Kroningen til hele Norges bluesprins satte varige spor, også i norsk pop. For ikke å snakke om utallet bluesklubber og -festivaler som grodde opp i kjølvannet – og et norsk publikum som fikk sin egen blueshelt med sleik og sylsterke dresser.

Nå skal jubileet feires på landets eldste og største bluesfestival, på samme dato som Busk fikk gjennombruddet i 1997: 5. august.

Karrierespark

Arrangørene av Notodden-festivalen hadde bestemt seg for å ta en sjanse og gi den unge bluesartisten selveste Bluesprisen for 1997, for å se om det «kunne dra i gang karrieren til en debutant».

– Det funket, fastslår festivalsjef og -medgrunnlegger Jostein Forsberg i Notodden Bluesfestival en smule overflødig.

For beslutningen ga den da ti år gamle bluesfestivalen en ny giv, mens begivenhetene det ledet til både gjorde Vidar Busk til rikskjendis – og førte til en bluesbølge over Norge.

 

Bare minutter etter å ha mottatt Bluesprisen slapp Vidar Busk debutskiven «Stompin' Our Feet With Joy» på bluesplateselskapet Blue Mood. Et selskap dannet for anledningen, men som viste seg å bli sentralt.

Forløsning

– Det var noe som ble forløst den dagen, sier Forsberg i tilbakeblikk.

– Ikke bare for Vidar, men også for norsk blues. Det ble starten på et plateselskap ingen helt kjenner betydningen av, for hvor ville disse artistene vært uten et sted å gi ut musikken? Og ikke minst engasjerte det norske publikummet seg i stort antall, og de er med fremdeles, sier festivalsjefen.

Når festivalen og plateselskapet i fellesskap tar mål av seg til å samle blues-storfamilien i august, er det på ny Vidar Busk som er ansiktet utad.

– Han er starten, ryggraden og sjelen i hele Blue Mood, sier selskapets grunnlegger Eric Malling og legger til:

– Vidar Busk ble dessuten isbryter for mange talentfulle folk som ikke visste at de kunne før han viste dem hvordan. Vidar Busk fikk riksmediene til å skrive om seg og sjangeren, han var en popstjerne fra bluesmiljøet.

Banet vei

Busks suksess banet veien for en rekke yngre utøvere. Enten de holdt seg til det bluesrelaterte, som Amund Maarud, eller gikk videre – som Martin Windstad, trommeslager i Vidar Busks første band The True Believers, i dag er å finne med elektronikahelter som Todd Terje på Coachella og Glastonbury.

Eller Tommy Kristiansen, supergitaristen til blant andre Kurt Nilsen og Susanne Sundfør, som Busk var mentor for da Tommy var 14 år.

 

–Det er en fordel å være nerd og bli hektet på blues, det blir det folk av, konstaterer Vidar Busk, som nå samler en rekke av disse plateselskapskameratene for å feire trippeljubileet: Både sitt eget albumjubileum – så vel som Blue Mood-selskapet og Notodden Blues Festival, som fyller 30 år.

Han skal sammen med Malling kuratere storkonserten «Blue Mood Labelmates», der foreløpig klare navn er Amund Maarud, Kid Andersen, Dr. Bekken, Richard Gjems, Martin Windstad, Henrik Maarud, Johnny Augland, Tim «Ledfoot» Scott, en blåserrekke med Petter Marius Gundersen i spissen, og en rekke gjester og overraskelser.

– Bjørn Berge kommer ikke, for han er opptatt med å spille med Vamp. Det kan sies å være gyldig grunn, sier Eric Malling med et lite smil.

Ville inspirere andre

For det har gått bra med en rekke av artistene han utga på Blue Mood. Flere gikk videre til de store plateselskapene en tid, som Busk, Berge, Amund Maarud og ORBO. I alt er det sluppet mellom 50 og 60 bluesutgivelser på Blue Mood, som i dag er et underlabel hos Grappa.

Vidar Busk har lovet ny musikk i år, og kjører på – slik han har gjort siden han stakk til USA som 17-åring for å bli med i bandet til Rock Bottom. Han minnes 1997 som en eventyrlig og inspirerende tid, sier han til NTB. Hva drivkraften hans var og er?

– Jeg ville inspirere andre, slik jeg ble inspirert i USA på 80-tallet. Gjenfortelle det jeg så da. «Stompin' Our Feet With Joy» var mitt svennebrev til Rock Bottom, der jeg kjørte den imagen jeg hadde stjælt i USA, ler Busk, som lover at det skal bli et særpreget show i august.

– Det blir litt fronting, lover han fansen: – Men jeg gleder meg til for en gangs skyld å være litt arrangør også.