Nye retningslinjer bidrar til å oppnå klimaløfter
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 12.05.2017
FNs mat og landbruksorganisasjon, FAO, har utviklet tilleggsretningslinjer til FNs rammekonvensjon om klimaendringer. Retningslinjene skal bidra til å støtte utviklingsland, ved at landbruket inngår i nasjonale tilpassningsplaner og gjøres mer adaptive.
FAO peker på at langsiktig tilpasningsplanlegging er avgjørende for å møte klimaendringene i landbruket og bidrar til å ivareta matsikkerheten for fremtidige generasjoner. Jordbrukssektoren er ofte den økonomiske ryggraden i utviklingsland, og må fortsette å være en sentral driver. FAOs nye retningslinjer er utformet for nasjonale planleggere, landbruks-, skogs- og fiskerimyndigheter og FN. Retningslinjene skal bidra til klimatilpasning, redusere klimagass utslipp, og nå bærekraftige utviklingsmål i landbrukssektoren.
I juli skal landbruks- og matminister Jon Georg Dale delta på FAOs generalkonferanse. Antibiotikaresistens, matsikkerhet og klima er blant temaene som blir diskutert.
FAO er den sentrale kunnskapsorganisasjonen globalt for mattrygghet, og spiller en viktig rolle i å utforme politiske råd og bidrar til å utvikle globale retningslinjer for økt mattrygghet og -sikkerhet. Norge er en betydelig bidragsyter til FAO og deltar i styringen av organisasjonen i fagkomiteer, Rådet og Generalkonferansen.
FNs bærekraftsmål FNs 17 bærekraftsmål fram mot 2030 ble vedtatt av Høynivåforumet for bærekraftig utvikling som ble avholdt under FNs Generalforsamling i september 2015. Målene er universelle og gjelder for alle land, også Norge. Som ett av de første land skal Norge rapportere til FN om hvordan vi følger opp bærekraftsmålene. Landbruks- og matdepartementet har koordineringsansvaret for FNs bærekraftsmål nr 2: Utrydde sult, oppnå matsikkerhet og bedre ernæring, og fremme bærekraftig landbruk. |