Torsdag ettermiddag satt personer i hjemmekarantene i ti norske fylker, ifølge NRK. Disse har blitt pålagt å holde seg hjemme inntil prøvene er analysert.

I Oslo, som er fylket med flest i viruskarantene, er 50 personer fått beskjed om å holde seg innendørs etter å ha blitt virustestet, ifølge VG.

– Disse har fått beskjed om å holde seg hjemme til prøvesvar er klare, sier kommunikasjonssjef Christian Ekker Larsen i Helseetaten til NRK.

Myndighetene anbefaler at man ved mistanke om smitte tar kontakt med fastlege eller legevakt per telefon, ikke møter opp fysisk.

Planlegger for 25 prosent smittede

På en pressekonferanse torsdag sa direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet at norske helsemyndigheter nå planlegger for at så mange som 25 prosent av befolkningen blir smittet av det nye viruset.

– Hvis 25 prosent av befolkningen blir smittet, og det er det scenarioet Folkehelseinstituttet har bedt helsetjenesten planlegge for, så kan det medføre at mellom 160.000 og 280.000 ekstra personer tar kontakt med helsetjenesten på grunn av sykdom, sa han.

Hvis en så stor andel av befolkningen blir smittet, kan det videre føre til mellom 14.000 og 16.500 ekstra innleggelser, og kanskje må mellom 1.400 til 2.800 personer ekstra få intensivbehandling.

Myndighetene er forberedt på å sette inn kraftige tiltak dersom mange mennesker blir smittet. De omfatter alt fra å redusere bruken av offentlig transport og andre reiserelaterte grep, til å omdisponere helsepersonell og å sette inn tiltak i skoler og barnehager.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet minner imidlertid om at de viktigste tiltakene mot smitte kan man selv stå for, med gode håndvask- og hosterutiner.

Ringer ned forsikringsselskapene

Frykten for koronasmitte har ført til at mange apotek nå er tomme for munnbind, og forsikringsselskaper NTB har vært i kontakt med, opplyser at de får flere hundre telefoner daglig fra bekymrede kunder.

Noen vil avbestille ferien sin til smitterammede land i Europa og Asia, men forsikringsselskapene får også andre virusspørsmål.

– Mange av henvendelsene gjelder spørsmål som nok heller burde vært rettet til Folkehelseinstituttet. Vi hjelper så godt vi kan, men det er ikke alt vi kan svare på, sier kommunikasjonssjef Christian H. Haraldsen i Gjensidige til NTB.

Nedtur på børsen

Dagen etter at det nye viruset ble påvist i Norge for første gang, advarte sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, mot at følgene av viruset kan bli alvorlige både for Norge og verdensøkonomien.

– For økonomien er det ikke antall syke og døde som betyr noe. Det er tiltakene. Kina har stanset opp, sa han på en pressekonferanse om de økonomiske framtidsutsiktene.

Oslo Børs falt over 4 prosent torsdag ettermiddag på grunn av virusfrykt. Norwegian-aksjen falt over 20 prosent.

UDs reiseråd uendret

Også europeisk økonomi kan bli hardt rammet av utbruddet, som nå er registrert i 17 land i Europa.

I Italia, som er landet i Europa med desidert flest smittetilfeller, var det meldt om over 500 smittede og 24 dødsfall som følge av koronaviruset torsdag ettermiddag.

Tyskland og Frankrike nærmer seg begge 20 smittede, og i alle de nordiske landene unntatt Island er det registrert smittetilfeller.

I Iran har tallene på smittede og døde som følge av viruset, økt kraftig de siste dagene. I Sør-Korea var det torsdag registrert mer en 1.700 smittede totalt, mens det i Kina ble meldt om 433 nye smittetilfeller.

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Hubei-provinsen i Kina, samt reiser som ikke er strengt nødvendige til det øvrige Kina, med unntak av Hongkong og Macau samt Taiwan. UDs siste oppdaterte reiseråd kom 17. februar.


(©NTB)