Først og fremst er det alvorlig fordi de ikke tar på alvor at Norge trenger et politi som er rustet for dagens og morgendagens kriminalitetsbilde.

All grunn til å rope varsku

Etter terrorangrepet mot Norge 22. juli 2011 ble norsk politi gjennomanalysert. I kjølvannet har flere rapporter vist at det er grunn til å rope varsku om tilstanden. Gjørv-kommisjonen og politianalysen påpekte at selv om politiet hadde fått økte budsjetter hadde dette ikke gitt politiet bedre evne til å løse kjerneoppgavene. Til tross for mye penger, hadde man ikke utviklet en effektiv organisasjon.

LES OGSÅ: Se musikkvideoen hvor politiet kritiserer reformen

Rapportene pekte på at politiets forutsetninger for å levere gode polititjenester var redusert. Denne situasjonen ville fortsette dersom strukturen ikke ble endret. Det skyldes i stor grad dagens desentraliserte tjenestestruktur med et stort antall små lensmannskontorer. Det virker som at Sp tror at politiet i Norge rykker ut fra et lensmannskontor på kveldstid.

Ikke døgnåpent

Kun 85 av 354 lensmannskontorene hadde nok politifolk til å sette opp en døgnkontinuerlig patrulje. Mange lensmannskontorer har åpningstider helt nede i fire timer i uken. Dagens organisering av politiet er et reelt hinder for å ivareta tryggheten og beredskapen for innbyggerne på en god måte.

Kårstein Eidem Løvaas

stortingsrepresentant (H)

LES OGSÅ: Flere politikere og ansatte ber om omkamp

Bare tre prosent av lensmannskontorene i Norge har åpent utover kl. 16.00. I Vestfold har ingen av politikontorene åpent i helgene. Alle stenger mellom kl. 14.00 og 15.00. Det er ikke tilgangen på et kontor med rigide åpningstider og et politiskilt som skaper trygghet i Vestfold. Det er at du får den hjelpen du trenger, når du trenger det.

LES OGSÅ: Politireformen: Skal gi oss et trygt Vestfold og et trygt Norge

En måling utført av Sentio viser dessuten at halvparten av oss ikke har besøkt et lensmannskontor de siste fem årene. I Vestfold oppgir 79 prosent at de har besøkt lensmannskontoret sitt mindre enn én gang de siste fem årene.

LES OGSÅ: Alle kommuner får egen politikontakt

En ny type kriminalitet

Nordmenn er i internasjonal sammenheng et lovlydig folk. Tradisjonell vinningskriminalitet som innbrudd og tyveri har vært politiets hovedoppgaver de siste tiårene. Nå er denne typen kriminalitet redusert med over 40 prosent. Datakriminalitet er på vei opp. I 2011 utgjorde datakriminalitet 68.833 saker i politiet. 150.000 mennesker blir svindlet på nett hvert eneste år. På toppen av dette ser vi økende grad av terror i Europa. Kriminaliteten har endret seg og vi må tilpasse oss deretter.

Selv om politiet er gjennomanalysert, og selv om politifaglige vurderinger er lagt til grunn for reformen, er Sp motstandere. Trygve Slagsvold Vedum reiser Norge rundt og sprer edder og galle. Men når de verken hører på rapportene om politiet eller på de politifaglige vurderingene. Hvem lytter de da til?

LES OGSÅ: Politireformen fører til færre operative mannskaper, selv om politikerne sier noe annet

Garantier på kryss og tvers

Ap har garantert at de står ved politireformen, samtidig som Sp har garantert at de ikke gjør det. Senterpartiet garanterer at 71 lensmannskontorer skal bestå, Ap gjør det ikke. Det begynner å bli mange garantier på kryss og på tvers. Tilbake står et politi som gjennom fire år med Høyre i regjering har blitt rustet for morgendagens kriminalitetsbilde, men som til høsten står ovenfor et skjebnevalg. Det er vanskelig å vite hva slags justispolitikk vi får ved et eventuelt regjeringsskifte.