Til hovedinnhold
SniktittiOS 11 på «gamle» iPad Pro

Slik funker iOS 11 på iPad Pro

Allerede helt utmerket å bruke.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Tek.no / San Jose: Mens vi venter både på nye iPad Pro og på iOS 11 er det lett å bli utålmodig. Men heldigvis er det mulig å oppleve iOS 11 allerede nå. Beta-versjonen er nemlig ute og kan installeres på et nettbrett eller en mobil nær deg.

Ettersom det er iPadene som har fått mest oppmerksomhet i denne iOS-oppdateringen, var det på sin plass at vi fant frem Apple-nettbrettet vårt og prøvde det nye operativsystemet vårt.

Åpen for alle om kort tid

En liten presisering er på sin plass, før du prøver å laste ned iOS 11 til din egen iPad. Akkurat nå krever iOS 11 at du har utviklerkonto, eller er i stand til å bestikke en utvikler du kjenner med varme tanker, rullekake eller noe trivelig hjemmebrygg.

Først om noen dager åpnes betaen opp for alle, med og uten utviklerstatus hos Apple. Det er hverken veldig dyrt eller vanskelig å registrere seg som utvikler, men det kan ta noen dager å få godkjent kontoen. Derfor råder vi deg til å like gjerne spare hundrelappene dine, og vent til operativsystemet kan lastes ned gratis om et par dager.

Se video av iOS 11 i bruk i bunnen av artikkelen.

Noe fullverdig filsystem har ikke iOS, og det kommer heller ikke. Men en filbehandler er likevel ny her - og den organiserer skytjenester, samt innholdet i apper som støtter den.

Endrer hele måten iPad brukes på

Skjermdeling mellom apper er ikke nytt, men det er langt mer smidig å ha med å gjøre med den nye dokken i bunnen av skjermen.

Da iPad Pro ble lansert var jeg ikke helt enig i navnet, og så på det aller mest som en herming etter Microsofts Surface-varianter. For selv om man ikke kan krangle på at større skjerm og massevis av krefter gjorde brettet langt heftigere enn de vanlige, krasjet mye av brukeropplevelsen i et iOS som ikke strengt tatt var laget for veldig avansert arbeidsbruk.

Til enkelte bruksområder, så som til tegning og skriving, er brettene utmerkede. Jeg har selv skrevet mange og lange tekster på den minste iPad Pro-modellen med tastaturdeksel. Det er faktisk «maskinen» jeg foretrekker om jeg bare skal ha med tekst å gjøre, fordi den er så liten og lett, og tastaturet er overraskende godt.

Men så fort jeg skal gjøre mer komplekse oppgaver blir PC-en også med i sekken.

Nå ser tilstanden ut til å være litt annerledes.

Én av mange årsaker til det er at du nå får konstant tilgang på dokken. Ett sveip opp uansett hvor du er, og den dukker opp, klar til å ta deg til en av de andre mye brukte appene dine. Til høyre i dokken ligger de tre appene du har åpnet oftest. iOS har faktisk hatt en slags variant av denne funksjonen lenge, men i CarPlay-løsningen og ikke rett på skjermen.

Appoversikten er også ny

Appoversikten gjør det kjappere å finne og hoppe inn i riktig app. Men litt mer knotete å avslutte en app som ikke oppfører seg som den skal.

Ved siden av den nye dokken gjør også selve appoversikten det enklere å veksle mellom apper. Ved at du ser mange apper om gangen, og forhåndsvisning av innholdet i dem er det enda kjappere å finne den man er på jakt etter enn det var før. Oversikten kommer som vanlig opp hvis du trykker to ganger på hjem-knappen, men kan også aktiveres om du trekker fingeren fra bunnen av skjermen og over halvveis opp.

En ting som ikke lenger er like enkelt her er imidlertid å kverke apper. Der man før bare kunne sveipe dem av skjermen, må man holde fingeren på en av dem lenge nok til at det dukker opp X-merker oppe til høyre på hver app. Deretter kan man avslutte dem. Strengt tatt er det uansett ikke behov for å avslutte apper i iOS med mindre de oppfører seg ugreit.

En ting det er vanskelig å vite den fulle rekkevidden av er den nye måten apper samhandler på. Her er det, slik det ofte er, sånn at det i hovedsak er Apples egne apper som støtter løsningen. Men i Apples univers har også utviklerne en tendens til å komme ganske fort etter når løsningene først er på plass. Det så vi for eksempel med 3D Touch på iPhone da det kom for et par år siden.

Filer kan trekkes mellom (noen) apper

Å trekke filer mellom apper tilfører betydelig merverdi til å dele skjermen mellom apper. Foreløpig er det imidlertid begrenset med apper som støtter dette. Her kommer det nok langt flere så fort iOS 11 er ferdig.

Innenfor det noenlunde begrensede antallet apper det virker, er imidlertid skjermdeling blitt veldig mye nyttigere. Man kan ikke lenger bare kikke på to ting samtidig, men utveksle data direkte mellom dem. Det kan være bilder, lenker eller andre ting. Den opplagte måten å bruke dette på er eksempelvis med en kilde- og en mottakerapp, der mottakerappen gjerne er e-postappen med en ny melding, eller en tekstbehandler som Pages eller Word.

Den nye filbehandleren gjør det enda enklere å trekke rundt på innhold. I første omgang forutsetter det tilsynelatende at innholdet ligger på Apples iCloud Drive eller kommer fra Apples egne apper.

Med iOS 11 er det endelig helt slutt på at man lurer på hvor den varslingen ble av. Til vanlig ser man kun de aller siste som har kommet inn, men trekker du ned toppmenyen ligger også de gamle varslingene bak den til man eventuelt sletter dem manuelt.

Noen måte å få tilgang for eksempel Dropbox eller noen av de andre tredjeparts skytjenestene som det er lovet tilgang på gjennom Files ser jeg foreløpig ikke. Kan hende er dette noe som avhenger av en kommende oppdatering til tjenestene.

Det kom oppdateringer til omlag 150 av de knapt 300 installerte appene på iPaden nå på tirsdag, men selv i ferskeste utgave ser det ikke ut til at Dropbox dukker opp på noe integrert vis hverken i filutforskeren eller innstillingsmenyen.

App Store er ny

Introduksjonsvideoer for hver app vises automatisk hvis du dveler med appen på skjermen i nye App Store. Det er foreløpig litt uvisst om det er mulig å skru av denne funksjonen, eller eventuelt å begrense den på mobilnett.

App Store har fått et helt nytt utseende. Det hele er ganske lekkert, der apper presenteres mer i artikkelform enn i den vante varer-fra-en-nettbutikk-looken. Når man sveiper gjennom appoversikter begynner hver apps presentasjonsvideo å rulle, og trykker man på den maksimeres den mens volumet skrus på. Omtrent som med autoavspilling av video i Facebook.

Noe sted å skru av denne autoavspillingen helt på har jeg ikke funnet. Men det sagt; dersom man er på en mobiltilkobling spørs det om den vil bruke av datakvoten. Apple har lang tradisjon for å begrense ufrivillig mobildatabruk. Det blir nesten litt i overkant når en 100 megabyte stor app ikke vil laste ned over 4G, når mange i dag har ganske voldsomme datakvoter uansett.

App Store har dessuten fått en egen spillseksjon der mange ulike kategorier og sjangre legges i front, så som indiespill. Hele butikken minner nå i stor grad om det kuraterte innholdet du finner i Apple Music.

Nederst i innstillingsmenyen for App Store kan man be iOS 11 om å fjerne apper som ikke brukes. Akkurat hvor godt det virker vites foreløpig ikke.

En spennende ny innstilling er forresten at iOS selv kan slette apper du ikke bruker. Så lenge appen det er snakk om stadig finnes i App Store kan den lastes ned igjen med alle sine appdata fra iCloud senere. Dermed er det ikke like lett å fylle opp all tilgjengelig lagringsplass.

På de nyeste i-dingsene er det uansett mer plass enn det pleide å være helt fra bunnen av utvalget. Men for eldre enheter som oppdateres til iOS 11 kan dette være nyttig. Og uansett kan det gjøre menyene ryddigere. Etter halvannet døgn med iOS 11 på nettbrettet er det imidlertid ikke lett å si hvor godt dette fungerer i praksis. Det vil være et irritasjonsmoment dersom viktige, men sjeldne brukte apper stadig forsvinner og ikke er der når man først trenger dem.

Flere muligheter betyr litt høyere terskel

iPad-serien har i mange år levd godt på påstanden om at selv treåringer kan bruke brettene, uten å trenge hverken opplæring eller annet. Og iOS er stadig enkelt å bruke. Spesielt grunnfunksjonaliteten er nok fortsatt enkel nok til at selv småbarn kan finne ut av den.

Men når kompleksiteten øker, blir det også litt høyere terskel for å finne ut av hvordan alt virker sammen. Det er ikke snakk om mye, men du skal bruke den litt før du finner ut av hvilke apper som liker å dele skjerm sammen og hvilke man kan trekke innhold inn og ut av.

Oversikten over hyppigst brukte apper er heller ikke nødvendigvis selvforklarende. Her er det altså litt mer som må læres enn det pleide å være. På godt og vondt. Mest på godt, ettersom mulighetene er etterlengtede i et system som pleide å være ganske begrenset sammenliknet med de store operativsystemene for PC-er.

Hovedinntrykket

Den nye tastaturløsningen er faktisk ganske prima. Nå trenger man ikke lenger bytte tastaturmodus for å taste tall eller tegn. De alternative mulighetene står over hovedinnholdet på tastene. Sveip dem ned, og de velges i stedet for. Den mest praktiske løsningen på denne funksjonaliteten så langt, selv om det er en del varianter der ute som likner litt.

iOS 11 virker rimelig godt allerede. Der tidligere tiders betaversjoner fra Apple gjerne har forårsaket akutte smerter i hodebunnen og assorterte kraftsalver, har min tid så langt med denne oppdateringen vært overraskende harmonisk.

Bittelitt ustabil batteritid, ett og annet gjenglemt engelsk menyvalg i den norske oversettelsen og en sveipe-bug etter avbrutte appsøk er egentlig alt jeg kan sette fingeren på. Og det er slett ikke gærnt med tanke på at det stadig er noen måneder igjen til mange millioner iPader og iPhoner skal oppdateres.

Det har imidlertid vært en del oppmerksomhet rundt at den dype integrasjonen mot for eksempel Facebook forsvinner her. Det betyr at kontoen din ikke lenger enkelt kan brukes til å logge inn på andre tjenester med iOS 11 installert. Google-innlogging fungerer fortsatt fint.

Det skal sies at jeg er en elendig tegner, og som regel ikke har med Apple Pencil på tur. Dermed har jeg ikke fått noe godt inntrykk av pennefunksjonaliteten ennå.

Uansett er det ingen grunn til å styre unna denne betaversjonen hvis du ikke aktivt bruker nettbrettet til ting som er så viktige at du ikke klarer deg uten det. Men da bør man også unngå alt av tidlig programvare som denne.

Til slutt: Et par irriterende småfeil

Det meste i iOS 11 fungerer fint allerede nå, men det er en og annen merksnodighet her. Så som et engelsk element midt oppi havet av norsk informasjon.

Sannsynligvis vil denne tidlige versjonen allerede ha blitt fikset litt på i løpet av denne første uken den er ute. Dermed er det grunn til å tro at noen av utaktene som viser seg nå vil være borte idet utgaven blir tilgjengelig for folk flest.

Og uansett er det ikke snakk om så mange nykker her heller. Men to viste seg ganske umiddelbart etter installering.

Det første jeg støtte på var at søkefunksjonen, som jeg bruker mye, har en tendens til å låse sideskrolling i appmenyen. Hvis jeg sveiper ned for å søke etter noe fungerer alt som det skal, men hvis jeg sveiper opp igjen søkemenyen nekter iPaden å la meg skrolle sidelengs. I stedet flytter den rundt på dokken som henger nede under appene. Ett trykk på hjem-knappen igjen, og dette kureres. Uansett er det i orden igjen om man låser brettet og åpner på nytt, slik man gjerne vil ha gjort om man fant appen, startet den og la brettet tilbake på plass.

Den andre irritasjonen er til dels svært ujevn batteribruk. Det er vanskelig å forklare helt hvorfor, men i noen situasjoner faller batteriprosenten som en stein, mens den i andre er akkurat like seig som den pleier, og skal, være.

Det er altså ikke slik at brettet tømmer seg for strøm på et øyeblikk, men skal du installere iOS 11 kan det være lurt å holde et øye med hvilke situasjoner som får batteristanden til å synke.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her