– Det tror jeg vi skal klare, sier fagsykepleier Bodil Johansen.

Startskuddet for den store vervekampanjen har gått. Framover vil du treffe på Blodbanken-ansatte på en rekke steder og arrangementer i Sarpsborg - alle i kledd de lett gjenkjennelige røde t-skjortene med budskapet: Gi blod!

– Kalenderen vår er full. Folk kan møte oss blant annet på stadion på mandag før Sarpsborg 08 spiller mot Rosenborg. Vi ønsker å ufarliggjøre det å gi blod. Vi tror også at mange har tenkt at de skal begynne å gi blod. Ved at vi blir mer synlige, håper vi at sarpinger får et lite spark bak og blir blodgivere, legger Johansen til.

Gir for første gang

Ordfører Sindre Martinsen-Evje har nå meldt seg til tjeneste, og har gitt sin første pose med blod.

En god følelse, synes han.

– Jeg er en av dem som har tenkt at «dette skal jeg gjøre» i lang tid. Da jeg hørte om vervekampanjen, ga det meg den ekstra motivasjonen jeg trengte. Det er godt å bidra med noe nyttig. Nå har jeg jo også selv opplevd hvor hyggelig det er å komme hit til de ansatte ved Blodbanken, som dessuten har fått veldig fine lokaler, kommenterer ordføreren.

Trenger mer blod

Etter at Blodbanken i Sarpsborg etablerte seg i nyopppussede og langt større lokaler i Helsehuset, er også kapasiteten økt betydelig.

– Vi har mulighet til å tappe mye mer blod enn før, sier fagansvarlig bioingeniør ved Blodbanken i Sarpsborg, Ann Kristin Auberg.

Etter at sykehuset flyttet fra Fredrikstad til Sarpsborg er det naturlig at blodbanken her i byen blir hovedleverandør av blod til Kalnes.

– Når folk blir syke eller skadet, tar mange det for gitt at de skal få blod. Men da er vi avhengig av våre givere, konstaterer Auberg.

Bare forrige helg forsvant det 100 poser blod ut fra sykehuset på Kalnes.

– Så det sier seg selv at vi er helt avhengig av å fylle opp lagrene. Når vi samtidig vet at kun 2 prosent av befolkningen gir blod, så bør potensialet være stort, påpeker Auberg.

Langt større kapasitet

I dag har Blodbanken i Sarpsborg 2.000 aktive blodigivere. Det store ønsket er altså å øke til 3.000.

500 sarpinger er innom hver måned og blir tappet for blod.

– Vi må be noen komme hver tredje måned for å gi blod, for at vi skal få fylt opp lagrene. For å slippe det «hardkjøret» på enkelte, trenger vi flere blodgivere.

Vil du bli blodgiver, kan du registrere deg på nettstedet giblod.no.

– Der velges tappested. Den informasjonen sendes til oss, så da tar vi kontakt for å avtale time. På den første avtalen må potensielle blodgivere oppgi en del helseopplysninger, og vi tar blodprøver, opplyser Johansen.

BLODGIVER

For å være blodgiver må du:

  • Være frisk og mellom 18 og 65 år.
  • Ikke ha alvorlig kronisk sykdom.
  • Veie mer enn 50 kilo.
  • Ikke hatt hepatitt eller vært i risikosituasjon for HIV-smitte.
  • Kunne lese/skrive norsk og ha norsk personnummer.