Helger, kvelder og netter har vært nevnt. Flere, uavhengig av hverandre, har også fortalt TA at lastebillass med grus og sand skal være kjørt til kai og losset over på båt. Folk sier at de ikke tør stå fram av frykt for represalier. Av frykt for samarbeidsklimaet med Skien kommune. Man skulle tro vi opererte i et helt annen landskap enn i snille, stille Skien.

11. mai hadde Bystyret i Skien en lengre gjennomgang av grussaken. Sett på bakgrunn av det som har skjedd den halvannen uken som har gått etterpå, er det ganske drøyt å rekapitulere en del innlegg. I møtet var det et påfallende sterkt ønske om å legge den «død». Fra mange partier var man i overkant tilfreds med rapporter og gransking.

Når Høyres Helene Røsholt fra talerstolen, som første taler i saken, fortalte at Høyre var «letta og glade, men ikke overrasket» over rapporten så sier det mye om hvor lite alvorlig de har tatt ulovligheter, inhabilitet og manglende oversikt som rapportene tross alt viser.

Når varaordfører fra KrF, Erik Næs ville kjenne «insinuasjonene» «døde og maktesløse» så sier det ganske mye om holdningene fra dem som sitter med ansvaret. Og han proklamerte med iver at undersøkelsene må avsluttes: «Slutten er nå», sa varaordføreren fra talerstolen. Da kan man bli skremt, så lenge alle vet at mye ikke er kommet fram.

Hans partimakker, Hans Edvard Askjer var på samme linje og kom dragende med en gammel anekdote om golfballer, klinkekuler, sand og vann. Det skulle antakelig vise at det angivelig er umulig å beregne sandmengde. Men det som det viste var hvilken mangel på alvor han møtte saken med. Han ville ikke at Skien kommune skulle bruke mer tid på dette og slo fast: «Tonna er betalt for». Og det i en sak som fortsatt er under etterforsking.

Det var vanskelig å tolke Aps Rolf Erling Andersen på annen måte enn at han også helst ville avslutte saken, men han var i alle fall edruelig nok til å påpeke at Skien kommune «…i ettertid ser at det var dårlige avtaler». Antakelig tenkte han da på avtalene som Skien kommune hadde med Aaltvedt betong. Han var også villig til å bidra noe mer, økonomisk, til granskning.

I praksis var det SV og Frp som fulgte opp ordførerens krystallklare invitasjon til at det kunne graves mer i det hele, om Bystyret ville det. Og Knut Morten Johansen fra Frp sa det ganske treffende: «Dette handler om tilliten mellom befolkningen og hele det politiske miljøet». Det har han helt rett i og i dette tilfellet er denne tilliten satt alvorlig på prøve.

Rådmannen som innledet om saken kom for øvrig med nedlatende karakteristikk av TAs journalistikk, slik mange har fått med seg. Han kalte det «spekulativt» og «tendensiøst» – fordi TA stilte spørsmål med vekt og omregningsfaktor, basert på helt klare tilbakemeldinger fra de fremste fagmiljøene i Norge på dette. Før 17. mai-feiringen var i gang inviterte ordføreren TA til et møte. TA takket nei begrunnet i rådmannens sleivete bemerkninger. Heldigvis kom rådmann på bedre tanker og 16. mai på ettermiddagen kom det en beklagelse, i form av en pressemelding, fra ham.

Helomvendingen 16. mai og oppfølgeren 18. mai fører nå til at saken vil følges videre. Bystyret vil få ny redegjørelse i juni og politiet jobber videre med etterforskningen.

Alle indikasjoner tyder på at det er tatt ut langt mer grus og sand på Geiteryggen enn det som har vært oppgitt. Nøyaktig hvor mye for mye vet ingen, men det er snakk om betydelige mengder, selv om det ser ut til at man bruker en metode der absolutt all usikkerhet skal komme til fradrag. Opp mot 181 000 tonn kan være forsvunnet og ikke gjort rede for.

Om du er lei av hele sand- og grussaken på Geiteryggen, så er du ikke alene om det. Men dette er viktig. Det er viktig hvordan våre offentlige myndigheter forvalter fellesverdiene. Det er viktig om de følger lover og regler selv. Lover og regler som de med petimeterinnstilling følger med at andre skal etterleve. Og det er viktig i tilfelle det faktisk finnes utro tjenere i systemet.

Det er viktig at det finnes noen som «passer på», når ansvaret har smuldret bort i denne ganske sjokkerende historien på Geiteryggen.

Var det sjefen for Lufthavnen som hadde ansvar for uttaket av grus?

Var det bystyret?

Var det ordføreren?

Var det rådmannen?

Var det administrasjonen?

Hvem hadde ansvaret før og hvem har det nå?

Ingen har klart å gi et skikkelig svar på dette. Og er det fornuftig at den som tar ut disse ressursene, selv melder fra hvor mye de vil ha regning på, slik praksis har vært? Så får vi se da, om man nok en gang vil «begrave» saken, eller om man denne gangen virkelig kommer til bunns i hva som har skjedd på Geiteryggen.

Noen grunn til å være «glad og letta», er det neppe.