Sørum Kommune har investert i to markante kunstverk i det nye Blaker bo- og omsorgssenter i tilknytning til Fjuk Bofellesskap:

«Glomma m/omegn» av Guttorm Guttormsgaard og «Traneinstallsjon» av Ellen Edminson.

Vi inviterer til en hyggelig markering av overleveringen av kunstverkene fredag 9. juni kl.18.15 i de noe lokalene til Blaker bo- og omsorgssenter på Fjuk. Leder av kulturutvalget i Sørum Kommune Elisabeth Løvtangen vil si noen ord sammen med kunstkonsulent i kunstutvalget Sissel Aurland.

Musikalsk kunstnerisk innslag ved sopran Gjørill Songvoll med pianist.

Om kunstnerne;

Guttorm Guttormsgaard (f. 1938) har laget et stedsspesifikt glassverket med tittelen «Glomma m/omegn» i samarbeide med Norsk Kunstglass AS i byggets vestibyle.

Et levende glassverk, som forandrer karakter avhengig av solens posisjon og tid på døgnet.

Guttorm Guttormsgaard som er bosatt på Blaker i Sørum, har vært en viktig figur i norsk kulturliv i en mannsalder, blant annet som grafiker, tegner og skaper av offentlige kunstverk.

Han begynte som grafiker i 1960-åra og utvidet etter hvert den grafiske virksomheten til boktrykk, typografi, plakater og bildereproduksjon. Etter flere store utstillinger tidlig i karrieren jobbet han mer i det stille fra slutten av 80-talet. Han har gjort flere store offentlige utsmykkinger, blant annet Oslo Spektrum og Labyrinten ved Universitet i Tromsø, samtidig som han opparbeidet seg en særegen samling av bøker, bilde og gjenstander som er utstilt på Blaker gamle meieri – hans eget museum og visningssted på Blaker. Gjennomgående for arkivet er en interesse for håndverk og en dyp kjærlighet til boken som kommunikasjonskanal, noe som vises ved at han har gitt ut mange artist`s books. I 2015 hadde Stenersenmuseet en stor retrospektiv utstilling med Guttormsgaards egne arbeider og gjenstander fra samlingen hans. Han er den eneste kunstneren som har fylt alle tre etasjene i Stenersenmuseet.

Ellen Edminson (f. 1973 ) er utdannet grafiker fra England og Norge, og har laget en traneinstallasjon montert i byggets kantine som også er synlig gjennom de store glassvinduene ved inngangspartiet på bygget.

Installasjonen består av mange håndtrykkede og brettede origamitraner, hengende samlet i formasjon fra taket. Det er et gammelt japansk sagn som sier at den som bretter 1000 papir traner vil få et ønske oppfylt. Som oftest dreide det seg om å ønske seg god helse eller et langt liv. Basert på dette sagnet med det nydelige budskapet til de 1000 tranene har kunstneren ønsket å lage et kunstverk som kan være til håp for andre, et kunstverk som innbyr til avslapping eller refleksjon samtidig som det er visuelt vakkert å betrakte. Det skal være et kunstverk for andre mennesker, deres tanker og refleksjoner.

 

Artikkelen er sendt inn av Sissel Aurland