– Slåttetiden er farlig for rådyrkillingene som kan gå med i slåttemaskinen mens gjemmer seg i enga. Heldigvis er det muligheter til å gjøre noe, vi kan blant annet sørge for å holde rådyrkalvene borte fra åkeren før slåtten setter inn, opplyser viltkonsulent Webjørn Svendsen i Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF).

Våronn for rådyra

Killingene fødes vanligvis fra midten av mai og litt ut i juni, noe som ofte faller sammen med førsteslåtten, som igjen betyr at dette er en sårbar tid for dyrene. Selv om mange jegere arbeider med å holde rådyr borte fra eng og åker i slåttetida, mener NJFF flere bør engasjere seg i dette. Det er tiltak som krever en liten innsats, men som gir stor positiv effekt, mener NJFF.

 

– Folk kan inngå et samarbeid med grunneieren for å hindre at rådyrkalvene blir ofre for slåmaskinenes skarpe knivblader. Slik at man får beskjed i forkant og kan «skremme» bort rådyrene før slåtten starter. Rådyrskremsler kan settes ut i kantsonen av enga med cirka 50 til 100 meters mellomrom dagen før slåtten – utrustet med gamle klesplagg som lukter menneske som beveger seg i vinden. Det vil skape uro som holder dyrene borte, sier NJFF.

Opp mot 44 prosent dør

Stange jeger- og fiskerforening har for øvrig opprettet en facebookgruppe for å organisere arbeidet med å forhindre at rådyrkillinger går med i slåtten. Her kan alle melde seg på og delta.

I år skal NJFF også gjennomføre et prosjekt for å se hvor stor effekt de ulike tiltakene har. Det skal blant annet bli brukt droner med infrarøde kameraer i dette arbeidet.

Hvor mange dyr redder så slike tiltak?
– Det er lite dokumentasjon på hvor mange killinger som blir drept i Norge, men i Sverige er det gjennomført en undersøkelse med radiomerkede rådyrkillinger, hvor dødeligheten landet på et sted mellom 25–44 prosent av produksjonen, sier NJFF.