedre og bedre. Denne vinteren har 24-åringen fått smake på verdenscupen tre ganger.

– Det har vært noen gode år, men ingenting topper det som har skjedd i vinter. Nå begynner jeg virkelig å få igjen for jobben som er gjort, sier Gjesbakk.

Ingen snarveier

På NM på hjemmebane er han en av utfordrerne. I dagens norske skiskytterelite er det fire store stjerner; Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen og brødrene Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø.

– Bak der er det en lite armé på tur opp. Jeg har jobbet over tid og tatt steg for steg, og nærmer meg mer og mer, sier Gjesbakk.

Såvisst utmerket han seg i ung alder, og han har vært i toppen i sitt årskull nasjonalt både i langrenn og skiskyting i hele oppveksten. Men derfra til å komme til verdenscup, er det en lang vei.

– Jeg har aldri tatt noen snarveier og ikke prøvd å ta for store jafs, da går man fort på en smell, sier Gjesbakk.

 

Han husker godt sin første tittel, kretsmester i langrenn.

– Jeg husker ikke så mye av løpene, men jeg husker turene. Det var texas fra morgen til kveld. Vi var en kjempegjeng og nesten utrolig at vi fikk tid til å gå løp, sier Gjesbakk.

Den gang tenkte han ikke på at han skulle bli god da han ble voksen.

– Jeg synes det bare var artig å gå på ski, det var der og da. Etterhvert som jeg ble junior så jeg mer at jeg kunne bli god og begynte å trene etter det.

 

Gjesbakk har en lang merittliste, men det er noen renn han husker spesielt fra tiden han var rekrutt.

– Jeg husker veldig godt hovedlandsrennet i Brumunddal (2007) da jeg fikk første- og andreplass. Da jeg sammen med Trym (Kildal) og Rolf Einar (Jensen) tok gull i NNM-stafetten i langrenn i Alta er den artigste opplevelsen jeg har hatt som lag, sier Gjesbakk.

Jeg husker ikke så mye av løpene, men jeg husker turene. Det var texas fra morgen til kveld

Fredrik Gjesbakk, Skiskytter på rekruttlandslaget

 

I mange år ble han og langrennsløperen Rolf Einar Jensen omtalt som «Knoll og Tott» i skimiljøet i Bossmo & Ytteren.

– Det blir vi kanskje ennå. At vi ikke får trent i lag så mye lenger tar vi heller igjen på telefonen, smiler Gjesbakk som de siste årene har bodd i Trondheim.

 

Når han ser tilbake på tiden som junior, ser han ting som burde vært gjort annerledes. Men som han selv sier, det er lett å være etterpåklok.

– Jeg har vært heldig som har familie, venner og kjæreste som har latt meg holde på. Noe må prioriteres og jeg har fått mye tilrettelagt, sier han.

24-timersutøver

Å hevde seg i toppidrett krever at man er 24-timersutøver. Alt man gjør spiller inn på om man kan få ut potensialet. Fra 1. mai til starten av april er man hundre prosent på.

Nå ser Gjesbakk fram til sesongens siste konkurranse på hjemmbane.

– Nå ble jeg riktignok fintet litt ut da de snudde løypa, så den har jeg ikke fått prøvd ennå. Men jeg vet jo hvordan løypene er og føler at jeg har kontroll. Jeg tror det er en løype som vil skille godt mellom de beste og nest beste. Det er bakker der som vil gi melkesyre, men jeg håper å få lagt inn en formtopp, sier Gjesbakk.

Han har brukt en hver anledning han har hatt sammen med eliteløperne til å fortelle om NM og at de må delta. I 2015 tok han sølv i NM, men han ønsker at alle er på plass og konkurransen om medaljene er høy.

– Når man kommer mot slutten av sesongen skal man være litt lei og sliten, men det er kanskje eneste norgesmesterskapet jeg får gå på hjemmebane så det blir et høydepunkt jeg har sett fram til lenge, sier Gjesbakk.

Skiskytteren er også imponert over anlegget han har trent utallige timer i opp gjennom årene.

– Jeg har nå vært litt rundt omkring og det eneste som skiller fra verdenscuparenaene er de store flomlysene, sier 24-åringen.

 

OL-drømmen

Denne sesongen har han flere pallplasser i IBU-cup og sterke prestasjoner i EM i tillegg til verdenscup. Sesongen har vært omtrent som han håpet, og kanskje litt bedre.

At han fikk plass på rekruttlandslaget foran denne sesongen har hatt stor betydning.

– Det har vært mye nytt, mange nye impulser. Jeg har fått trent med de nest beste og hele tiden visst hvordan jeg ligger an i forhold til dem. Det har også vært litt trening med eliteløperne og jeg har fått tilbakemeldinger fra dem. Det har gitt en ny tilnæring til det de aller beste holder på med. Å få plassen der er mye av grunnen til at jeg har klart å ta nye steg i vinter, sier han.

Foreløpig har han ikke satt seg noe klart mål for neste sesong, men sier at han har lyst å dra til OL i PyeongChang i Sør-Korea.

– Det er et veldig hårete mål og en veldig god jobb som må gjøres. Det er greit å ha i bakhodet at det er OL når man skal gjøre jobben gjennom sommeren og høsten fram til neste sesong starter. Men det vil også være bra om jeg får gå mer i verdenscupen enn i år, sier han.

Men først er det NM.

– Jeg føler at det skal være mulig å ta medalje, sier han.

Den utrolige merittlisten

2005: Kretsmester i langrenn i Leirfjord og nordnorsk mester i skiskyting i Bardufoss.

2006: Kretsmester langrenn fristil og klassisk i Valnesfjord, nordnorsk mester i langrenn fristil og tredjeplass i klassisk i Sørfold, første- og andreplass i NNM skiskyting på Mo, 11. og 18. plass i Ungdommens Holmenkollrenn og vinner av nordlandscupen i skiskyting sammenlagt.

2007: Første- og andreplass i KM langrenn i Lødingen, vinner av nordlandscupen sammenlagt både i langrenn og skiskyting, 6. plass i hovedlandsrennet i langrenn i Steinkjer og første- og andreplass i hovedlandsrennet i skiskyting i Brumunddal. To individuelle og et stafett-gull i NNM langrenn i Alta og første- og andreplass i NNM skiskyting i Tana.

2008: To KM-gull i langrenn på Mo, to førsteplasser i NNM i skiskyting i Tromsø, fjerde- og sjetteplass i hovedlandsrennet i langrenn i Alvdal, samme plasseringer i hovedlandsrennet i skiskyting i Bardufoss, to NNM-gull i langrenn og vinner av nordlandscupen i langrenn sammenlagt.

2009: Vant sitt første norgescuprenn på Dombås, ytterligere fire pallplasseringer i norgescup og andreplass sammenlagt. To sjetteplasser i junior-NM på Bjerkvik. Vant tre NNM-gull i Alta og et NNM-gull i langrenn på Mo. Fikk også 8. plass i junior-NM i langrenn.

2010: Vant norgescuprenn hjemme på Skillevollen og andreplass i NM fellesstart på samme arena. Tok også andreplass i junior-NM og 1. plass i junior-NM i langrenn.

2011: En mellomsesong med 11. plass i norgescupen sammenlagt og 7. plass som best i norgescup før han fikk en tredjeplass sent på våren.

2012: Vant NM-gull i mixstafett sammen med søsteren Heidi og Simon Ågheim Kalkenberg. To tredjeplasser i norgescup og 10. plass i norgescupen sammenlagt.

2013: 6. og 8. plass i junior-NM på Sirdal, andreplass hjemme på Skillevollen og i Natrudstilen som beste plassering i norgescup.

2014: Første sesong som senior vinner han norgescupen sammenlagt og fikk sine første renn i IBU-cup med 7. og 25. plass i Ruhpolding.

2015: Fjerdeplass i norgescupen sammenlagt, tok sølv i norgesmesterskapet på sprint i Sirdal og 9. plass på normal.

2016: 52. og 78. plass i IBU-cup i Nove Mesto, 7. og 17. plass i IBU-cup i Brezno-Osrblie. Kvalifisert til EM i Tyumen i Russland, men kunne ikke delta på grunn av sykdom. I NM på Dombås ble det 29. plass på sprint og 17. plass på jaktstart.

2017: 11. plass i sesongstgarten på Beitostølen med utenlandske deltakere. 27. og 73. plass på åpningsrennet i IBU-cup på Beitostølen, første- og tredjeplass i IBU-cup i Ridnaun. Det ga uttak til verdenscup i Nove Mesto, ble der nummer 92. I EM i Duszniki Zdroi i Polen ble det 7., 10. og 12. plass individuelt, og andreplass i mix-stafett. Tok andre- og femteplass i IBU-cup i Brezno-Osrblie, og 61. plass i verdenscup (prøve-OL) i PyeongChang. I IBU-cup i Otepää ble det fjerde- og sjetteplass, samt andreplass i mix-stafett etter en strålende ankeretappe. Har deltatt i et norgescuprenn på Steinkjer og vant.