Da ni barn og to voksne i barnehagen sendte ut en flaskepost fra Framnes i januar, hadde de aldri trodd de skulle få svar etter bare tre uker:

«Vi har fundet jeres flaskepost onsdag den 15. februar, da vi gik tur ved stranden. Farvand; Storebælt. Land; Danmark».

– I brevet ba vi finnerne ta kontakt. Vi fikk svar på e-post at de er besteforeldre og har en katt som heter Pelle, sier Tuft.

LES OGSÅ: Frierbrev i flaskepost drev i land – Beate svarte «ja»!

Gøy for barn og voksne

Flere av barna hadde fått med seg reisedokumentaren «Flaskepost fra Stillehavet» på NRK Super. Og dermed startet interessen for flaskepost.

– Vi utforsker og tar tak i det barna har interesse for. Alle barna var så ivrige at vi tenkte vi måtte prøve å sende ut en flaskepost, sier Tuft.

– Og dette var jo gøy for oss voksne også, legger han til.

Tre flaskepost-råd:

  • Skal flaskepostene følge havstrømmen, må det brukes plastflasker med litt sand og stein for å gjøre dem tyngre, eller gammeldagse glassflasker.
  • Meldinger kan gjerne skrives med blyant på matpapir. Matpapiret tåler fuktighet bedre, og blyant lekker ikke ut.
  • Avsenderne burde komme litt ut fra strandområder når de sender flaskepostene, så bølger og vind ikke slår dem tilbake.

Kilde: Wikipedia

 

 

Eksperiment

Finnestedet i Danmark var stranden ved «Lunden» på østsiden av øya Langeland, cirka to kilometer fra sydspissen.

– Det var mye nordavind, som gjorde at flasken fløt rett utover fra Framnes og endte opp i Danmark. Det var flaks. Hvis ikke kunne vi kanskje endt opp med å få svar fra Berggren, sier Anne Frette Evje i barnehagen og ler.

Hun påpeker at barnehagen har et stort fokus på søppel, og at barna vet at de ikke skal kaste plast eller søppel på sjøen.

Flaskeposten ble sendt ut som et eksperiment.

– Vi kastet ut flaskeposten for å finne ut av hva som skjer, sier Evje.

Fem ting du kanskje ikke visste om flaskepost:

  • BUD OM HJELP: Flaskepost har særlig vært benyttet av skipbrudne eller andre isolerte for å sende bud etter hjelp.
  • BESKJEDER HJEM: Flaskepost har også vært brukt for å overbringe andre meddelelser, for eksempel for å informere om fiendtlige krigsskip eller om lengde- og breddegrad og at alt var vel under polarekspedisjoner i arktiske strøk.
  • BESKYTTET AV FOLKERETTEN: Flaskepost er beskyttet av folkeretten og skal leveres til de stedlige myndighetene som skal videreformidle innholdet til det angjeldende lands konsul.
  • KARTLEGGING: Flaskepost har vært brukt til vitenskaplige, oseanografiske undersøkelser i form av strømflasker. Disse har siden 1800-tallet blitt sendt ut i store mengder for å kartlegge overflatestrømmene i havet.
  • SVÆRT DJØDYKTIGE: Flasker vil trygt kunne duppe gjennom orkaner som kan senke store skip. Dessuten vil glass i praksis vare evig.

I dag sendes flaskepost vanligvis som lek, kanskje med et spøkefullt innhold, eller som et morsomt eksperiment. Meldingen inneholder da som regel bare en kort hilsen, en dato og et avsendernavn og -adresse skrevet på et stykke papir.

Kilde: Wikipedia