Nestlé Norge kaller tilbake Nestlé min Frukt Eple, Jordbær og Banan (90 g) etter funn av plantevernmiddelet spirotetramat.

Tilbakekallingen gjelder smoothies med best før utgangen av 10/2024 H21:01 med lot-nummer L32790295 og L32800295.

Spirotetramat er et godkjent plantevernmiddel i EU, men stoffet kan forårsake øyeirritasjon, allergisk hudreaksjon, luftveisirritasjoner og mistenkes å ha en negativ innvirkning på fertilitet og foster. Funnet av spirotetramat er ikke knyttet til akutt helsefare.

Produktet er solgt til ulike butikker i Norgesgruppen, Coop-butikker og Rema 1000-butikker fra 30. oktober 2023 til09. februar 2024.

– Mattilsynet fant plantevernmiddelet i prøver av barnemat, som inngår i ett overvåkings- og kontrollprogram for analyse av plantevernmiddelrester i næringsmidler, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

NTB

Russebuss i Ålesund hadde 40 personer for mange

Føreren av en russebuss i Ålesund har fått førerkortet sitt beslaglagt etter at bussen ble stoppet med over 70 personer inni.

– Bussen var registrert for 30 personer, men politiet på stedet telte at over 70 personer var om bord i bussen under kjøring, opplyser Møre og Romsdal politidistrikt.

Føreren av bussen er anmeldt og har blitt fratatt førerkortet.

Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Ber om høyere lønn for å unngå barnehagelærer-krise

Det ligger an til å bli altfor få barnehagelærere de kommende årene. Foreldreutvalget for barnehager (FUB) mener lønnsøkning er helt nødvendig.

– SSB har regnet ut at vi kommer til å mangle 13.000 barnehagelærere i 2030. Det er 40 prosent mangel, så det er sterkt bekymringsfull når vi ser tallene som kom fredag, sier FUB-leder Tor Eirik Rasmussen til Utdanningsnytt.

Tallene Rasmussen snakker om er søkertallene for lærerutdanningen. I fjor var det en kraftig nedgang i søknader til barnehagelærerutdanningen, i år er tallene like lave.

FUB-lederen er klar på hva som skal til for at flere velger utdanningen.

– Heve statusen, og det må tilføres mer midler, både penger og folk. Lønna må opp, forteller Rasmussen til nettstedet.

Pernille Huseby

Flere fikk fartsbot ved Romsdalshorn

Lørdag formiddag hadde UP fartskontroll ved Romsdalshorn i Rauma. Foto: Utrykningspolitiet (UP)

Lørdag formiddag har UP hatt fartskontroll ved Romsdalshorn i Rauma. 11 sjåfører fikk bot, og høyeste hastighet ble målt til 97 km/t i 80-sona.

NTB

Halvparten har levert skatteoppgjøret – bare dager igjen til fristen

Snart er fristen for å levere skattemeldingen sin. Det kan være lurt om man vil ha skatt til gode før sommeren. Foto: Torstein Bøe / NTB Foto: Foto: Torstein Bøe / NTB

Fristen for å levere skattemeldingen er i starten av neste uke. Halvparten har levert, og om du vil ha skattepenger til gode utbetalt før sommeren haster det.

Midnatt tirsdag 30. april er siste mulighet. Skatteetaten har sendt ut 5,1 millioner skattemeldinger til lønnsmottakere, pensjonister og enkeltmannsforetak, drøyt 2,6 millioner har levert den.

– Du kan la være å sende inn skattemeldingen, men bare dersom alle opplysningene stemmer. Da må du være klar over at du tidligst kan få skatteoppgjøret og eventuelle penger til gode utbetalt i slutten av juni, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Hun sier at erfaringsmessig er det mange som sjekker skattemeldingen de siste dagene før fristen.

– Og vi forventer det samme i år, sier skattedirektøren.

Tall fra Skatteetaten viser at 160.000 flere har levert skattemeldingen enn på samme tidspunkt i fjor. Til sammen er det utbetalt over 20 milliarder kroner i skatt til gode hittil i år.

Pernille Huseby

Skal ha vært utagerende mot dørvakt

Ei kvinne i 20-åra anmeldes for ordensforstyrrelse i Molde natt til lørdag. Hun skal ha vært utagerende mot ei dørvakt ved et utested, skriver politiet på Twitter/X.

Bjørg-Irene Hovde

Anmeldt etter stygg kjøring

Politiet opplyser at en mann i 20-åra anmeldes og midlertidig fratas førerkort etter mistanke om særdeles stygg kjøring på E39 i Ålesund.

Mannen selv nektet for forholdet, skriver politiet på loggen fredag kveld.

Bjørg-Irene Hovde

Steinras på Trollstigvegen

Fredag kveld gikk det steinras ned på Trollstigvegen. Det opplyser TV2 fredag kveld.

En video TV2 har viser at store steiner som har rast, har ødelagt deler av vegbana langt nede i vegen.

Verken politi eler Vegtrafikksentralen var kjent med raset fredag kveld.

Roar Vikhagen i fylkeskommunen har ansvaret for Trollstigen. Han opplyser til TV2 at raset har gått mellom Kløvstien og bunnen av Trollstigen. Vegen over det populære turistmålet er fortsatt vinterstengt.

Bjørg-Irene Hovde

Oppførte seg skremmende

Politiet har anholdt en mann i 40-årene i Molde.

Mannen skal ha gjort skadeverk på en privat bolig og fremstått skremmende for beboerne på adressen.

Politiet opplyser at mannen tas til legevakt på grunn av sårskader han fikk etter skadeverket.

Bjørg-Irene Hovde

Kjedekollisjon i Kristiansund

Politiet varsler fredag ettermiddag om trafikkulykke på Løkkemyra i Kristiansund.

Det skal være en kjedekollisjon der 3-4 biler er involvert. Det er foreløpig ikke meldt om personskader, men det er trafikale utfordringer på stedet.

I følge politiets logg er 3 personer involvert.

Politiet avventer videre oppdatering av eventuelle skader til ambulansepersonell har vurdert de involverte.

Politiet opplyser at de nå er ferdige på stedet. Årsak til ulykken er påkjørsel bakfra:

«Ingen personskader eller skader på 3.manns eiendom. Noe materielle skader på kjøretøyene. Ikke mistanke om ruspåvirkning. Avhør er tatt, sak opprettes og beslag av førerkort på fører av bilen som kjørte inn i bilen foran.»

Gjermund Kjøpstad

Tatt i 141 km/t på Ørskogfjellet

En bilfører ble stoppet i hele 141 km/t da UP hadde laserkontroll på E39 over Ørskogfjellet fredag.

Dette var ett av fire førerkortbeslag. I tillegg ble det skrevet ut 28 forenkla forelegg, melder politiet i Møre og Romsdal. Fartsgrensa på stedet er 80 km/t.

Også på E39 på Bergsøya i Gjemnes sto UP fredag. Her ble det skrevet ut 9 forenkla forelegg. Høgeste hastighet ble målt til 98 km/t.

Det har også vært kontroll i ei 50-sone i Langevåg fredag. Her ble resultatet 21 forenklede forelegg. Høgste hastighet ble målt til 70 km/t.

NTB

Filippinsk snacks trekkes tilbake etter funn av ulovlig fargestoff

Snacks med ostesmak Cheez Zum – cheese ring snacks fra Filippinene trekkes tilbake på grunn av innhold av fargestoffet E110, som ikke er tillatt i snacksprodukter basert på korn, mel eller stivelse. Foto: Asia engros AS / handout / NTB Foto: Foto: Asia engros AS / handout / NTB

Snacks av typen Cheez Zum fra Filippinene trekkes tilbake etter funn av fargestoff som ikke er tillatt i snacksprodukter basert på korn, mel eller stivelse.

– Produktet er importert av Asia engros AS og international matsenter AS, og solgt videre til frittstående dagligvarebutikker over hele landet, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Kunder som har kjøpt produktene, bes om å kaste disse eller levere tilbake til butikken de har kjøpt produktene i. Det aktuelle fargestoffet det er snakk om, er E110 som på norsk heter paraoransje.

– En regel er at stoffene skal være godkjente for bruk kun i bestemte grupper av matvarer, slik at bruken ikke utgjør en helsefare. I snacksprodukter basert på korn, mel eller stivelse, slik som cheez zum, er det ikke tillatt med E110, skriver tilsynet videre.

NTB

Prisen på plastposer øker igjen

Prisen på plastposer vil trolig øke igjen. Foto: Lise Åserud / NTB

Handelens Miljøfond har besluttet å øke kontingenten på plastposen med 1 krone fra 1. mai. Det kan føre til at prisen øker med 1,25 kroner i butikkene.

– Selv om vi har blitt mye flinkere, brukte vi over 575 millioner plastposer i fjor, som er 104 poser per person i året. Dette må reduseres, og av erfaring vet vi at økning i kontingenten er en måte å få til dette, forteller daglig leder i Handelens Miljøfond Cecilie Lind i en pressemelding.

Det er kontingenten medlemmene betaler til Handelens Miljøfond, som øker fra to til tre kroner.

Selv om Handelens Miljøfond nå øker kontingenten. Så er det opp til butikkene selv om de vil øke prisen på plastposen, skriver NRK.

Totalprisen for en plastpose i butikken kan dermed bli på 5,50 kroner fra neste uke.

NTB

Obos-banken setter ned boliglånsrenten

Fra 2. mai nedjusterer Obos-banken boliglånsrenten med inntil 0,15 prosent. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Obos-banken følger etter Sbanken og setter ned renten på boliglån med inntil 0,15 prosentpoeng. Rentekuttet trer i kraft 2. mai.

– Konkurransen om kundene spisser seg til. Det er grunnen til at vi nå kutter renten på flere av våre låneprodukter, sier administrerende bankdirektør Øistein Gamst Sandlie i en pressemelding.

Når rentekuttet trer i kraft 2. mai, vil den beste renten til banken være på 5,24 prosent for et grønt boliglån.

Et rammelån på 50 prosent vil etter justeringen ha en rente på 5,41 prosent, mens innskuddsrentene til banken ikke endres.

Nyheten fra Obos-banken kommer etter at Sbanken mandag besluttet å sette ned sin boliglånsrente. Der blir nominell rente på 5,32 prosent når rentekuttet på 0,15 prosentpoeng trer i kraft 23. april.

NTB

Bøndene krever 3,9 milliarder kroner – korn, poteter og melk kan bli dyrere

Leder i Norges Bondelag Bjørn Gimming og generalsekretær Sigrid Hjørnegård med kravet i en eske før overleveringen av årets jordbruksoppgjør. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Fra venstre: Norges Bondelags leder Bjørn Gimming, leder Tor Jacob Solberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag og generalsekretær Sigrid Hjørnegård i Norges med kravene som ble overlevert i Landbruks- og matdepartementet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming, og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg (t.v.), sammen med ekspedisjonssjef Viil Søyland etter kravoverleveringen i årets jordbruksoppgjør. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Ekspedisjonssjef Viil Søyland beskrev bøndenes krav som svært høyt. Hun legger fram statens tilbud 6. mai. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Bøndene krever til sammen 3,9 milliarder kroner – 82.900 kroner per årsverk – i årets jordbruksoppgjør. Kravet er svært høyt, mener statens forhandlingsleder.

Kravet fra bondeorganisasjonene ble overlevert statens forhandlingsleder, ekspedisjonssjef Viil Søyland i Landbruks- og matdepartementet, fredag.

Hovedtrekkene er:

* Kravet er på 3,9 milliarder kroner. 1,4 milliarder av dette skal dekke bøndenes økte kostnader. Kravet tilsvarer 82.900 kroner per årsverk.

* Målprisene – altså at folk må betale mer for maten i butikkene – økes med 1 milliard kroner fra 1. juli. Det gjelder matkorn, poteter, ti grønnsaker, epler og melk.

* Nesten 1,9 milliarder kroner går til å tette inntektsgap mellom bønder og andre grupper.

* 270 millioner kroner kan tas ut i markedet på produkter uten målpris. Det tilsvarer en økning på 1,3 prosent.

– Må tette inntektsgapet

Kravet er det laveste siden 2021, da det lød på 2,1 milliarder kroner. Bondelaget påpekte at Stortinget har vedtatt at selvforsyning av mat skal betydelig opp.

– Det er ikke mulig uten at inntektsgapet mellom bønder og andre tettes så fort som mulig, sier leder Bjørn Gimming.

Kravet tetter over halvparten av inntektsgapet mellom bønder og andre grupper, opplyser Norges Bondelag. For gjennomsnittsbonden vil det si 75.900 kroner per familieårsverk, etter den nye regnemetoden.

Både Bondelaget og Norges Bonde- og Småbrukarlag sier at mange er i tvil om de ønsker å fortsette i næringen.

– Vi bønder tar gjerne oppdraget med å produsere mer mat og til et marked der forbrukeren er sjef. Det er helt avgjørende at bønder skal ha motivasjon til å produsere mat – våge tro på en fremtid med trygghet for en inntekt som dekker regninger og å kunne leve som folk flest, sa Gimming.

– Nøkternt krav

Småbrukarlagsleder Tor Jacob Solberg omtaler kravet som «nøkternt», basert på antatt kostnadsvekst og de rammene som den nylig stortingsbehandlede landbruksmeldingen gir.

Han sier kravet er utarbeidet med mål om å jevne ut inntektsforskjellene mellom de ulike gruppene med bønder, noe de er fornøyd med.

Statens forhandlingsleder Søyland karakteriserte derimot kravet som svært høyt. Etter flere år med ekstraordinær kostnadsøkning er vi nå over den verste toppen, slo hun fast.

– Det gir grunnlag for en klart lavere ramme enn det vi har sett de siste årene, sa hun.

– Både rammens størrelse og omfanget av vanskelige temaer gjør at dette blir krevende forhandlinger, la hun til.

Statens tilbud 6. mai

Det lyktes ikke Stortinget å bli enige om en opptrappingsplan da stortingsmeldingen ble behandlet nylig. Jordbruksforhandlingene går dermed i gang på et bakteppe av uro rundt beregningene for bondens inntekt og tetting av inntektsgap sett opp mot sammenlignbare grupper.

På spørsmål fra Nettavisen om Søylands vurdering av kravet som svært høyt, svarte Gimming:

– En forhandlingsløsning forutsetter naturligvis en betydelig forhandlingsvilje hos staten.

Staten legger fram sitt tilbud til bøndene 6. mai. Deretter ser partene om det er grunnlag for å gå videre med forhandlinger. De har frist til 16. mai med å bli enige.

Høyre ber om ansvarlighet

Om det blir forhandlingsbrudd, blir oppgjøret sendt til behandling i Stortinget. Og om partene kommer til enighet, blir resultatet lagt fram for Stortinget i en proposisjon.

Høyre mener bøndene «nok en gang går hardt ut». De maner til ansvarlighet.

– Norsk mat er viktig for beredskapen, men vi kan ikke legge opp til å overføre så mye til bøndene at det går på bekostning av alle andre yrkesgrupper, sier landbrukspolitisk talsperson Lene Westgaard-Halle.

Rødt og MDG mener derimot at bøndene har lagt seg på en edruelig linje.

– Nå må staten lytte til landbruket. Regjeringspartiene har lovet en inntektsopptrapping, og etter vinglinga i Stortinget forrige uke bør det være enkelt å innfri dette kravet for å gjenopprette tillit og fremtidstro i næringa, sier Rødts Geir Jørgensen.

MDG mener bondeorganisasjonene har tatt Stortingets mål om selvforsyning på alvor.

– Dette kravet er så moderat at selv om hele kravet blir innfridd, vil mange bønder få det økonomisk tøft i året som kommer. Nå får vi se om regjeringen vil holde løftet om å sikre lønnsomhet og optimisme på norske gårder, sier landbrukspolitisk talsperson Rasmus Hansson.

KrF mener det er viktig at bondeorganisasjonene stiller felles krav.

– KrF forventer regjeringen kommer med et godt tilbud. Etter regjeringens mageplask i Stortinget forrige uke har de mye å levere på nå, sier partileder Olaug Bollestad.

Gjermund Kjøpstad

Alle blåste grønt

UP har hatt promillekontroll på Tøndergård i Molde fredag formiddag. 85 bilførere ble kontrollert, men det førte ikke til noen reaksjoner, skriver politiet i sin logg.

Gjermund Kjøpstad

Fannefjordtunnelen åpnet igjen

Fannefjordtunnelen på fylkesveg 64 er stengt. Årsaken er gjenstander i vegbanen, skrev vegtrafikksentralen i en melding klokka 10.35.

Det ble oppgitt forventet åpning klokka 12, men alt klokka 11 ble det meldt at vegen var åpnet igjen.

Gjermund Kjøpstad

Rekker ikke å åpne Vardevegen til 1. mai

Vardevegen ble brøytet tirsdag 16. april. Foto: Kurt R. Vaagen

Molde kommune hadde et håp om å åpne Vardevegen til 1. mai i år, men slik blir det ikke.

– Vi fikk 15-20 cm nysnø på Vardevegen denne uka, så vi har ikke kunnet starte med grusing og vedlikehold som vi ønsket, sier Johan Hals, avdelingsleder utvikling og forvaltning i Molde bydrift til Romsdals Budstikke.

Han kan ikke si når vegen blir åpnet for biltrafikk, men at de vil gi beskjed så snart det er klart.

– Nå er det meldt mildere vær framover, så da håper vi vi får fortgang i jobben vi må gjøre, sier Hals.

Gjermund Kjøpstad

Brannvesenet øver i Årødalen

Nordmøre og Romsdal brann og redning melder at de avholder øvelse i sitt øvelsesområde i Årødalen fredag.

– Flammer og røyk vil observeres fra feltet, skriver de på X.

Gjermund Kjøpstad

Gåsejakt viste seg å være lovlig

Politiet i Møre og Romsdal fikk torsdag kveld melding om mulig ulovlig grågåsjakt på Skodje i Ålesund kommune.

– Saka ettergås av politiet med tanke på om det er blitt gitt løyve til jakt på skadedyr, skriver operasjonsleder Tor André Gram Franck i politiloggen

Normal jakttid for grågås er fra 10. august og ut året.

I en oppdatering viser det seg at politiet var litt kjapp på avtrekkeren da de la ut den første meldinga:

– Politiet har nå hatt kontakt med Nordre Sunnmøre Landbrukskontor. Ålesund kommune har gitt løyve til felling av 10 skadegås på aktuell grunn. Saken ansees som løst, skriver politiet.

Katharina Hovde

Inviterer til klesbyttedag

Lørdag 27. april samarbeider Eresfjord Husflidslag og Romsdalsmuseet om å arrangere den store klesbyttedagen på Nesset Prestegård i Eidsvåg.

– Klesbytting er et hyggelig og enkelt miljøtiltak, og et godt alternativ til shopping. Dette er noe alle kan være med på sier Anna Marie Jensen, leder i Eresfjord Husflidslag, i ei pressemelding.

Det blir også mulighet til å låne symaskiner og få hjelp til enkle reparasjoner både med og uten symaskin.

Du kan levere inn klær på disse stedene:

  • Nesset bibliotek, 23.-26. april fra klokka 10-16

  • Eira Husflid i Eresfjord, 26. april klokka 15-16.30

  • Nesset Prestegard, 26. april klokka 17-19