Når Simen Tveit Holen skal briljere med sine ferdigheter i 3. gardekompani, utføres drillingen med et gevær med en påmontert bajonett. Utstyret veier rundt seks kilo totalt.

Det har blitt noen kutt og småskader underveis i treningen, men det er sjelden det skjer ulykker, forsikrer 20-åringen fra Skien.

Siden i fjor høst har han vært en del av musikk- og drillkompaniet i Hans Majestet Kongens garde, Gardens mest synlige kompani. I vår debuterte han som solodriller, og lørdag reiser troppen til Langesund for å ha oppvisning under shantyfestivalen.

– Jeg har vært der mye om sommeren, så dette gleder jeg meg skikkelig til, sier Simen i en pause mellom trening, reising og vaktparader.

– Formidabel utfordring

En kompis av han var med i troppen i fjor, og etter å ha sett noen oppvisninger på tv og hørt litt om Garden via andre, tenkte Simen at dette var verdt å prøve.

– Jeg så på det som en formidabel utfordring. Dette var virkelig noe man kunne lære av og se tilbake på, uttaler han.

Etter det han kjenner til er de to telemarkinger med i år. Nå er drillsesongen i gang, og gardisten beskriver en hektisk hverdag. Det ser kanskje flott og smidig ut fra tilskuerplass når gardistene er i aksjon, men Simen kan bekrefte at tilværelsen er krevende.

– Det er stor fokus på disiplin. Alt vi gjør må vi gjøre så godt vi kan, til og med når vi vasker om morgenen. Tanken er at det skal smitte over til andre områder også.

Testes fysisk og psykisk

Gardistene blir testet kontinuerlig hele veien, fysisk og psykisk. De må prestere under press og takle stressede situasjoner. Den fysiske formen må være topp. Det har vært arbeidsdager som starter klokka seks om morgenen og som ikke har vært ferdige før klokka åtte om kvelden. Styrketrening og skadeforebygging er essensielt, da det ikke er uvanlig med belastningsskader i troppen, ifølge Simen.

– Men vi har stor tiltro til befalet vårt. De har utdannet mange gardekompanier, og de blir jo verdens beste hvert år, forteller Simen Tveit Holen.

Da de begynte som ferskinger i fjor, var det hver mann for seg. Nå fungerer troppen som en enhet. Det har vært en lang prosess dit, kommenterer Simen, men da 3. gardekompani var i aksjon i på 17. mai i år, kunne befalet melde at de hadde levert den beste gatedrillen de hadde sett på en god stund.

Det beste publikummet

Noe av det mest utfordrende er den generelle treningen dag ut og dag inn, synes Simen.

– Det er liksom trening uten noen ende. Det kan være vanskelig å holde seg motivert gjennom alle øktene.

Én test pekte seg spesielt ut. Under det tradisjonelle lueløpet på tampen av aspirantperioden må man bevise at man fortjener gardelua. Da blir aspirantene pisket rundt fra den ene øvelsen til den andre.

– Det var tøft, men en god erfaring. Uansett hvor vondt du kommer til å få det, kan du tenke på at du har hatt det verre.

20-åringen har jobbet hardt for å komme dit han er nå, og det er han stolt av.

– Det er veldig morsomt å bevise overfor seg selv og andre at når man bestemmer seg for noe og gir alt, da får man det til.

I Langesund lørdag blir det avmarsj fra rådhuset, og musikk- og drilloppvisning på Smietangen.

– Publikummet vårt varierer veldig. Jeg tror nok at mange setter pris på oss, men det beste publikummet er barna. Vi opptrådte under Barnas dag i gardeleiren, og ungene jublet og gispet om hverandre. Det var der jeg debuterte med solodrill. Vi har også vært med på en internasjonal tattoo i Sverige, hvor vi fikk veldig god respons og trampeklapp etterpå.

Etter dette året ønsker Simen å roe ned med et folkehøyskoleår før han går videre. Gjerne en skole med seiling, surfing og kiting på timeplanen.

– Jeg er glad i hav og sjø, og vil gjerne til et sted hvor jeg kan få mye saltvann i håret.