Metafysikken er, for dem som ikke husker sin forberedende, læren om tilværelsens grunner og prinsipper.

– Den store eksistensielle tanken her er at vi skal stimulere til tanker om livet vårt. Det at vi lever er noe vi ikke kan glemme bort i hverdagen. Det hører til vår tid å tenke over verdiene våre, hva som er viktig for oss, sier Are Seljevold.

Sammen med kollega Eilin Høgmo Dehli arrangerer han kurset Hypatia 1. mars. Med utgangspunkt i fire temaer bundet til tre viktige epoker i filosofihistorien – antikken, middelalderen og opplysningstiden, håper filosofiduoen å gi en kort introduksjon til det å tenke filosofisk.

– Det er en slags kræsjinnføring i hva filosofi er, og hva det vil si å filosofere. Vi plukker ut temaer, og filosofer som var opptatt av disse temaene, opplyser Dehli.

Dialog framfor debatt

Både Seljevold og Dehli er utdannede filosofiske praktikere, som er en to år lang tilleggsutdanning til en mastergrad i filosofi. Med andre ord har de begge lang erfaring med å lede samtaler, en form for diskusjon som er blitt en litt glemt kunst, forteller de.

– Dette er ikke debatt, som det er så mye fokus på ellers i samfunnet. Dette er dialog, som jo er det stikk motsatte. Det er en annerledes måte å snakke sammen på, sier Dehli.

– Det er ikke om å gjøre å vinne. Vi har ambisjoner om å utfase spørsmålene vi stiller – sammen. Det er heller ingen bestemt målsetting med kurset – ingen eksamener eller oppgaver. En litt dypere og reflektert samtale der vi går ned i materien er målsettingen, utdyper Seljevold.

– Det finnes ingen fasit

Det er andre gang de holder kurset, og ser fram til en ny runde. Forrige gang var en suksess, med 6–7 deltakere på hvert kurs. Taket er åtte for å få til en samtale der alle får bidratt, opplyser Seljevold.

– Alle som er interesserte i temaer som rett og galt, tro, og det gode liv, er velkomne. Vi ønsker at folk bidrar med egne tanker og erfaringer i samtalen. Det skal være litt uformelt. Vi ønsker å samle de forskjellige tankene og meningene, sier Seljevold.

– Det er jo det som er så fint med filosofi: Det finnes ingen fasit på spørsmålene som stilles. Man har jo tross alt holdt på i nesten 3000 år, ler Dehli.