Herlig å sitte avslappet i påskesola med kaffe og god bok mens bilkøen sørfra snegler seg forbi. De skal til fjells, til snø, til hytta, til restene av vinter.

Vi skulle vel føle misunnelse, vi som har tenkt å tilbringe høytida i hjemlige strøk, i lavlandet. I stedet føles det som en lettelse å slippe påsketrafikken. Først mot nord, men da er påskestrikken tøyd maksimalt. Noen reiser fredagen før palmesøndag. Spredt kø. Verre er det som regel hjem igjen, påskeaften eller andre påskedag. Timevis i krypekø.

Sitter påsketrafikantene allerede og ergrer seg over det labre tempoet? Sitter de med foten nær gasspedalen og venter på en anledning til å smette en plass fram i køen?

Nei, kanskje har de tatt til seg gode råd fra politiet og Trygg Trafikk, ikledd seg tålmodighetsdrakt og tar det helt med ro.

Det er å håpe.

Påsken utløser hvert år en midlertidig migrasjon her til lands. Ifølge en undersøkelse utført av Kantar TNS for NHO Reiseliv, drar nesten halvparten av alle nordmenn på påskeferie. De fleste older seg i Norge.

Folk reiser ikke lenger på påskefjellet for å kose seg i primitive omgivelser med vannbæring, parafinlamper, vedbæring og utedo.

Hytter er ikke lenger hytter, men velutstyrte reserveboliger som ligger bymessig tett. Folk vil være urbane i fjellheimen. Fullastede biler bringer alle bekvemmeligheter, som råvarer til en og annen mesterkokkmiddag og et høvelig vinutvalg.

Påsken skal gjerne tilbringes på et sted der folk samles. Stillhet hørte denne høytiden til før. Slik er det ikke lenger.

«Skistedene befester sine posisjoner som foretrukne reisemål i påsken», sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold til NTB. Erfaringer fra noen bråk- og købefengte dager i en leilighet på Hafjell gir meg forståelse for at over halvparten av oss blir hjemme. Mange har ikke råd til å feriere, noen foretrekker hjemlige omgivelser. Ofte er en påskebytur langt fredeligere enn noen dager til fjells.

Stille dager med krim på TV og krimbøker er en fin påsketradisjon tradisjon, selv om enkelte besserwissere har tatt til orde for at det slett ikke er noen grunn til å bruke tida på slikt. Ei god krimbok, for eksempel Jussi Adler Olsen, i solveggen er den ideelle påsken om noen skulle spørre meg.

Men så var det den skumle påskesola, da. Advarslene fra Kreftforeningen og Statens strålevern lyder slik i år: Sola kan bli ekstra tøff, fordi påsken kommer seint. Husk både solkrem og solbriller!

I tillegg kommer selvsagt snøskredfaren. «Lokalt ustabile forhold i fjellet og dermed moderat snøskredfare i store deler av landet», opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Mange farer lurer, men nå er påsken uansett her.

God påske, hjemme eller til fjells!