Fredag ettermiddag ble årets Spekematfestival offisielt åpnet på torget på Tynset. Vingelen storband satte tonen, og så var det duket for mat på fat i en konkurranse om å anrette den beste spekemattallerkenen.

- Jeg gjorde det på enkleste måte, slik jeg liker det, kommenterte rørosmesteren da dommerne hadde forkynt vinneren.

Latteren satt løst da eks-tolging Olav Viksmo Slettan ledet programmet der de tre kokkene kamperte aller først. Deltakere var Lars-Eric Granqvist i Røros Bryggeri & Mineralvannfabrikk, Alex Vukovic, fagansvarlig for Sankta Kristinaskinka fra Nortura og Niklas Samuelsson, kokkelærling ved Bergstaden Hotell på Røros.

Juryen bestod av Per Arild Eggen fra Sparebanken Hedmark og Hans Brimi fra Brimi Sæter.

Granqvist røper for Rettens lesere at på vinnerfjøla hadde han servert en rik blanding av ulike smaker.

- En Spell-Ola bresaola, sier Granqvist.

- En br....hvafornoe?

- En bresaola er den italienske varianten av lufttørket saltet biffilet. Den er laget av kalvekjøtt marinert i Spell-Ola-øl med spennende krydder som kanel, nellik, rosmarin og hvitløk i.  Det er Røros Kjøtt som står bak. Sten Thure Solli der tar alltid en utfordring, smiler Granqvist, som videre røper at det var ruccola, pinjekjerner, to ulike oster  med dråper av lime og olivenolje over.

Etterpå var det duket for ordførerkamp på sedvanlig vis, der Viksmo Slettan fikk alvdalsordføreren til å love at han ikke skulle servere valgflesk .

Potetskrellekonkurransen endte med at tynsetordfører Merete Myhre Moen måtte plastre en blødende alvdalordfører Johnny Hagen.

Hagen introduserte dem for øvrig med å røpe at det foregår forhandlinger på høyt plan.

- Da sommertoget kommer til regionen, skal vi møtes på grensa mellom Alvdal og Tynset på Auma stasjon. Der skal vi begrave stridsøksa en gang for alle, smilte Hagen.