Fredag skal det holdes en stor demonstrasjon utenfor Stortinget, fordi den såkalte ABC-klinikken ved Oslo universitetssykehus skal legges ned fra mars. Det er ikke vanskelig å forstå at både fornøyde brukere, dedikerte ansatte og mange andre reagerer på nedleggelsen av det som har vært et vellykket og populært tilbud. ABC-klinikken blir omtalt som landets mest populære fødetilbud, og det er liten tvil om at ordningen har betydd mye for mange.

Likevel må det være mulig med litt politisk edruelighet i denne saken. For ABC-klinikken står på en lang liste over tilbud vi kan drive med, som betyr noe for mange, men som i alle praktiske tilfeller må defineres som et tilleggstilbud langt forbi det livsnødvendige.

Enkelt forklart er ABC-klinikken et fødetilbud som gir gravide muligheten til å «føde naturlig». Ifølge klinikkens egne nettsider har alle rom et romslig badekar, og over halvparten av de fødende på klinikken føder i badekaret. Videre skal det være rolige og behagelige omgivelser rundt den fødende, det tilbys akupunktur som smertelindring og avspenning og man tilstreber å ha en jordmor til stede gjennom hele den aktive fødselsperioden. Tilbudet er åpent for alle, så lenge man oppfyller en lang rekke kriterier, blant dem ikke har tvillinger, ikke har alvorlige sykdommer, ikke er overvektig, ikke tidligere har hatt keisersnitt, ikke røyker eller snuser, er yngre enn 36 år.

Klinikken ligger på samme sykehusområde som den ordinære fødeklinikken på Ullevål sykehus. Og her ligger kjernen i problemet. For tross alle gode intensjoner med ABC-klinikken, er det både store rekrutteringsproblemer og færre fødsler totalt sett. Det burde helt åpenbart vært en målsetting for alle landets fødeklinikker, ikke bare ABC-klinikken, at en jordmor er til stede i rommet under hele den aktive fødselen. Slik er det ikke. Over hele landet er man konsekvent underbemannet.

Kvinnehelse er notorisk underprioritert, og underfinansiert, både i Norge og i resten av verden. Det kunne vært et argument for at tilbud som ABC-klinikken kunne vært drevet. Dessverre er ikke problemet i resten av landet om man får føde i badekar eller ikke, det er om man har et bemannet fødetilbud i rimelig reisevei fra hjemmet. Oslo-kvinner vil fortsatt kunne føde på Ullevål, bokstavelig talt i nabobygget. Tilbudet de får er i verdensklasse. Kanskje kan vi si at det er godt nok.

Debatten om ABC-klinikken er også en vekker for hele helsesektoren. I flere kanaler, blant annet etter NRK Brennpunkts dokumentar denne uken, diskuteres nå den dype bemanningskrisen både omsorgstjenester og helsetjenester står i. Det er ikke én enkel løsning på dette. I mange tilfeller gjør det offentlige en for dårlig jobb. Men det er også mange tilfeller av at brukeres forventninger må justeres. Helsevesenets aller viktigste oppgave er å sikre liv – og å behandle alvorlig sykdom. Da må vi vurdere om vi kan drive med alt vi driver med i dag.