Skøyteforbundet / Nyheter / 2020 / MØTE MED : Stjerne på hjelmen -Torun Mørkeseth Karlsen
Foto: Henning Luke Tørnby
Foto: Henning Luke Tørnby

MØTE MED : Stjerne på hjelmen -Torun Mørkeseth Karlsen

I artikkelserien MØTE MED presenterer vi ulike mennesker som har betydning for en av våre grener, på eller utenfor isen.

Har du hørt om blocker og jammer? Velkommen til møte med sporten roller derby, den yngste grenen i Norges Skøyteforbund (NSF).  
En av Norges fremste roller derby-utøvere, er Torun Mørkeseth Karlsen (40). Hun brenner for sporten og har vært med i Oslo Roller Derby siden 2011.  Det hele startet med en tur til Gøteborg. 

Amerikansk sport
- Jeg drev med kunstløp i Fredrikstad da jeg var yngre. En god kunstløpvenninne, Ingvild Hetland, fortalte meg om den amerikanske sporten, som var kommet til Oslo. Det var i 2011, ett år etter Nidaros i Trondheim (2010) ble stifta . Oslo Roller Derby kom like etter, i 2011. 

Jeg hadde aldri hørt om roller derby, men var i utgangspunktet klar for alt på skøyter. Vi dro til Gøteborg, så en kamp mellom Gøteborg og Stockholm, og vi fant ut at det så gøy ut!

Jammer og blocker

Før vi går videre med Karlsens roller derby-karriere – her er noen fakta om sporten! Roller derby er en kontaktsport på rulleskøyter, der kampene skjer innendørs. To lag kjemper om å få poeng ved at en spiller, jammeren skal forbi motstanderens lag med hjelp fra sine medspillere, blockerne. I kampen kan de takle innenfor visse spilleregler, og jammeren som først  kommer seg forbi motstanderens blockere, blir lead jammer. Laget med flest poeng vinner. 
Kampen varer en time, delt i to omganger, hver på 30 minutter. Omgangene er delt i flere jams, som kan vare fra to minutter med 30 sekunders mellomrom.
Roller derby er en forholdsvis ny sport i Norge, og interessen har økt med årene. I Norge har vi klubber i Oslo, Trondheim, Bergen, Bodø, Tromsø og Stavanger, Fredrikstad, Hamar og på Andøya.

Torture
Karlsen er jammer i klubben, og hennes oppgave er å skåre poeng. Et av jammerens kjennetegn er en stjerne, godt synlig på hjelmen.  En tradisjon i sporten er at spillerne har et derbynavn. 
-  Jeg heter Torture, og navnet er et forsøk på å gjøre Torun til noe skummelt, sier Karlsen med et smil. Personlig er jeg for alt som kan gjøre livet litt mindre alvorlig, og jeg setter stor pris på tradisjonen roller derby har med kallenavn og ansiktsmaling, men det er flere som bare bruker sitt vanlige navn. Det viktigste er å trives.

Koronakrisen

Da koronaen kom sto Oslo Roller Derbys A-lag på nippet til å sette seg på flybussen for å spille en turnering i Newcastle. Alt ble stengt, turen stoppet og laget gikk også glipp av en turnering i New York.
-Siden har det vært online-treninger med sirkeltrening, cross fit og ballett, som var overraskende hardt, sier Karlsen. Vi er selvfølgelig bekymra for hva det gjør med spillermassen at vi faktisk ikke får spilt, men vi går for å komme oss styrket gjennom.
Roller derby betyr mye for min fysiske, men kanskje aller mest psykiske helse, så jeg har prøvd å holde treningsrutiner i denne tiden. Hjørnet ved grafittiveggen nedenfor Torshovparken har virkelig reddet formen. Der har jeg kjørt litt cross fit med god hjelp av en lagvenninne. Eksplosiv utholdenhetstrening er aldri bortkasta i roller derby.


Hva er det med roller derby som fascinerer deg? 

- At det er utrolig variert og gir mye til mange aspekter i livet. Sporten er utfordrende på alle måter og den gir muligheter til å finne sin rolle på laget, med den kroppen og de egenskapene en har. Både mental trening, prestasjon, samhold og teknisk. Roller derby er fylt av kontraster. Noen ganger kreves det å ta seg helt ut fysisk, mens andre ganger er det en kort og koreografert prosess, som ser enkel ut, for å få poeng.
 
Fra elvebåt til krypinn

Karlsen har deltatt i mange roller derby-turneringer  som har gitt henne fine opplevelser både internasjonalt og nasjonalt. Hun trekker frem noen høydepunkter. 
- Det som selvfølgelig står høyt er to World Cup. Den ene i Dallas 2014, der jeg fikk spille mot Team USA, og Manchester 2018, der vi spilte mot Team Australia. Dessuten Norgesmesterskapet i 2019, der vi vant. Motstander var Nidaros - de er tøffe!

- Å være aktiv konkurransespiller i roller derby betyr å reise rundt i Europa, på billigste måte, sier Karlsen. Hun har ingen sponsor, og da er det viktig å være kreativ med reiser og overnattinger. 

- Vi  bor ofte hjemme hos andre spillere. Noe av det mest verdifulle for meg er de varierte opplevelsene vi har fått i forbindelse med turneringsreiser. Jeg har bodd med lagvenninner i en elvebåt i London, på universitetscampus i Edinburgh, i et lite krypinn midt i Nantes, Frankrike og i en partyleilighet i København. Noen ganger er det utrolig koselig, som på det lille familiehotellet i Gent. Andre ganger må all mental styrke kobles inn, for ikke å la de kummerlige forholdene gå ut over spillet neste dag, forteller Karlsen. 

Hva kreves av en utøver for å drive med roller derby? 

- Det kreves egentlig bare å komme i gang. Det er hardt fysisk, men med trening kommer muskler og kondisjon. Jeg pleier å si at hvis du fortsetter å møte på trening, så spiller du til slutt på A-laget , og det står jeg for. Jeg er forbløffet over hvor gode skøyteferdigheter, folk som aldri har "tatt i en idrett" før i voksen alder, tilegner seg i løpet av 2-3 år. De med skøytebakgrunn kommer kanskje litt fortere i gang med å spille kamp, siden minimumsferdighetene du må ha for å spille kamp, består mye av generelle skøyteferdigheter. 


Finn en gjeng!

-Det er flest kvinner i Norge som driver med roller derby, men sporten er absolutt for menn og, påpeker Karlsen. Selv om det er damedelen som er størst gjennom Womens Flat Track Derby Association (WFTDA),  organisasjonen globalt for damederby, finnes det tilsvarende for menn,  Mens Roller Derby Association.

Hvordan starter man et roller derby lag i Norge? 
-Man finner en gjeng og stifter en klubb, melder inn til Norges Skøyteforbund (NSF) og forhåpentligvis også WFTDA, sier Karlsen.
Rekrutteringen blant spillere i Norge har vært god, og flere har hørt om sporten, selv om det fortsatt er mange som stusser når roller derby blir nevnt. 

Karlsen var kursleder da NSF arrangerte det første trener 1 kurset i roller derby i Bergen, 2019. Hun hadde ansvaret for den skøytetekniske opplæringen.
 - Jeg synes det er morsomt å være trener. Noe av det beste er å se folk tilegne seg nye skills rett foran øynene på deg. Eller finne det som gjør at noen plutselig ser lyset! 

Hvordan er det med publikum i Norge, følger de med på roller derby? 

- Mitt inntrykk er at på kamper er det både de som har full oversikt over alle lag, rankings og spill, samt de som bare koser seg med stemningen og spillet.
Etter at NM-finalen i 2019 gikk på NRK TV, har mange som ikke har noen tilknytning til miljøet sett roller derby som en underholdende sport. 

Kampene foregår nesten alltid i et industriområde utenfor byen, så jeg pleier å si at nå blir det gøy å se Madrids svar på Alnabru. Ikke at det er noe feil med Alnabru selvfølgelig.

Roller derby er en kontaktsport – hvordan ser du på mulighetene fremover for trening og kamper?

-Jeg er jo en optimist, så jeg gleder meg over at vi nå får trene på skøyter, selv om det ikke er med kontakt. Jeg håper vi kan trene normalt snart, og kanskje spille kamper mot norske lag, eller lag som har fulgt samme strategi som oss, men jeg prøver å ikke tenke for langt frem.
En jam av gangen som vi sier. Det er trening på torsdag, avrunder Torture!


Fakta om Torun Mørkeseth Karlsen:  
Alder: 40
Født - bor: Er fra Råde utenfor Fredrikstad, men har bodd i Oslo de siste 15 åra
Begynte med roller derby: 32 år
Klubb: Oslo Roller Derby
Annen idrett før roller derby: Kunstløp, Fredrikstad Kunstløpklubb

Lerøy Sparebanken Øst Fila Borg forvaltning Polar Fuel of Norway Rudy Project Medex