– Volumet vårt blir så begrenset som følge av at vi blir kastet ut av Rema-butikkene at vi må kutte bemanningen med 30 til 40 årsverk. Det tilsvarer rundt 10 prosent av staben vår, sier Lars A. Midtgaard, administrerende direktør i Hansa Borg til Nettavisen.

Han sier at situasjonen er veldig krevende for selskapet etter at de fikk meldingen i januar om at konkurrenten Ringnes, eid av danske Carlsberg, blir Remas bestevenn.

Hansa Borg er Norges nest største bryggeri, og har merker som Hansa, Borg, CB, Nøgne Ø og Heineken (lisens).

– Vi opplever at folk er usikre på hvor vi kan finne produktene våre. Vi har fått mange henvendelser på dette fra forbrukerne, sier Midtgaard.

Kuttes fra 30 til 3

Rema har lovet å beholde noen produkter i lokale markeder, men også her kuttes det voldsomt. 

I Sarpsborg, hvor selskapet har hovedkontor, blir antallet ølbokser redusert fra rundt 20 til to i Remas butikker, ifølge Midtgaard. På Sørlandet blir anallet ølbokser i Rema-butikker redusert fra 17 til én, CB-pils. I Bergen, et annet hjemmemarked for selskapet, blir antallet varelinjer kuttet fra 30 til tre.

I nesten hele resten av landet forsvinner Hansa Borgs øl fullstendig fra hyllene.

– Vi beklager det som skjer og skulle gjerne vært denne situasjonen foruten. Samtidig er vår dør alltid åpen for forhandlinger med Rema, sier Midtgaard.

Hansa Borg er ikke det eneste ølmerket som blir kastet ut av hyllene. Også Aass bryggeri og Mack har lidd samme skjebne. Sistnevnte må kutte rundt 30 årsverk etter Rema-exiten.

Mener konkurransen blir lidende

Han mener at konkurransen vil lide kraftig som følge av dette.

– Det blir nesten bare dansk øl, som Carlsberg og Tuborg, i hyllene til Rema 1000 nå.  Ringnes vil dessuten få en markedsandel på cirka 75 prosent i Rema-butikkene og det er svært skadelig for konkurransen, sier han.

Ringnes er Norges største bryggeri, og er heleid av danske Carlsberg. Ved siden av Ringnes og Carlsberg, har selskapet blant annet Tuborg-øl.

– Ringnes blir en enda mer dominerende markedsaktør, og vil få enda lavere produksjonskostnader. Slik kan de utøve sin markedsmakt til å skvise oss ut andre steder senere. Dette er en farlig spiral, sier Midtgaard.