Det bekrefter NOAH-advokat, Katrin Vels, overfor TA onsdag.

Fristen for å levere klage på Miljødirektoratets avgjørelse utgår denne uka.

- Ja, vi skal påklage. Vi har allerede bedt Miljødirektoratet om å oppsette virkningen av tillatelsen, men har ikke fått svar ennå, uttaler Vels.

Får NOAH gjennom en oppsettelse av tillatelsen betyr det at Løvenskiold-Fossum Skog ikke kan gå videre med utsetting av ender før Miljødirektoratet har behandlet klagen fra dyrevernsorganisasjonen.

- NOAH mener det er uansvarlig å tillate utsetting av oppdretts-ender for forlystelsesjakt all den stund man vet at dette går ut over dyrene, og er sterkt kritisert også i forhold til effekt på faunaen. NOAH håper at Vitenskapskomiteen for matsikkerhet sin avgjørelse vil legge vekt på dyrevern og naturvern, og at man ikke vil tillate at rekreasjon og næringsinteresser får forrang, sier leder i NOAH, Siri Martinsen, til TA.

Kan endre praksis

Miljødirektoratet har bedt om en rapport fra Vitenskapskomiteen for matsikkerhet. Frem til den foreligger uttaler direktoratet at de ikke har grunnlag for å nekte utsettelse av ender.

Det fortalte seniorrådgiver Jo Anders Auran i Miljødirektoratet til NTB tirsdag denne uken.

– Før vi har fått rapporten, som kommer i juni, har vi ikke grunnlag for å si nei, sa han.

Men avhengig av hva som står i rapporten så kan dette bli det siste året det blir gitt tillatelse til å importere og sette ut ender.

– Signalene vi har fått fra komiteen kan tyde på en annen praksis fra neste år, men jeg vet ennå ikke om det vil betyr full stopp i import og utsettelse, forklarte Auran.

Ti vann

Bakgrunnen for saken er at Miljødirektoratet tidligere i år godkjente Løvenskiold-Fossum sine planer om å sette ut 8000 ender i Bestultjern, Finnvollen, Albogatjern, Horta, Belatjern, Døletjern, Blokkvann, Stodalstjern, Stulsvann og Moelva i Skien.

Praksisen med utsetting av ender har vært kritisert fra flere hold. En underskriftskampanje mot Løvenskiolds planer om utsetting av ender har så langt samlet 1800 underskrifter.

Løvenskiold Fossum søkte i utgangspunktet om utsetting av 10 000 ender, men Miljødirektoratet har tillatt et redusert antall på 8000 individer. Det er det samme antall stokkender som ble satt ut i 2016. I 2015 ble 6000 fugler satt ut.