Det skriver Aaltvedt Betong i en pressemelding som ble sendt ut onsdag ettermiddag.

FAKTA fra granskningen (Kommunerevisjon. BDO og Sweco):

  • AaB har betalt markedspris for sand på tonn-basis, og har selv tatt alle kostnader med å grave ut råmassen, sikte, harpe og bearbeide, laste og transportere sanden. Sanden som er tatt ut er dokumentert med vekt og pris, og fakturaene og volumet stemmer godt med de beregningene kommunen har gjort.
  • AaB har kjøpt denne sanden fordi Skien Lufthavn AS og Skien kommune år for år har ønsket å selge sand som en normal del av forretningsvirksomheten i Skien Lufthavn.
  • Virksomheten med sanduttak ved Geiteryggen har vært rapportert til bystyret årlig i forbindelse med framleggelsen av regnskapet for Skien Lufthavn AS. Forholdet med salg av sand har også vært behørig behandlet i flere bystyresaker, hvor den mest grundige var i sak 175/13.

- Det er et godt stykke fra disse konklusjonene i kommunens granskning til de udokumenterte påstandene NRK Telemark gikk ut med i februar, og som var starten på en omfattende mediedekning og debatt. Disse udokumenterte påstandene som nå er tilbakevist som feilaktige, fikk blant annet profilerte politikere i Skien kommune til å gå langt i å antyde korrupsjon og snusk, sier daglig leder i Aaltvedt Betong AS, Egil Aaltvedt.

- Selv om vi i Aaltvedt Betong AS var trygge i vår sak fra første stund, er vi i dag glad for at hver og en av disse uriktige påstandene nå er ettertrykkelig tilbakevist som feil. Men vi er meget kritiske til at de ble fremsatt, sier Aaltvedt.

Aaltvedt Betong AS er en familieeid virksomhet med 52 ansatte som har drevet butikk og verdiskapning i Skien i snart 60 år.

- Bedriftens verdigrunnlag går ut på å drive butikk ærlig, oppriktig og skikkelig. Da kjennes det sårende at slike ubegrunnede påstander bare slenges ut. Våre ansatte opplevde dette som en påkjenning, og vi ser alvorlig på de omdømmebelastningene vårt selskap er blitt utsatt for som følge av mediedekningen og debatten som fulgte, der fremstående kommunepolitikere gav uttrykk for at kommunen var lurt og at det kunne være korrupsjon. Aaltvedt har stor respekt for den rollen pressen har i å avdekke urettmessige forhold og å varsle om maktmisbruk og forhold som ikke tåler dagens lys. Men i denne saken stiller vi oss kritiske til NRKs dekning. Det hele begynte med en påstand om størrelsen på masseuttaket. NRK påsto i sin første sak at vi hadde tatt ut 800 000 tonn masser fra Geiteryggen. Vi satt med solid dokumentasjon på alt som var tatt ut og det var godt samsvar mellom våre fakturaer og det kommunen mener vi hadde tatt ut basert på geografiske målinger. Men det stoppet dessverre ikke der. På Dagsrevyen søndag 26.02.17 påstod NRK at Aaltvedt har fått gratis masse av Skien kommune. Dette var selvsagt uriktig. Dersom NRK hadde hatt rett her ville jo selskapet ha opptrådt kriminelt. Etter at vi kontaktet NRK Dagsrevyen og sendte dem dokumentasjon på alle transaksjoner, gikk da også Dagsrevyen ut med et dementi og en beklagelse noen dager senere. Men, det hadde da dessverre allerede festet seg et inntrykk av at noe måtte være galt, som ikke lot seg stoppe av dementier. I mellomtiden fulgte lokale medier saken, og det ble spekulert i utbredt korrupsjon i vårt nærmiljø, sier Aaltvedt.

- Dette er svært alvorlige anklager. Aaltvedt selger de fleste av sine produkter utenfor vår region, til seriøse kunder, blant annet de største nasjonale byggevarekjedene. Disse kjedene er meget opptatt av at underleverandører som oss opptrer etisk og korrekt. I tillegg til å levere varer av høy kvalitet, lever også vi av tillit. Disse aktørene, viktige samarbeidspartnere og forretningsforbindelser følger selvsagt med på nyhetsdekningen, og vi har fra den dagen de uriktige nyhetene ble fremsatt, måttet forklare hvorfor vi har blitt beskyldt for å ha tilegnet oss noe på uhederlig måte, og hvorfor vi har blitt beskyldt for å være innblandet i korrupsjon. Det er slike ting som lett kan innskrenke mulighetene til et selskap som vårt, og som raskt kan sette arbeidsplasser i fare. I det store og hele har kommunens administrative ledelse håndtert saken på god måte. Det har blitt igangsatt undersøkelser, alle forhold er nå blitt gransket og dokumentert. Underveis har kommunen sagt at man ønsket en grundig undersøkelse og fakta på bordet før man gav ytterligere kommentarer til saken i det offentlige ordskiftet. De fleste lokalpolitikerne og andre involverte aktører har forholdt seg lojalt til denne linjen. Konklusjonene fra kommunens undersøkelser viser at Aaltvedt Betong har fulgt avtalen til punkt og prikke, avslutter daglig leder Egil Aaltvedt.