Farenivået er hevet til rødt i flere fylker og meteorologene forventer full storm og bølger på opp til sju meter i Oslofjorden. Folk bør holde seg inne.

Ekstremværet, som har fått navnet Knud, er ikke til å spøke med, bedyrer statsmeteorolog Vibeke Thyness i Meteorologisk institutt.

Ifølge varselet er det stor fare for at liv går tapt, og det forventes «trær som velter, takstein som løsner, strømbrudd og innstillinger og forsinkelser i fly- og veitrafikken».

– Dette blir en kveld vi kommer til å huske, sier Thyness til NTB.

Ber romerikinger rydde i hagen

 

Ekstremvarselet gjelder for fylkene Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold, mens det er gult farenivå i Buskerud, Telemark, Agder og Rogaland.

Overfor rb.no sier Thyness at hun forventer at det vil bli en del beboere som vil bli strømløse i løpet av kvelden.

– Det vil være verst på Sørlandet og i områdene rundt Oslofjorden. Det blir en vindøkning utover ettermiddagen og kvelden, og nord for Oslo vil perioden mellom 18.00 og 20.00 være verst. Vindkastene kan komme opp i en styrke på opp mot 20 og 25 meter i sekundet, sier hun.

– Det er ikke hvert år vi ser slik vind, sier Thyness, som legger til at været er sammenlignbart med det vi hadde onsdag denne uka.

– Da var de kraftigste vindkastene på Tryvann 20 meter i sekundet.

I løpet av et par timer vil det verste være over, men i denne perioden kan det forekomme store skader.

– Det er sannsynlig at det går en del skog, og vi ser for oss at det kan bli trøblete på Gardermoen. For innbyggerne på Romerike kan det være en god idé å rydde litt i hagen, og så får man tenke gjennom på forhånd hva man skal gjøre om et tre blåser over strømkablene der man bor, sier hun.

Advarer stormturister

Nærmere kysten kan det bli enda heftigere.

Innover Oslofjorden kan vindkastene komme opp i 30 meter per sekund.

Bølgene i Oslofjorden kan bli mellom fem og sju meter, og folk bes om å holde seg unna kysten.

– Vi fraråder stormturister ute på svabergene. Ikke gjør det. Dette er farlig vær, ikke noe som bare er spennende, sier meteorologen til NTB.

Kaos

Rødt farevarsel sendes ut når det forventes «ekstreme konsekvenser» av været.

– Det vil være stor fare for at liv går tapt, og at det blir store ødeleggelser på eiendom og infrastruktur. Myndigheter og sivile i berørte områder oppfordres til å utføre tiltak som bidrar til å sikre liv og begrense skadeomfanget, heter det i retningslinjene.

Flere danskebåtavganger er innstilt og togtrafikken blir trolig også rammet av store forsinkelser på sør- og østlandet.

– Vi forventer trøbbel med trafikken, både i fergetrafikken og over til Danmark. Vi forventer strømbrudd og vi kan ikke utelukke at trær kan falle over strømledninger, sier meteorologen.

– Tenk på hvor du parkerer bilen

SpareBank 1 Forsikring opplyser at de fredag har sendt ut SMS-varsel til sine kunder i de mest berørte områdene.

– Det er Rogaland, Agder-fylkene samt store deler av Østlandet som blir berørt. Vi pleier å be våre kunder binde fast hageutstyr, møbler og trampoliner, men nå bør de nesten lenke det fast, demontere eller ta det inn i boder og garasjer, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring.

– Du bør også tenke på hvor du parkerer bilen. Hold den unna store trær og andre faremomenter, sier Nielsen.

Nielsen har flere råd til de som bor i utsatte områder:

  • Få alle løse eiendeler i hus – hvis det ikke går, må du binde det fast.
  • Sjekk at det ikke er løse taksteiner. Rens takrenner for blader og annet rusk.
  • Lukk alle vinduer – både i kjellere og på loft.
  • Tenk også på hvor du parkerer bilen. Hold den unna store trær og andre faremomenter.
  • Hvis du ikke har behov for å bevege deg utendørs, hold deg inne mens det står på.
  • Sørg for å ha lommelykter lett tilgjengelig hvis strømmen går – ikke glem batteri.
  • Har du båt? Sjekk og forsterk fortøyninger. Flytt eventuelt båten til annet sted som ikke er så utsatt for den varslede vindretning.
  • Pass på deg selv! Ha stort fokus på personsikkerhet. Tiltak for å berge verdier må ikke skje der det er fare for personskade i redningsoperasjonen.

Bredbånd kan bli borte

Fredag ettermiddag opplyser Telenor at de er forberedt på at stormen kan føre til utfall på mobil og bredbånd. Det er særlig strømtilførsel som er kritisk for installasjonene.

– Mobilnettet er blitt kraftig forbedret og batterikapasiteten økt de siste årene, men ved strømbrudd over lengre tid vil etter hvert basestasjonene gå ned, forteller dekningsdirektør Bjørn Amundsen, som nå er i Nordland på sin årlige Norgesturne for å sjekke tilstanden i mobilnettet.

Amundsen forteller at Telenor høyner beredskapen og følger værsituasjonen døgnet rundt, og er i løpende kontakt med beredskapsrådene i de aktuelle fylkene.

– Kundene må være forberedt på at det kan ta tid dersom mobil eller bredbånd blir borte. Vi prioriterer liv og helse framfor alt, understreker Amundsen.