– Det er 70 år siden Henry Oliver Rinnan ble henrettet, men fortsatt er dette et betent tema, særlig her i Trøndelag, sier Myers.

Han er avgangselev ved Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag og spiller hovedrollen i skolens avgangsproduksjon, som hander om Rinnanbanden. Skomakersønnen fra Levanger, Henry Oliver Rinnan, ble torturist og massedrapsmann i tysk tjeneste under andre verdenskrig.

– Jeg spiller motstandsmannen Odd Sørli, som var en av Rinnans største fiender, og som i ettertid blir sett på som en legende av mange. Det er han som leder publikum gjennom fortellingen, forteller Myers. 

8. juni kommer forestillingen til Oslo.

Ville ha teatret av plakaten

Da Trøndelag Teater satte opp en forestilling om Rinnan i 2002, ønsket FrPs Per Sandberg at den daværende kulturministeren skulle ta stykket av plakaten.

– Å sette opp en forestilling som "Rinnanbanden" innebærer en risiko for tråkke noen på tærne. Samtidig er hendelsene en sentral del av norsk krigshistorie. Det kan man ikke la være å snakke om. Det er en tydelig parallell mellom forestillingens tematikk og den farlige utviklingen vi er vitne til i Europa i dag, mener Myers. 

Henry Oliver Rinnan skapte det som senere har blitt omtalt som Rinnanbanden – en gruppe på over 60 mennesker som utførte umenneskelige overgrep mot sine landsmenn.

Selv 70 år etter Rinnans død er det fortsatt vanskelig å finne god og objektiv informasjon om både overgripere og ofre for bandens ugjerninger. Til tross for at taushetsplikten ikke lenger gjelder for det arkiverte materialet etter rettsoppgjøret, velger Riksarkivet å ikke frigi dokumentene.

Med teaterforestillingen vil avgangselevene belyse både overgriperen og ofrenes stemme i en sak som det fortsatt er vanskelig å snakke om.

Ofrenes fortelling

– Selv om "Rinnanbanden" er fortellingen om en gruppe menneskers forferdelige ugjerninger under krigen, er den minst like mye en fortelling om ofrene, sier Myers.

Sørli og Rinnan jaktet intenst på hverandre under hele krigen, noe Sørlis forlovede - Edel Sødahl - ble et offer for. Hun ble tatt til fange, fohørt og torturert av Rinnan og hans bande.

Høsten 1945 var Odd Sørli med på å etterforske landssvikoppgjøret, og en av hans oppgaver var å forhøre Rinnan. Det var dessuten Sørli som ledet eksekusjonspelotongen og ga Rinnan nådeskuddet da bandelederen ble henrettet i 1947.

– Det finnes ikke tidsvitner til personene vi fremstiller, derfor er det meste av materialet hentet fra bøker og lignende kilder, forteller Myers.

Han påpeker at menneskene i Rinnanbanden en gang levde i blant oss, de fleste av dem var i 20-årene.

– De var altså på alder med oss som nå setter opp denne forestillingen. Enkelte av dem var dessuten tilsynelatende "vanlige" folk. Verdispørsmålene som oppstår i denne sammenheng, tror jeg der er sunt å reflektere over, mener Myers. 

"Rinnanbanden" spilles i Verdal 2.-4. juni. Stykket spilles i Oslo 8. og 9. juni.