Allerede torsdag kveld kan du få med deg Venus, Mars, Uranus, dvergplaneten Ceres og Enckes komet, i tillegg til vår gode, gamle måne.

Den forsvinner fra det gode selskap i dagene som kommer, men planetene kan du se på klare kvelder i hele mars. Fra rundt 16. mars vil også Solsystemets innerste planet Merkur være med i det vakre skuet.

– Det spennende er at man kan se alle disse planetene, samt månen, dvergplaneten Ceres og Enckes komet samtidig på kveldshimmelen, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og vitenformidler Anne Mette Sannes.

Trenger kikkert

Du ser planetene på himmelen i sydvest, og de står slik i forhold til de andre objektene at du med en alminnelig kikkert kan få øye på Uranus, Ceres og kometen, forklarer astroparet Sannes og Ødegaard engasjert.

Torsdag kveld står Ceres rett over Månen, som viser seg som en liten sigd.

– Mars er lett å kjenne igjen på sin røde farge, og Uranus kan du se med en vanlig kikkert under Mars. Det er ikke så mange som har sett Uranus. Venus er lenger til høyre, og mer gul og hvit på farge enn Mars. Et stykke under Venus kan du med en vanlig kikkert få øye på kometen Encke.

På siden astroevents.no kan du lese mer om planetene og deres show på vårhimmelen.

Bort fra byen

Det er altså slik det ser ut torsdag kveld. Bildet vil forandre seg noe i dagene videre utover i mars, og fra 7. mars vil ikke lenger kometen være synlig. 21. mars dukker til gjengjeld Merkur opp på stjernehimmelen.

Den beste tiden å se denne himmelfesten på er fra mørkets frembrudd til rundt klokken 20. på kvelden.

Ødegaard og Sannes understreker samtidig at man må komme seg bort fra byen med alt strølys, til et sted der det er mørkt.

– Ta med varm drikke på termos, og gjør det til en hendelse! oppfordrer planet-paret.

Langt borte

Blant planetene du kan stifte nærmere bekjentskap med i mars er det Uranus som er suverent lengst borte. Den er rundt regnet tre milliarder kilometer borte fra oss.

Det er et godt stykke, ikke sant?

Men tidligere i år ble det funnet noen nye planeter som kan ligne litt på vår egen blå planet.

De er sånn omtrent 400.000 milliarder kilometer borte fra Jorden, ifølge Knut Jørgen Røed Ødegaard.

LES OGSÅ: - Dette er fly i solnedgang