Skiensjenta ble kjent for et større publikum da hun som 16-åring endte på fjerdeplass i «Idol». Etter fjorårets deltakelse i musikkonkurransen har Victoria Andersen jobbet videre med musikken, og samarbeidet med blant andre rapperen Chim og MGP-vinner Aleksander Walmann.

Fredag 2. juni slipper hun singelen «Monsters» som er produsert av Mark Axiak i Urban Sound Studios. Det blir den første av flere smakebiter fra debutalbumet som er ventet til neste år.

Lørdag 10. juni står 17-åringen på scenen under festivalen Skien live.

– På «Monsters» synger jeg om de forferdelige følelsene jeg har måttet takle fordi jeg har blitt mobbet. Til tider har jeg vært langt nede og det har vært mange tårevåte kvelder, for å si det sånn. Heldigvis har jeg sangen og musikken som jeg går til når alt ser mørkt ut. Noen ganger er det som om jeg bare kan «synge vekk» alt det vonde for en liten stund. Musikk har vært med meg gjennom hele oppveksten, og vært en god følgesvenn gjennom gode og dårlige tider, forteller Victoria.

Vil fjerne stigmaet

For Victoria Andersen er det viktig å kunne dele sin historie og sette søkelys på mobbing. Hun har selv opplevd å bli plaget over lang tid.

– Jeg har tre mål med å fortelle min historie om hva jeg har opplevd. Det første er å kunne bidra til å fjerne stigmaene rundt det å være et mobbeoffer og vise alle de som sliter med det samme at det ikke er noe å skamme seg over – det er ikke de som har gjort noe galt, forteller hun og fortsetter:

– Det andre er at jeg håper å motivere de som står på utsiden og ser på at mobbing skjer, til å gripe inn og tørre å si stopp. Jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg har stått midt oppi det og alt jeg har ønsket er at noen skulle si «Hei, Victoria, ikke bry deg om dem, kom og sett deg med oss».

Voksne må gjøre mer

– Det tredje og siste målet mitt er å få de voksne til å forstå alvoret og gjøre mer for å få slutt på dette. Som foreldre, som lærere eller tilskuer har de et ansvar for å bryte inn og gjøre mer. Det gjør så utrolig vondt å høre historier hvor til og med lærere og voksne er med på å mobbe, eller gjøre ting som kan bidra til at slike situasjoner forverres.

I tillegg til at hun har musikken mener Victoria at hun er heldig som har et godt nettverk rundt seg i form av familie og venner.

– Men tenk på alle de ungdommene som driver med selvskading eller tar livet av seg selv hvert år på grunn av mobbing. Dette må vi gjøre noe med, og jeg tror stedet å begynne er å fokusere på inkludering. Så jeg oppfordrer alle som leser dette: hvis du ser noen som sitter alene, spør om de har lyst til å sitte med deg. Ser du noen som blir fryst ut eller regelrett trakassert, så bryt inn og tilby de en vei ut av situasjonen, uttaler Victoria.