Det er urovekkende at en mer smittsom variant av koronaviruset gjør sitt inntog, og vi bør være forberedt på skjerpa smittevern.

Likevel er det ingen grunn til å skru klokka tilbake.

Vi er i dag langt bedre rusta til å svare ut risikoen fra en eventuell en femte smittebølge og fra omikron-varianten. Vi har i dag bedre kunnskap og bedre verktøy for å forsvare folkehelsa og økonomien.

Flere land i Europa har allerede begynt å innføre nye restriksjoner etter at den nye virusvarianten er oppdaget. Mye tyder på at dette er den hittil mest smittsomme varianten vi har sett under denne pandemien.

Den er nå påvist i en rekke land verden over, svært kort tid etter at den var påvist i Sør-Afrika.

Resultatet er alt at vår reisefrihet igjen er begrenset. Flere land innfører nye karantenekrav eller legger strenge begrensninger på innreise av utenlandske borgere, til tross for advarsler fra WHO mot dette. Børsene reagerte også spontant sist uke.

Utenom at omikron-varianten sprer seg hurtig, vet vi ennå ikke hvilke konsekvenser den kan få for utviklingen av pandemien. Foreløpig ser det ut til at den gir milde symptomer, men kunnskapsgrunnlaget er i dag for lite til å slå det fast sikkert.

Høy vaksinedekning gir også håp om begrenset skadevirkning.

Det gjenstår å se hvor effektive vaksinene er mot omikron, men om beskyttelsen skulle være vesentlig lavere, mener vaksineprodusentene at de raskt kan redesigne og målrette sine vaksiner mot denne varianten.

Det er likevel grunn å lytte til FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier vi bør være bekymret. Mye tyder dessverre på at vi ikke lenger er like skjerpa som før, tross nye smittetopper.

Et stykke på veg er det naturlig, siden vaksinen reduserer risikoen.

Vi må imidlertid ikke glemme at pandemien er uforutsigbar og fortsatt legger press på sjukehusene. Mandag lå 250 koronasmitta pasienter ved norske sjukehus. 58 av dem fikk intensivbehandling. Av 14 ved Ålesund sjukehus lå fem på intensivavdeling.

Vi kan i dag leve våre liv mer normalt enn på samme tid i fjor. Skal vi fortsette å ha det slik, må vi sørge for å ta ansvar. Det gjelder hver enkelt av oss og politiske ledere.

Helsedirektoratet slår nå fast at etterlevelsen av råd og anbefalinger er synkende. Når byrådsleder Raymond Johansens (Ap) svar da er at vi «må puste med magen» og «gå på julebord», bidrar ikke det akkurat positivt.

Det er lurt å puste med magen, men ikke dumt også å bruke hodet – også for politikere.