Sammen med to av Tine Meieriers fagsjefer holdt han elevene i ånde med tips og råd og praktisk veiledning, gjennom en meny med flyndre og and, samt noe med hvit sjokolade til dessert, så vidt RB kunne få med seg på morgenkvisten.

Det var i fjor Nannestad videregående skoles kantine, som drives av elevene på skift hver tredje uke, vant sølv i kåringen av «Årets matgledebedrift». Førsteplassen gikk til Choice hotell Lofoten.

– Vi er kjempestolte, sier avdelingsleder for matfag, Mark Hickton, som også har vært lærer for en av de tre i premieteamet. Stolt er han også av at matfagelevene, som teller 120 elever fordelt på to trinn, i fjor hadde en gjennomføringsprosent på 95,6. Det er på høyde med toppnivået i landet.

Internasjonalt fag

Hickton og lærerkollegiet hans får uhemmet skryt av «premiekokkene» som gjestet skolen torsdag:

– Skolelokalene er flotte, velutstyrt og moderne, entusiasmen i staben smitter over på elevene, som for øvrig lærer et veldig morsomt og nyttig fag, sier Tines Pål Jetmundsen.

– Kokkefaget gir veldig mange muligheter, også internasjonalt. Det er ikke så mange rørleggere og elektrikere som jobber internasjonalt, men kokkefaget er internasjonalt og man henter impulser ved å reise og delta, reklamerer han.

Stort spenn

Hickton peker på at godt klassemiljø driver fram interesse.

– Det er ikke alltid det er de mest skoleflinke som er de mest praktiske. Her har vi hele spennet – fra teoretikerne til praktikerne. De hjelper hverandre, og det tjener alle på. Det er nok en av grunnene til at bestått-prosenten er høyest i Akershus og i toppen i landsmålestokk, sier han.

I går hadde elevene det for travelt til å skravle med RB, og noterte flittig hva mesterkokk Johannessen brakte til torgs.

– Kokkeyrket er tøft, men gir mange muligheter innenfor hotell, restaurant og reiseliv – for å ha nevnt noe. Og du vil uansett ha bruk for utdannelsen, sier Hickton, som opprinnelig er engelsk og som selv har en fortid som kjøkkensjef på Grand i Oslo, før han tok pedagogikk og ble lærer. Han kom til Nannestad vgs for tre år siden.

Vikarer på Ahus

Skolen legger stor vekt på tatt samarbeid med næringslivet, på flere områder. I dag styres eksempelvis kantina på Ahus av Nannestad-elever. Det Ahus-ansatte kjøkkenpersonellet er nemlig på kurs. Catering på ungdomsskoleball står også på arbeidslista for inneværende uke.

– Vi tar jobber – og det gir penger i reisekassen. Dermed kommer elevene på en utenlandstur per kull. I år går turen til London, med kurs, besøk på kjøkken og restauranter – og selvfølgelig teater, sier Hickton.

– Hvis du er i tvil og har oss som nummer to på søknadsskjemaet for høsten, så sett oss på første. Du vil ha et yrke når du er 20 år!