Matvareprisene gikk opp 3,1 prosent, og det var frukt-, sjokolade- og kjøttvarer som bidro mest, ifølge SSB. 

«Prisoppgangen på matvarer skyldes i all hovedsak oppgang etter påsketilbud i april», skriver SSB i en melding.

De viktigste utslagene er som følger: 

  • Prisen på frukt steg hele 11 prosent fra april til mai.
  • Prisen på grønnsaker steg 4,6 prosent.
  • Prisen på sukkerholdige varer som sjokolade steg 4,2 prosent.
  • Prisen på kjøtt steg 2,2 prosent.

Økte drivstoffpriser bidro også til oppgangen i konsumprisindeksen. Etter tre sammenhengende måneder der bensin og diesel har falt i pris, ble det registrert prisoppganger i mai på henholdsvis 0,7 og 1,1 prosent, ifølge SSB.  

Det er ikke første gang priskrigen mellom dagligvarekjedene gir utslag i inflasjonen. I april kom det en motsatt effekt, sendte priskrigen inflasjonen ned.

Ellers holder kjerneinflasjonen seg i underkant av Norges Bank og analytikernes forventninger. Kjerneinflasjonen var 1,6 prosent i mai, ned fra 1,7 prosent i april. 1,7 prosent var også hva snittet av hva økonomene på forhånd ventet.