De siste ukene har det vært veldig mye snakk om tiggeforbud etter at Erna Solberg ba folk tenke over at de kanskje støtter organisert kriminalitet ved å gi til tiggere, og videre ønsket tiggeforbud.

Viktoria Saxegaard (17) fra AUF har selv gitt penger til tiggere.

– Folk som spiller musikk på gaten eller hilser vennlig på meg når jeg går forbi, synes jeg er utrolig hyggelig og ser ikke noe problem ved det, siden det bare er å gå fordi om du ikke har lyst til å gi penger, sier hun.

Viktoria tenker at tiggere som sitter på gaten er forskjellige mennesker akkurat som oss alle andre, og det å sette alle inn i en kategori etter «Brennpunkt»-dokumentaren om tigging og organisert kriminalitet, blir helt feil.

– Å ofre noen få kronestykker du selv ikke trener til et annet menneske kan gjøre dagen deres mye bedre, det kan bidra til mat til en familie eller hjelpe til å betale for et sted å bo, sier hun.

Det ser hun på som en veldig liten risk å ta ettersom de få kronene man har gitt ikke har noe å si for et kriminelt miljø som heller tjener pengene sine på større ting som prostitusjon og narkotika.

LES OGSÅ: Monica: – Ble redd etter TV-dokumentaren «Lykkelandet»

Må forholde oss til det

Benedicte Heieren Hundhammer (18) fra Unge Høyre forteller hun har gitt penger til tiggere et par ganger. Hun kan forstå at mange føler seg utrygge dersom tigging oppfattes aggressivt.

– Tigging er en påminnelse om at ikke alle mennesker har det like godt som de fleste i Norge, og derfor er det viktig at vi hjelper de menneskene som er reelle tiggere til å klare å livnære seg på en annen måte, mener Benedicte.

Benedicte tror ikke at all tigging går til organisert kriminalitet, men at hun tror noe går til organisert kriminalitet er basert på opplysninger som er kommet fram i media som både baserer seg på politietterforskninger og saker media har avdekket.

– Troverdigheten av at det er kriminelle nettverk som står bak styrkes også av at en del av kildene til media er tiggerne selv som bekrefter at det finnes bakmenn, sier hun.

LES OGSÅ: Carl August Klevjer: Bør vi ha et tiggeforbud?

Innføre tiggeforbud?

Viktoria er ikke enig i at det bør være et tiggeforbud slik Erna Solberg mener. Hun ser ikke på tigging som et problem, men heller de kriminelle miljøene som kan stå bak det i noen tilfeller.

– Jeg tror ikke et tiggeforbud vil løse problemet med organisert kriminalitet fordi de tjener mesteparten av pengene på prostitusjon og narkotikasalg. Vil man bekjempe organisert kriminalitet må man styrke politiet i deres arbeid, ikke ta fra sårbare mennesker muligheten til å overleve, forteller hun.

Benedicte synes det er vanskelig å si enten ja eller nei i om det bør være et tiggeforbud. Hun tenker at dersom tigging er en del av kriminelt nettverk bør det opplagt være forbud, men samtidig er det mange tiggere som ikke har noen annen utvei og det bør da løses på annen måte enn med et forbud.

– Imidlertid er det vanskelig å skille mellom dette i en lov. Dersom myndighetene ikke finner en annen måte å redusere tigging på heller jeg mot et lovforbud. Vi kan ikke sitte stille uten å gjøre noe, da vil tiggingen øke og bli en større utfordring, sier hun.

Hun legger til at et forbud vil gi en preventiv effekt, og gi politiet økt mulighet til å gripe inn. Viktoria synes at det er trist at Høyre snur og ønsker å gjenoppta saken.

– Det er store utfordringer knyttet til tigging. Men det går mest utover de menneskene som tigger. Som samfunn må vi heller løse utfordringene framfor å forby de. Dette gjelder fattigdom, menneskehandel, narkotikasalg og de sanitære forholdene, avslutter Viktoria.

LES OGSÅ: Nei til tiggeforbud i Hønefoss

Bildeserie

4 på skolen: Hva synes du om tigging?