– Her forlenger vi sommersesongen, og koser oss på vinterkvelder, sier Erik og viser vei inn i det lille glasshuset nederst i hagen. 

Ute er det ti grader, sur vind og tunge truende regnskyer. Inne, bak glassrutene, er det lunt, det lukter varm jord og spirende planter.

Forlenger utesesongen

Vi er på besøk i drivhuset til Erik Andreas Felle, Morten Arnesen og datteren Sofie (6) på Eik.

– Det starta som et reint drivhus, men det har balla litt på seg, ler Erik og Morten. De kaller drivhuset et evighetsprosjekt i stadig utvikling.

På de rundt 20 drivhus-kvadratmeterne har de fått plass til en liten bakerovn, store blomster-, urte- og grønnsakbed og flere steder å sitte. I takbjelkene er det montert stemningsskapende lyslenker, stearinlysholdere og varmelampe for mørke sommer-, høst- og vinterkvelder.

– Her slapper vi av og koser oss etter dagens arbeidsøkt. Noen ganger kommer en nabo over med et glass vin, andre ganger inviterer vi gode venner hit. Vi bruker det som en utestue, tenner masse stearinlys og forlenger utesesongen på våren og høsten, sier Morten.

Spesialtilpassing

Erik har jobbet som gartner i mange år og ble nylig ble ansatt som gartner for det kongelige hoff. Økonomen Morten tok en gang snekkerlinja. Begge elsker å jobbe i hagen og alt dette til sammen - kan ha vært en fordel da de gikk i gang med det lille glasslottet.

– De aller fleste ville klart byggejobben, du trenger ikke å være snekker. Bare bruk god tid og planlegg godt, sier Morten.

Han tenker at man kommer langt med stå på vilje og lyst i hobbysnekring. Og sier at det å bygge noe på egen hånd gir en helt spesiell følelse.

Med utgangspunkt i vinduene fra Eriks bestefars barndomshjem, på Felle i Telemark, og mye inspirasjon fra nett, startet de prosjekt drivhus for tre år siden.

Paret har stått for både tegning og bygging selv.

– Her er ingenting standardmål, så det er blitt mye spesialtilpassing. Men det er mye hyggeligere med et drivhus som ingen andre har maken til, sier Erik.

Skrape, male og kitte

Han forteller at de la en del tid i planlegging for at huset skulle bli både praktisk og pent.

Grunnmuren er bygget opp av gamle jernbanesviller og gulvet er steinbelagt. De støpte betongbedene som strekker seg langs veggene har automatisk vanning og det er lagt inn strøm til lys, varme og en elektrisk radio. Taket er laget av gjennomsiktig plastplater for å få mest mulig lys og kikke opp på skyer og stjerner.

Ved å bruke de gamle vindusrutene har paret gitt seg selv en god porsjon ekstra jobb. De gamle trerammene med skjøre glass trenger jevnlig vedlikehold.

– Denne våren har vi brukt til å skrape, male, kitte og skifte sprukne ruter. Det har tatt enormt med tid og har ikke bare vært gøy. Teller vi alle timene vi har lagt ned, sier det mye om forholdet vi har til drivhuset, sier Erik.

Nå er paret på jakt etter en fin gammel inngangsdør, som skal erstatte dagens mindre fine inngangsdør.

– Vi leter på nett og blant venner og bekjente. Det er viktig at det passer til resten, da får det heller ta litt tid, sier Morten.  

Plukke eget

Han er ikke i tvil om at drivhuset er verdt all jobben.

Alle i familien er glad i å se at det spirer og gror. Sammen med datteren sår de frø som forvandles til tomater, chili, vannmelon, agurk, paprika og andre grønnsaker og urter de kan kose seg med gjennom sommeren og høsten.

– Vi er jo alltid ute i hagen eller i drivhuset, og grønnsakene og bærene smaker ekstra godt når de plukkes rett fra busken. Det er stas å ha med hjemmedyrkede blåbær i barnehagen, sier Morten.

Når familien fåri gang ovnen, som var en gave fra en tidligere kollega, er planen at det lille huset skal brukes enda mer.

– Her er vi ute samtidig som vi er inne, det er deilig, også blir vi i ekstra godt humør av planter og blomster da, sier Erik

Bildeserie

Se de flotte bildene fra Morten og Eriks drivhus