Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Bred folkefest ved Gulatinget

Stortingspresident Olemic Thommessen var lørdag 28. juni hovedtaler på Sogn og Fjordanes folkefest og markering av grunnlovsjubileet på Gulatinget i Gulen.

Stortingspresidenten la i sin tale vekt på at tingordninger representerer dypereliggende forutsetninger for vårt folkestyre.

– Gulatingsordningen er det eldste norske eksempelet på at representanter for lokale distrikter møttes for å delta i styringen av et større område. Lenge før Rousseau eller tenkere skrev ned sine teorier om folkesuverenitet og selvbestemmelse, fantes det her et etablert samlingssted der utsendinger – nevndemenn, eller, skal vi kanskje si: lokale tillitsmenn – møttes til årlige tingsamlinger.  Det er her, kan vi si, at representasjonsprinsippet ble knesatt i norsk og nordisk tradisjon, fremholdt stortingspresidenten.

Olemic taler på Gulatinget.

Stortingspresident Olemic Thommessen fremhevet i sin tale på Gulatinget den betydningen lokale tingtradisjoner har hatt for utviklingen av folkestyret i Norge. Foto: Stortinget.

Han viste til at eidsvollsmennene i 1814 hadde kunnskap om tradisjonen med tingordninger:

– Riksforsamlingen formet nasjonalforsamlingen etter samtidige eksempler i USA og Frankrike, men gav den samtidig et ankerfeste i den norske tradisjonen. Eidsvollsmennene kjente til de gamle ting-ordningene – de var bevisste sin norrøne arv.

Stortingspresidenten fremhevet at Riksforsamlingen på Eidsvoll nettopp tok i bruk begrepene storting, odelsting og lagting som en ramme rundt folkesuverenitetsprisnippet i norsk støpning.


– Det norske folkestyret har med andre ord funnet sin form gjennom en lang prosess, der ting-tradisjonen og den politiske arven her fra Gulen har spilt en sentral rolle.

Folk på Gulating.

Et stort publikum var til stede under grunnlovsfeiringen på Gulatinget, tusenårsstedet for Sogn og Fjordane. Foto: Stortinget

Stortingspresidenten understreket at en av de store utfordringene fremover er å sørge for at vårt folkestyre fortsatt sikrer reell deltagelse.

– Om lag tusen år etter tingsamlingene her i Gulen, gjenkjenner vi prinsippene i vårt eget demokrati – vi ser fellestrekk og varige utfordringer ved det representative styre. Jeg håper derfor dere fremover vil videreføre og utbygge formidlingen av Gulen som en unik kulturell og historisk arena. Her ligger det ligger det et stort potensial for å styrke bevisstheten om utviklingen av vårt folkestyre for kommende generasjoner, avsluttet stortingspresident Olemic Thommessen.

Sogn og Fjordanes hovedmarkering av grunnlovsjubileet i dagene 27. – 29. juni omfattet blant annet faglige arrangementer, festgudstjeneste, konserter og dans. Nær tusen publikummere fulgte lørdagens hovedarrangement ved Gulatinget.

Blant gjestene var representanter for Island, Shetland og Færøyene. Det er etablert et tingnettverk som formidler kunnskap om den norrøne tingtradisjonen.

Sist oppdatert: 30.06.2014 14:13
: