Fylkesrådet i Hedmark ønsker å legge ned tilbudet om Vg2 Kokk- og servitørfag ved Nord-Østerdal videregående skole for 2017 – 2018.

Aasa Gjestvang skriver i et innlegg i Arbeidets Rett på vegne av Fylkesrådet at bransjen signaliserer behov for lærlinger og at det samarbeides godt i regionen. Og hun har tidligere uttalt at Fylkesrådet ønsker å finne løsninger for de elevene som går Vg 1 Restaurant- og Matfag ved NØVGS i år.

I tillegg til elever med ungdomsrett er det voksne elever som ønsker tilbud om Vg 2 fra høsten. De har ikke ungdomsrett, men de har rett til å få fullføre den utdanningen de har startet på. Merkelig at hun ikke nevner disse elevene som skoleeier også har ansvar for. Det er større sjanse for at de voksne vil bli i regionen etter fullført utdanning, - og at de slik sett vil være med å dekke opp bransjens behov for fagkompetanse.

Bakgrunnen for reduserte tilbud ved de videregående skolene er å redusere kostnadene. Både Norconsults rapport og fylkeskommunens egen utredning viste til behovet for permanent nedlegging av skoler og reduserte tilbud ved enkelte skoler. Det er sikkert nødvendig dersom kostnadene skal ned på sikt. Å ta bort et tilbud for ett skoleår, som det signaliseres for Kokk- og servitør ved NØVGS, vil ikke redusere kostnader.

Fylkeskommunen må uansett betale utdanningen til elevene fra Vg 1, enten de skal gå på en annen skole, eller de tilbys 3 år i lære ved bedrift (som for øvrig er en dårlig reserveløsning for Fylkesrådet og elevene) Det er heller ikke enkelt å redusere lønnskostnadene «over natta.» Det verste er antagelig usikkerheten for ungdommen og for skolen som ønsker å planlegge for framtida.

For reelt å spare penger må tilbud fjernes permanent. Er det det egentlige målet til Fylkesrådet når det gjelder tilbudene ved NØVGS og MØVGS? Ordførerne i Nord-Østerdalen er sikkert klar over dette forholdet når de nå har bedt om et møte med Fylkesrådet.

Det er god distriktspolitikk å holde et stabilt og forutsigbart utdanningstilbud ved like over tid. Det er også god distriktspolitikk å sørge for kompetanse til den voksne del av befolkningen.

Det er ikke god distriktspolitikk plutselig å legge ned utdanningstilbud gitt til 7 elever ved Vg 1 på NØVGS. Å vise til vedtak om minimums normtall for søkere med ungdomsrett blir for meg litt firkantet og enkelt.

Jeg hadde nok forventet en annen holdning til disse spørsmålene, spesielt fra politikerne fra Sp og Ap i Fylkesrådet!

Tynset den 30. mai 2017